Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrijedne fotografije iz Monoštora

Monoštor je selo u kojem njegovi stanovnici, većinom šokački Hrvati, s velikom ljubavlju čuvaju svoje običaje, govor, nošnju i uopće način života – svoju kulturu. Značajan doprinos tome daje mjesno Kulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog s kojim je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizirao prikupljanje i skeniranje starih fotografija za potrebe projekta Topoteka Baština Hrvata u Srbiji. Tih, ukupno 105 fotografija iz Monoštora sada su dostupne na ovoj međunarodnoj internetskoj platformi, na domeni www.hrvatisrbija.topoteka.net.
Kako navode u ZKVH-u, tijekom razgovora s vlasnicima fotografija, koji su ih s ljubavlju opisivali, na trenutak smo se u sjećanjima vraćali u vremena kada je šokačka nošnja bila uobičajeni prizor na ulicama Monoštora, kada se iz kavane Kod Adoša čuo žamor okupljenog svijeta na igranci, dok cure s majkama odlaze u crkvu na večernju molitvu, kada su čauši išli po selu i pozivali u svatove; kada su se snažni monoštorski momci vraćali s Dunava prateći zaprežna kola natovarena ledom za ledenice. Tu su i nogometaši NK Dunav, lovci, svatovi, zavjetni dan i još puno divnih događaja i priča...
U ZKVH-u pozivaju da na navedenoj domeni, utipkavajući Bački Monoštor u pretraživač, istražite pravo kulturno blago koje stanovnici ovoga mjesta čuvaju u svojim obiteljskim zbirkama i sjećanjima starih. 
»Velika hvala Ivanu Jageru, Petru Pašiću, Josipu Đipanovu, Katici Šeremešić, Adamu Šimunovu, Janji Baša te Marku Čizmaru, koji su nam nesebično ustupili svoje fotografije i obogatili ih vlastitim opisima. Hvala udruzi Bodrog i predsjedniku Željku Šeremešiću koji je organizirao sugovornike, a posebna zahvala monoštorskom župniku vlč. Goranu Vilovu koji nam je bio domaćin«, navode u Zavodu.
Projekt topoteke Baština Hrvata u Srbiji, na kojoj je trenutno objavljeno 597 arhivskih jedinica, predstavlja zajednički pothvat i plod suradnje profesionalne institucije Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, lokalnih udruga kulture, mjesne Crkve i zainteresiranih pojedinaca. Nastavljamo raditi na očuvanju baštine i pozivamo sve koji to žele da se uključe, poručuju iz ZKVH-a.
H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika