Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljetovanje prožeto duhovnošću

Ljetni i zimski oratorij u Subotičkoj biskupiji postali su sastavni dio događanja kada su u pitanju vjeroučenici osnovnoškolskog uzrasta. Godinama unazad oratorij, po uzoru na Don Bosca, organiziraju mladi subotičkih župa, a iz Zagreba u Suboticu »donijela« ga je Vedrana Cvijin, koja je ovoga ljeta vodila mlade na ljetovanje prožeto duhovnošću. 
»Svake godine organiziramo putovanje s animatorima, kao neki vid nagrade za rad, kako na ova dva velika, zimski i ljetni oratorij, tako i na manje subotnje oratorije. To je na neki način uz odmor i formacija za sve nas«, kaže Vedrana Cvijin i pojašnjava kako su proteklih godina gostovali u nekoj salezijanskoj župi, te su tako dva puta posjetili Salezijance u Zagrebu, i jednom su išli u Žepče također kod Salezijanaca. 
Svima dobro poznata situacija s epidemiološkim mjerama ove godine donijela je promjenu plana. »Ove godine nismo dogovarali sa Salezijancima nego smo dogovorili boravak u župi sv. Petra apostola u Kaštel Novom, točnije u tamošnjem samostanu kod župnika don Darija Ćorića, koji nas je izuzetno lijepo primio, kao i župljani na čemu smo im osobito zahvalni. Prijašnjih godina su tamo boravili mladi i obitelji iz drugih subotičkih župa, pa smo ove godine odlučili i mi tamo otići«, kaže Vedrana Cvijin. 
Na ljetovanje je išlo 20 mladih iz raznih subotičkih župa koji su aktivni kao volonteri u subotičkom oratoriju, kao i oni mladi koji su aktivni u svojim župnim zajednicama. 
Svaki dan su sudjelovali na svetoj misi, predvodili sviranje i pjevanje, imali čitanje i tumačenje Božje riječi, te sudjelovali i animirali pjevanje na euharistijskom klanjanju. Dan prije blagdana Velike Gospe mladi su odjeveni u nošnju nosili Gospinu sliku slupa s domaćinima u marijansko svetište Gospe Stomorije. Dio mladih čini vokalno-instrumentalni sastav Ritam vjere, te su tako u nedjelju povodom vraćanja spomenute slike u crkvu u Kaštel Novom imali prigodan koncert skupa s tamošnjim sastavima VIS Snagom vjere, VIS Anđeli i župnim zborom. 
Tijekom ovoga ljetovanja, koje je trajalo tjedan dana, od 10. do 16. kolovoza obišli su Split, Bol na Braču i gostovali kod Salezijanaca u Postirama, gdje su imali kako tjelesnu tako i duhovnu okrepu. 
Bila je ovo svojevrsna nagrada mladima, a po riječima Vedrane Cvijin bio je ovo i povod za druženje, upoznavanje i stvaranje novih prijateljstava, kako među sobom tako i s domaćinima i tamošnjim mladima. Budući da su mladi sami i kuhali, možemo zaključiti kako je za pojedince ovo bilo i životno iskustvo. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika