Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pjesme o ljubavi na društvenim mrežama

Nakon trogodišnje pauze, Baxter Dury je u ožujku ove godine objavio svoj šesti studijski album The Night Chancers. Baxter, inače sin legendarnog pub rock glazbenika Iana Duryja, prisutan je na sceni gotovo 20 godina (prvi EP je izdao 2001. godine). Njegov proboj do šire publike je tekao veoma sporo, mada je on to vrijeme valjano iskoristio i u međuvremenu pažljivo radio na svom imidžu i zvuku. Značajniji uspjeh postiže početkom prošle dekade s albumom Happy Soup objavljenim 2011. na kom je i evidentno kako se radi o jednom zrelom, zanimljivom i prije svega originalnom autoru i umjetniku. Od Happy Soup pa na ovamo, Baxterova baza slušatelja je u stalnom porastu i danas se smatra kultnom figurom britanske indie glazbe. 

Pjevač koji ne pjeva

Iako mu je Ian Dury biološki otac (Baxter se čak i pojavljuje na omotu jednog njegovog albuma kao dječak), može se reći kako je Serge Gainsbourg njegov glazbeni otac. Kao i Serge, Baxter je pjevač koji ne pjeva, on svoje tekstove pjevuši ili bolje rečeno – pripovijeda, a samo pjevanje je prepušteno ženskim vokalima koji najčešće otvaraju pjesmu ili se pojavljuju kao refren. Tu formulu nije mijenjao ni na The Night Chancers; sva glazba na albumu je u službi Baxterovog glasa i narativa njegovih pjesama. 
Album počinje s dvije odlične pjesme, I’m Not Your Dog i Slumlord koje su prethodno objavljene kao singlovi. Na prvospomenutoj se susrećemo s jednim od glavnih motiva ovog albuma koji se pojavljuje i u kasnijim pjesmama – društvenim mrežama. Stihovi I’ve been following you everywhere / Some people like to show / Some people like to watch / I watch a bit too much / You show too much zvuče još bolje i jasnije dok gledate video spot koji postoji za ovu pjesmu, u njemu Baxter Dury šeta pješčanom plažom, noć je, sam je i krvari iz nekog razloga, potom zastaje da baci telefon nakon neuzvraćenog poziva. Pjesma je obogaćena gudačkim orkestrom, što još jednom u sjećanje priziva Serga Gainsbourga. Druga pjesma Slumlord je karaktarizacija, tipična za Baxtera, u kojoj na jedan groteskan način prikazuje pripadnika najniže klase, protagonist pjesme je misteriozan, lijen i prljav, ali ipak šarmantan na neki svoj način. 

Mračne vode

Opća atmosfera na albumu je tmurna, rekao bih kao nikad do sad, a Baxter zalazi u mračne vode ljudske podsvijesti. Zavist, samoća, požuda... samo su neka od osjećanja koja Dury osvjetljava na ovom albumu. Kao što je već rečeno, društvene mreže su bitan motiv albuma, one su mjesto gdje Baxterovi junaci ispoljavaju svoju mračnu i tužnu stranu. Saliva Hog je o ljudima koji uhode ljude preko Facebooka, Sleep People je o blogerima i influencerima, a Hello I’m Sorry je osmišljena kao telefonski poziv između dvoje ljubavnika. Moja omiljena pjesma na albumu je Carla’s Got A Boyfriend, protagonistica je Carlin prijatelj ili bivši partner koji sada prati njenog dečka na Instagramu. Kroz pjesmu protagonist iznosi svoje mišljenje o njemu koje je naravno negativno, poput: Carla’s got a boyfriend / He’s got horrible trousers / And a small car. Na kraju pjesme dolazi do komičnog obrata: Carla’s got a boyfriend / He looks like me. 
Glazbeno, Baxter Dury je podigao igru na viši nivo, prije svega moram izdvojiti bas dionice koje su izvrsne na cijelom albumu. Na mnogim pjesmama prisutni su gudači, što pridonosi filmskoj atmosferi, na pjesmi Hello I’m Sorry, dodat je i saksofon u miks, a ritam sekcija je u spomenutoj pjesmi na vrhuncu zadatka. Ono što je moja jedina zamjerka je to što je određene pjesme poput Sleep People ili Daylight teško slušati izvan konteksta albuma, a Carla ili I’m Not Your Dog recimo, nemaju taj problem i zvuče jednako dobro i izvan albuma. Ipak, u cijelosti The Night Chancers traje ukupno 30 minuta i ovih 10 pjesama možete poslušati u stvarno kratkom roku. Osim svoje tematike i mračnijeg ambijenta, Chancers je zapravo vrlo lagan i ugodan za slušanje, prije svega jer je ovaj šarmantni cockney pjesnik stvarno majstor u onome što radi.  
Ivan Benčik

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay