Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Ivin online »performans«

SUBOTICA – Amaterski fotograf i autor šaljivih priča Ivan Ivković Ivandekić priredio je u subotu, 5. rujna, na svojem Facebook profilu »performs« posvećen, kako sam navodi, nekadašnjem životu bunjevačkih Hrvata. U formi video objava, Ivandekić je kazivao ulomak iz svoje monodrame Moja Luca, stihove V. Sekelja i T. Žigmanova te izveo dijelove nekoliko bunjevačkih plesova – Novi rokoko, Gajdaško kolo i Bunjevačko momačko kolo.
Performans je snimljen na salašu Martina Gabrića na Hrvatskom Majuru, naselju u blizini Subotice. Ivković Ivandekić kaže kako je ovaj program planirao izvesti »uživo«, ali ga je zbog epidemioloških mjera preselio na društvene mreže. 
»Performans je u stvari podsjećanje na duh jednog vremena – salašarski život i ikavski govor bunjevačkih Hrvata, a sve to danas nestaje. Ostaje samo u sjećanjima. Iskoristio sam novi medij Facebooka i kratku video formu da to ispričam. Nekima je to sve poznato, ali ima i novih generacija koje to ne poznaju, pa sam ih možda zainteresirao za ovu temu«, kaže Ivković Ivandekić.

Otac nagrađen u Puli

PULA – Završeno je 67. izdanje Pulskog filmskog festivala. Film Otac srpskog redatelja Srđana Golubovića osvojio je nagradu publike, a prvi put u povijesti ovoga festivala publika je dala ocjenu 5.0! Zlatna Arena za najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji hrvatska manjinska produkcija dodijeljena je Goranu Bogdanu za ulogu u filmu Otac. 

Motovunska nagrada za Moj jutarnji smeh  

ZAGREB – Glavnu nagradu 23. Motovun film festivala osvojio je srpski film Moj jutarnji smeh redatelja Marka Đorđevića, uz obrazloženje žirija da to duhovito i istovremeno bolno ostvarenje omogućava ulazak u svijet razmažene generacije odrasle pod staklenim zvonom i protekcijom roditelja. Film je ujedno dobio i nagradu žirija kritike FIPRESCI, a za uloge u tom filmu posebno priznanje dobili su glumci Filip Đurić i Ivana Vuković.

Festival uličnih svirača u Novom Sadu

NOVI SAD – Zbog epidemiološke situacije u državi, ovogodišnji Festival uličnih svirača bit će održan 30. rujna u novom formatu, odnosno, kako navode organizatori, u vašem dvorištu. Ovogodišnji program bit će održan u više gradskih kvartova, kroz 20 nastupa koji će simbolično obilježiti 20 godina postojanja festivala. 
»Pozivamo Novosađane da kandidiraju svoj kvart ili zajedničko dvorište za jednu od lokacija održavanja programa. Biramo do deset lokacija, a prednost dajemo onim dvorištima koja su okružena sa što više zgrada, balkona i prozora. Pripremamo vam lijepa iznenađenja i šansu da kroz rođendanski format doživite festival na drugačiji način i ugostite u vašem kvartu neka od najzanimljivijih muzičkih imena domaće scene. Prijaviti svoj kvart možete na poveznici bit.ly/kandiduj-kvart«, navode organizatori. 
Festival uličnih svirača – Gradić fest organizira Umjetnička asocijacija Inbox uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje. 

Virtualni susret pjesnika

REŠETARI – Zbog trenutne situacije s covidom-19, Upravni odbor KLD-a Rešetari je odlučio da će ovogodišnji Rešetarački susret pjesnika biti održan virtualno, i to u subotu, 19. rujna, s početkom u 12 sati. Program će biti prenošen uživo preko platforme Unitas WebRadia Nova Gradiška. U programu će sudjelovati petnaestak pozvanih pjesnika koji će uz svoje pjesme čitati i odabrane pjesme iz zbornika ovog Susreta. U program će se uživo moći uključiti pjesnici s pozivom na broj +385 98 267 5765.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika