Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Fokus na lokalnoj sceni

NOVI SAD – Fondacija NS2021 koja realizira projekt Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture je tijekom ljeta, unatoč epidemiološkoj situaciji i uglavnom online, realizirala niz kulturnih događaja. Predstoji realizacija projekta Kaleidoskop kulture od 4. rujna do 9. listopada. Kao i prethodnih godina, tijekom ovih mjesec dana publici u Novom Sadu bit će predstavljeni različiti kulturni i umjetnički sadržaji, a fokus će biti na pet umjetnosti: arhitekturi, književnosti, izvođačkoj, likovnoj i primijenjenoj umjetnosti. Ono što će biti različito u odnosu na prethodne godine je fokus na lokalnoj sceni i realizacija sadržaja u skladu s epidemiološkim mjerama, poručuju organizatori. Opširnije na službenoj domeni projekta www.novisad2021.rs.

Hajo na Zlatnim žicama Slavonije 

POŽEGA – Zlatne žice Slavonije, 51. po redu, bit će održane 29. kolovoza u Požegi, a na tamburaškom festivalu će i ove godine sudjelovati subotički ansambl Hajo. Festival će prenositi Hrvatska radio televizija (HRT) na svom drugom TV programu s početkom u 20.05 sati. Hajo će nastupiti s pjesmom Vrime piše priče, čiji je autor teksta i glazbe Tomislav Vukov, dok aranžman potpisuju Marinko Piuković i Tomislav Vukov. 

Festival europskog filma 
Palić u novom terminu

SUBOTICA – Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala europskog filma Palić, bit će održano u novom terminu od 12. do 18. rujna 2020. godine, u skladu s mjerama Vlade Srbije i Kriznog stožera za suzbijanje zarazne bolesti covid-19 o organizaciji događaja u kulturi. Festivalski program održavat će se na Paliću i u Subotici.

Odgođen ovogodišnji Forum mladih

ZAGREB – Kao i za većinu svojih ljetnih programa, Hrvatska matica iseljenika morala je odustati i od Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina koji je trebao biti održan u Karaševu (Rumunjska) od 25. do 27. rujna 2020. godine. 
Činjenica je da vrlo nestabilna epidemiološka situacija i različita pravila prilikom prelaska međunarodnih granica ne omogućuju organiziranje skupa na kojem bi svi sudionici mogli sudjelovati pod istim uvjetima i bez potencijalnog ugrožavanja zdravlja kako sudionika tako i ostalih osoba.
Zato su odlučili odgoditi, u suradnji sa Zajedništvom Hrvata u Rumunjskoj, Forum mladih u Karaševu za narednu godinu. Ostavljaju, kako navode, otvorenim mogućnost održavanja Foruma u digitalnom obliku.

Filmska radionica za mlade u Orašju

ORAŠJE – Hrvatska matica iseljenika i Centar za kulturu Orašje osmislili su filmsku radionicu u kojoj pravo sudjelovanja imaju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva te predstavnici hrvatskih manjina. Uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića radionica će biti održana u Orašju od 27. kolovoza do 1. rujna 2020. Cilj radionice je mlade upoznati s procesom stvaranja filma, montaže, produkcije i distribucije. HMI i Centar za kulturu polaznicima pokrivaju troškove seminara. 
Filmska radionica započinje prije otvaranja 25. Dana hrvatskog filma Ivo Gregurević u Orašju, a posljednjeg dana će u sklopu festivala biti prikazan i film sudionika radionice. Filmska radionica je novi projekt HMI-ja kojim se pokazuje da i u doba koje nam nosi nove izazove programi idu dalje.
Detaljnije informacije u svezi prijava i programa možete dobiti na mail: nives.antoljak@matis.hr ili na internetskoj stranici HMI-ja: www.matis.hr.

Virtualni susret pjesnika

REŠETARI – Zbog trenutne situacije s covidom-19, Upravni odbor KLD-a Rešetari je odlučio da će ovogodišnji Rešetarački susret pjesnika biti održan virtualno, i to u subotu, 19. rujna, s početkom u 12 sati. Program će biti prenošen uživo preko platforme Unitas Web Radija Nova Gradiška. U programu će sudjelovati petnaestak pozvanih pjesnika koji će uz svoje pjesme čitati i odabrane pjesme iz zbornika ovog Susreta. U program će se uživo moći uključiti pjesnici s pozivom na broj +385 98 267 5765.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika