Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Graditi budućnost na istini

U Plavnome i Gruborima kod Knina je 25. kolovoza održana komemoracija za srpske žrtve ubijene nakon Oluje. Okupilo se dosta građana, od kojih su najemotivnije reagirali nekadašnji stanovnici toga u ratu spaljenog kraja koji su stigli iz Srbije. »Večeras ću spavati na svom zgarištu. Tu uvijek spavam kada dođem ovdje. Meni su u ratu stradali otac, baka, rođak i stric. Inače živim u Beogradu, ali vrlo rado bih se vratila ovdje kada bih se imala gdje vratiti«, kazala je Milica Grubor.
Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ustvrdio je na komemoraciji da su premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napravili iskorak po pitanju komemoriranja žrtava nakon 20 godina. 
»Da nije bilo tog iskoraka, koji je išao za tim da stvara nove politike sjećanja i nove komemorativne prakse u kojima će biti mjesta za sve stradale neovisno o nacionalnosti i u kojima će se čuti glas osude svakog zločina neovisno o tome tko ga je počinio, vjerojatno ova dva križa ne bi bila podignuta niti nakon 25 godina«, istaknuo je Pupovac. 
Potpredsjednik hrvatske Vlade Boris Milošević iz SDSS-a je naglasio da su empatija i priznanje svih nevinih žrtava pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje: »Vrijeme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije, da nam djeca ne rastu s predrasudama prema drugima, samo zato što su ti drugi neke druge nacionalnosti. Samo tako možemo graditi neku bolju Hrvatsku i to je politika ove Vlade«.
Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u Gruborima da Hrvatska mora graditi društvo na temeljima pravednosti i istine, a iskazivanje pijeteta nevinim žrtvama doprinosi uspostavi povjerenja. Sudbinu Grubora dijele mnoga mjesta diljem Hrvatske, u kojima su stradali i Hrvati i Srbi i drugi hrvatski državljani, kazao je podsjetivši da je u Hrvatskoj više od 150 masovnih stratišta.
Hrvatska kao pobjednik u Domovinskom ratu žali zbog svih stradalih, osobito civila i naša je dužnost iskazati pijetet nevinim žrtvama, rekao je Medved. Priznao je kako je povjerenje »zahtjevno i politički i psihološki zbog tolikih žrtava iz prošlosti«, ali je nužno zbog budućnosti. »Vrijeme je da počnemo graditi našu budućnost na istini utemeljenoj na činjenicama, na suradnji u pronalasku svih nestalih, i to je prioritet Vlade. S tim smo ciljem donijeli zakon koji uređuje postupak traženja nestalih«, naglasio je Medved.
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u svom je govoru rekao kako je zbog tog zločina »navučena mrlja na državu koja je bila napadnuta u ratu«.
»Šteta koju država sama sebi nanese je nešto što nije apsolut, država ne može biti pod svaku cijenu. Užas izaziva ubojstvo šestero nevinih starih ljudi. U ime koje proklete pravde djeluju ljudi koji su mogli ubiti nevine civile«, zapitao je Milanović.
Hina

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika