Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Ištvančićev dokumentarac u utrci za prestižnu nagradu

ZAGREB – Dokumentarni film Pouke o čovječnosti redatelja Branka Ištvančića uvršten je u finalni krug nominacija za najvažniju europsku televizijsku nagradu – Prix Europa (u kategoriji najboljeg TV dokumentarnog filma).
Prix Europa – European Broadcasting Festival nagrađuje najbolje europske televizijske, radijske i online produkcije kako bi ih promovirao u Europi i podržao njihovu distribuciju diljem kontinenta. Film je ušao u uži krug za nagradu od ukupno 642 pristigle prijave, a za nagradu se natječe s još 24 filma. Natjecanje će se održati od 18. do 25. listopada.

Sastanci povjerenstava za književne nagrade ZKVH-a

SUBOTICA – Temeljem odluke ZKVH-a o dodjeli nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu 2019. godine, Povjerenstvo za izbor ove nagrade održalo je 11. rujna prvu sjednicu. Predsjednica Povjerenstva Ljubica Vuković-Dulić, dipl. povjesničarka i povjesničarka umjetnosti, te članovi Katarina Čeliković, prof. komparativne književnosti i Davor Bašić Palković, urednik kulture u tjedniku Hrvatska riječ, dobili su na uvid 43 knjige Hrvata u Vojvodini tiskane u 2019. godini, čiji su autori vojvođanski Hrvati. Dogovoren je sljedeći susret na kojem će izbor biti sužen na deset naslova.
Održan je i sastanak Povjerenstva za izbor najbolje knjige poezije Antun Gustav Matoš za razdoblje 2017. – 2019. Povjerenstvo, kojega čine predsjednica Klara Dulić Ševčić, master profesorica jezika i književnosti iz Subotice, te članovi: književnik Mirko Ćurić iz Đakova (na sastanku putem video poziva) i MA Mirjana Crnković iz Tavankuta, upoznalo se sa šesnaest naslova koji su ušli u konkurenciju za ovu trijenalnu nagradu.

Izložba s ovogodišnje kolonije slamarki

TAVANKUT – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame i HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organiziraju izložbu slika od slame nastalih na ovogodišnjem XXXV. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame.
Izložba će biti otvorena večeras (petak, 18. rujna) u 19 sati u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu, a na otvorenju će govoriti vlč. Tomislav Vojnić Mijatov. 
I. D.

Festival voća u Tavankutu 

TAVANKUT – Deseti po redu Festival voća u Tavankutu bit će održan sutra (subota, 19. rujna) na Etnosalašu Balažević u Tavankutu, s početkom u 10 sati. Manifestacija je posvećena predstavljanju gospodarskih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata sela. Štandovi će biti otvoreni od 10 sati. Uslijedit će revijalna izložba poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina, a u 12 sati je ručak uz tamburaški ansambl. Festival traje do 16 sati. Organizatori su HKPD Matija Gubec, Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame, OŠ Matija Gubec i Voćarska zadruga Voćko iz Tavankuta.
I. D.

Rič pod đermom

ĐURĐIN – HKPD Đurđin iz Đurđina organizira manifestaciju Rič pod đermom koja će biti održana u nedjelju, 20. rujna. Manifesta-cija se održava pod đermom u dvorištu etno-salaša iza župne crkve (u slučaju kiše u župnoj dvorani), s početkom u 17 sati.
Prvi dio programa posvećen je velikanu prošlosti, svećeniku i pjesniku Marku Vukovu, bivšem đurđinskom župniku, prigodom 25. obljetnice njegove smrti. Drugi dio programa organizator posvećuje značajnim osobama koje danas stvaraju na dijalektu hrvatskog jezika – bunjevačkoj ikavici. Ove godine gost je književnik Milovan Miković. O djelu ovoga pisca govorit će Klara Dulić Ševčić, master profesorica jezika i književnosti i Nevena Mlinko, master profesorica jezika i književnosti, a stihove će izvesti članovi književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo.
Posjetitelji će moći vidjeti i izložbu S Božjom pomoći na temu Euharistijski kongresi u Bačkoj koju su zajednički pripremili KD Ivan Antunović i UBH Dužijanca.

Žensko tradicijsko češljanje u Baču

BAČ – Osma po redu manifestacija Ženskog tradicijskog češljanja i izrade oglavlja, i tom prilikom na večer obilježavanja 10 godina djelovanja udruge Tragovi Šokaca, bit će održana u iduću subotu, 26. rujna, u Didinoj kući (Mostonga br. 3) u Baču. Početak je u 14 sati. 

Lira naiva 2020. u Somboru

SOMBOR – Hrvatska čitaonica i Katoličko društvo Ivan Antunović priređuju u iduću nedjelju, 27. rujna, osamnaesti po redu Pokrajinski susret hrvatskih pučkih pjesnika Lira naiva 2020. Ovaj susret svake se godine odvija u drugom mjestu, a čast da bude domaćinom pjesnicima ove godine ima HKUD Vladimir Nazor u Somboru. Susret završava Pjesničkom večeri u 17 sati u prostorijama HKUD-a Vladimir Nazor (Vijenac Radomira Putnika 26) kada će se predstaviti pjesnici i knjiga izabranih stihova Kliktaj nebesa rumenih – Lira naiva 2020.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika