Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pitanje otkupa kuće bana Jelačića otvoreno još 2005. godine

S pozivom na Zakon o javnom informiranju i medijima, molim Vas da objavite odgovor na neistinitu informaciju izrečenu u izjavi Jasne Vojnić u Hrvatskoj riječi br. 901 od 24. srpnja 2020. koja se odnosi na realizaciju kupnje dijela rodne kuće bana Jelačića.
Naime, neistinit je početni dio izjave u rečenici: »Od inicijative, početnih dogovora Tomislava Žigmanova s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, bivšeg predsjednika HNV-a koji je pravno riješio pitanje otkupa kuće, do našeg Petra Pifata koji je to sve iznio na svojim leđima«.
Kako je sličnu neistinitu izjavu ista osoba već ranije izrekla u br. 895 Hrvatske riječi od 12. lipnja 2020. na str. 7 (»Sam otkup kuće bio je izuzetno dug i kompleksan proces, od dogovora između zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije Tomislava Žigmanova i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića do krajnjih pravnih koraka koje je HNV moralo poduzimati kako bi otkup do kraja mogao biti realiziran«) ne bih želio da se ostvari tvrdnja koja se pripisuje najpoznatijem ministru propagande prošloga stoljeća »da tisuću puta ponovljena neistina postaje istina«.
Neistinita je, dakle, informacija da je Tomislav Žigmanov počeo dogovore s predsjednikom Republike Aleksandrom Vučićem o otkupu dijela rodne kuće bana Jelačića. 
Naime, otkup i uređenje rodne kuće bana Jelačića u suradnji s HNV-om jedna je od preporuka srpskoj strani još od prve sjednice međuvladinog Mješovitog odbora koji prati provedbu bilateralnog Sporazuma o zaštiti manjina iz 2004. godine, održane u Beogradu 2005. te se kao neriješena ponavljala u preporukama sa sljedećih sjednica MMO-a.
Na susretu predstavnika hrvatske zajednice s tadašnjim predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Tavankutu 21. lipnja 2016. predmet razgovora bilo je i pitanje otkupa rodne kuće bana Jelačića, ali, sukladno dogovoru o raspodjeli izlaganja tema koje će se iznijeti pred premijera, Tomislav Žigmanov ovo pitanje nije spominjao već sam ga iznio kao predsjednik HNV-a (Hrvatska riječ, br. 688 i 755). Odgovarajući na ovo pitanje, predsjednik Vlade je predložio da to bude zajednički projekt Srbije i Hrvatske.
Kako i dalje nije bilo pomaka na ovome planu, nastavno na tzv. Subotičku deklaraciju od 21. lipnja 2016., na inicijativu Petra Pifata, predsjednika HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina, u ime HNV-a uputio sam dopis 24. travnja 2017. predsjedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsjedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i gradonačelniku Novoga Sada Milošu Vučeviću, u kojem smo ih upoznali s projektom Spomen-doma bana Jelačića vrijednim 503.800,00 eura te zamolili za prijam. Do pokretanja s mrtve točke dolazi kada je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio 10. svibnja 2017. hrvatsko izaslanstvo, koje su činili osim doljepotpisanoga u ime HNV-a, još i generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša te članovi HKPD-a Jelačić Petar Pifat i Darko Vuković, ali bez rezultata (Hrvatska riječ, br. 735 i 755). Poslije ovoga nitko se službenim predstavnicima hrvatske manjine nije obraćao o navedenom predmetu. Naravno, u ime HNV-a o projektu sam izvijestio državnoga tajnika Zvonka Milasa, iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, jednako kao i o tijeku njegove realizacije, o čemu je obaviješten i tadašnji ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.
Prvi nagovještaj rješavanja bio je intervju predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića zagrebačkom Večernjem listu od 26. rujna 2017., u kojem je glede kuće bana Jelačića izjavio »I dali smo kuću i još ćemo platiti 500.000 eura za rješavanje imovinsko-pravnih problema«, što su prenijeli i mediji u Srbiji. Stoga sam 28. rujna u ime HNV-a uputio Večernjem listu zahtjev za ispravak informacije, navodeći da ni HNV niti HKPD Jelačić nitko nije kontaktirao o gornjem. Zatim je novinar Globusa Darko Hudelist došao u Petrovaradin 6. listopada i nakon toga u tom zagrebačkom tjedniku objavio opsežnu reportažu o temi otkupa i obnove rodne kuće Jelačića.
Praktički pomak nastaje 16. listopada 2017. kada je Vlada Republike Srbije svojim zaključkom dala suglasnost za dotaciju od 500.000 eura radi rješavanja pitanja rodne kuće bana Jelačića te je ovaj iznos sutradan uplaćen na račun HNV-a. Međutim, nakon toga nastali su neočekivani problemi, jer su vlasnici donjeg dijela objekta, vjerojatno potaknuti javnom objavom da će Republika Srbija pomoći realizaciju Projekta, povisili prodajnu cijenu, te je iznos dotacije bio nedostatan za njegovu realizaciju. Višekratna komunikacija, koju sam kao predsjednik HNV-a imao s predstavnicima Vlade Republike Srbije radi pronalaženja načina rješavanja nastalog status quoa, nije urodila plodom. Među ostalim, radi razmatranja nastalog zastoja i mogućeg razrješenja, sporni dio objekta posjetili su i nakon toga održali sastanak u novosadskoj Gradskoj kući, uz doljepotpisanog u ime HNV-a, još i generalni konzul Velimir Pleša, dio članova Tima za praćenje projekta obnove rodne kuće bana Jelačića – državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije Nemanja Stevanović i ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić, te Petar Pifat.
Ključni obrat nastaje posjetom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj 12. veljače 2018. u Zagrebu. U dogovoru s tadašnjim hrvatskim veleposlanikom u Srbiji Gordanom Bakotom, prethodno sam u ime HNV-a 5. veljače 2018. uputio dopis predsjedniku Vučiću sa zamolbom za prevladavanje financijskoga zastoja u otkupu rodne kuće bana Jelačića, koji je također dostavljen na znanje i veleposlaniku Bakoti. 
Nakon povratka iz Zagreba, predsjednik Vučić sastao se 20. veljače 2018. u Beogradu s izaslanstvom hrvatske zajednice u kojemu su bili Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a, Darko Sarić Lukendić, tadašnji predsjednik Izvršnog odbora HNV-a (koji me je zamjenjivao zbog bolesti) i Darko Baštovanović, međunarodni tajnik HNV-a (Hrvatska riječ, br. 775). Na sastanku se razgovaralo o više otvorenih pitanja, među kojima je bilo i osiguranje dodatnih sredstava za otkup rodne kuće bana Jelačića, što je predsjednik Republike obećao pozitivno riješiti.
Kao rezultat navedenih zajedničkih aktivnosti tijekom veljače, Vlada Republike Srbije 22. veljače 2018. donijela je zaključak za osiguravanje daljnjih 100.000 eura za dotaciju za rješavanje pitanja rodne kuće bana Jelačića. Time je financijska konstrukcija bila zatvorena te su ugovori o planiranoj kupnji dva dijela kuće sklopljeni 4. travnja za prizemni dio i 30. travnja 2018. za katni dio kuće.
»Solo« susret Tomislava Žigmanova s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i suradnicima zbio se 20. lipnja 2018. (Hrvatska riječ, br. 792), kada je planirani otkup dijela rodne kuće bana Jelačića već bio završen.
Slaven Bačić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika