Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Književna manifestacija uz mjere epidemiološke zaštite

Organizacijski odbor 19. po redu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova odlučio je ovu, gotovo dva desetljeća dugu, najveću književnu manifestaciju u ovdašnjih Hrvata, organizirati poštujući i prateći preporuke i mjere svih nadležnih tijela u vezi s epidemiološkim mjerama zaštite od širenja zaraze koronavirusa. Tako će se ova priredba održati u više dana na više lokacija i na različite, sada prikladne načine uz veći broj suorganizatora za različite vrste publike i sudionika.

Virtualni javni sat

Dane hrvatske knjige i riječi otvorit će 26. rujna stručni skup za prosvjetne djelatnike pod nazivom »Organizacija rada tijekom izvanrednog stanja u odgojno-obrazovnim i obrazovno-odgojnim ustanovama« u prostorijama Etno-salaša Balažević u Tavankutu. O aktualnoj temi govorit će sedam predavača, a program organizira Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro- Fond i Odbor HNV-a za obrazovanje.
Popularni program za učenike pod nazivom Narodna književnost u školi – u spomen na Balinta Vujkova Didu ove će godine činiti virtualni javni sat hrvatskoga jezika u četvrtak, 1. listopada, u koji će se škole uključiti preko YouTube kanala Hrvatske čitaonice. Organizatori vjeruju kako će i ovo biti zanimljiv način za uključivanje u program u kojem će se predstaviti nova, četvrta knjiga Izabranih djela Balinta Vujkova. Djeca naročito vole predstavu prema narodnoj priči te će moći vidjeti snimku predstave Razlinkavi zec u izvedbi učenika OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.
Međunarodni skup knjižničara

I bijenalni, međunarodni stručni skup knjižničara Čitanjem do uključenosti bit će održan virtualno u cilju zaštite i sigurnosti svih sudionika te zbog nepredvidljive epidemiološke situacije vezane uz covid-19. Skup će biti održan 2. listopada putem ZOOM platforme kojom koordinira Zagrebačko knjižničarsko društvo. Nakon dva plenarna izlaganja, u skupu će sudjelovati trideset petero izlagača, a broj sudionika na skupu ograničen je na 100. I ovaj će skup sva predavanja objaviti u zborniku radova, a zajednički ga organiziraju Zagrebačko knjižničarsko društvo, Hrvatska čitaonica, Gradska knjižnica Subotica i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.
U srijedu, 7. listopada, održava se Književni salon koji će biti biti posvećen časopisu za književnost i umjetnost Nova riječ i književnoj produkciji koja se tradicionalno predstavlja pod nazivom Od Dana do Dana. 

Multimedijalna večer

Tradicionalna Multimedijalna večer bit će u znaku dodjela dviju nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2019. godinu i trijenalne nagrade Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Jednoglasna je odluka Organizacijskog odbora da ove godine nagradu za životno djelo na području književnosti dobije Matija Molcer, pijanist, skladatelj, pjesnik, prevoditelj, slikar, kritičar i publicist. Ovim programom u petak, 9. listopada, s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Subotica završavaju ovogodišnji Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova. Prije ove večeri, u 18 sati, bit će položeno cvijeće na bistu Balinta Vujkova u središtu Subotice čime se želi očuvati kultura sjećanja prema našim velikanima. 
Organizacijski odbor i ove godine predstavlja dvije nove knjige, Pripovitke 1 u ediciji Izabrana djela Balinta Vujkova i zbornik radova s prošlogodišnjeg međunarodnog znanstveno-stručnog skupa. 
Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije, Grad Subotica, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika