Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Slane krafne sa sirom

Čak i kad je jedan djedin prijatelj ubacio šećer u juhu od rajčice, bilo mi je jasno da jela ne moraju biti onakva kakva smo navikli da budu. Jasno mi je da ove dodatke određuju narodi i njihove tradicionalne kuhinje, ali se ovog puta ne bavim time. Interesantnije mi je što ne mora sve biti onako kao što očekujemo. Zapravo, to s očekivanjima je otežavajuća okolnost, bez očekivanja bi sve bilo puno jednostavnije, a čini mi se i sretnije.
Svakako neću govoriti o životnim očekivanjima nego ću u ovom dijelu prekršiti svoja uvjerenja, ali i svoje vještine kada su u pitanju krafne. Oduzimam im moju omiljenu kombinaciju džema, i kasnije dodan eurocrem, i ubacujem sol i feta sir. Ovoga tjedna pripremamo slane krafne sa sirom.
Potrebno: 1 kvasac / 1 dl mlijeka / 3 jaja / 500 g feta sira / 2 dl ulja / 180 g jogurta / žličica soli / žličica limunovog soka / 1 prašak za pecivo / 1 kg brašna / ulje za prženje.
Usitniti kvasac u 1 dl toplog mlijeka i 1 dl tople vode i ostaviti da se digne. Umutiti jaja, pa dodati feta sir, ulje, kiselo mlijeko, sol i dobro promiješajti. Zatim dodati pola brašna, prašak za pecivo, limun i kvasac te ručno promiješati. Postupno dodati ostatak brašna dok se ne dobije masa koja se ne lijepi za ruke. Gotovo tijesto ostaviti u hladnjak da odstoji sat vremena. Hladno tijesto razvaljati valjkom, a zatim čašom napraviti krugove za krafne i spustiti ih u vruće ulje. Kad se jedna strana isprži, okrenuti krafnu na drugu stranu. Pečene krafne rasporediti na salvete da upiju masnoću. Poslužiti ih tople s kiselim vrhnjem, vrhnjem, nasjeckanim rajčicama ili bilo čime što se dobro slaže s ovom kombinacijom. Iskreno, bili su divni čak i bez ičega. Ok, priznajem, dodala sam malo češnjaka. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika