Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odgovor na neistinitu informaciju

Zbog neistinite informacije, objavljene u Hrvatskoj riječi dana 26. lipnja 2020. godine na stranici broj 6, u tekstu pod naslovom »Apsolutna pobjeda SNS-a na svim razinama«, sukladno odredbama Zakona o javnom informiranju i medijima zahtijevamo da bez naknade objavite odgovor Hrvatskog demokratskog foruma.
U predmetnom tekstu, komentirajući prošle nedjelje održane izbore, citiran je nositelj izborne liste Vojvođanski front – Ujedinjeni za demokratsku Suboticu Tomislav Žigmanov, koji je između ostalog izgovorio i sljedeću neistinitu informaciju, a koja se odnosi na Hrvatski demokratski forum: »... stvaranje paralelnih struktura kad je u pitanju hrvatska zajednica uz pomoć vladajuće stranke s ciljem da se napravi politička alternativa koja je onda medijski hiperpromovirana, konkretno mislim na HDF. To je lista koja sebi nije skupila potpise ...«.
HDF je, kao što je opće poznato, grupa građana koja je na lokalne izbore u Subotici izašla samostalno, kao jedina hrvatska lista. Tom prilikom lista HDF-a je osvojila 735 glasova hrvatskih birača i to su jedini glasovi hrvatskog političkog naroda u Republici Srbiji. Nije istina da je bilo tko drugi prikupljao potpise za predaju liste HDF-a, osim aktivista HDF-a. To je i Hrvatska riječ mogla provjeriti da je na lice mjesta poslala novinara. Ako Tomislav Žigmanov posjeduje dokaze za svoju tvrdnju, bilo bi poželjno da ih iznese javnosti. U protivnom, jasno je da ne govori istinu. 
Također, nije istina da je HDF politička alternativa koja je medijski hiperpromovirana. Primjerice, HDF je u izbornu kampanju ušao 6. ožujka 2020. godine registriranjem grupe građana i 13. ožujka početkom prikupljanja potpisa, a Hrvatska riječ je HDF prvi put spomenula 12. lipnja 2020. godine, dakle više od tri mjeseca nakon početka izbornih aktivnosti, i to tek onda kada se to više nije dalo izbjeći – prilikom predaje liste. Sve to vrijeme Hrvatska riječ je u svakom broju promovirala kandidata Vojvođanskog fronta – Ujedinjeni za demokratsku Suboticu, sa sve izlascima uredničke i novinarske ekipe na teren, uz obilato citiranje i fotografiranje.   
Ne ulazeći u uređivačku koncepciju lista Hrvatska riječ, smatramo da je poštovanje osnovnih pravila profesije od iznimne važnosti za informiranje građana, te u skladu s tim očekujemo da se ubuduće kod problematičnih tvrdnji bilo kojeg sugovornika pita i druga strana. Također se nadamo da će Hrvatska riječ nakon rezultata HDF-a ostvarenog na izborima, više prostora posvetiti hrvatskim političkim i drugim subjektima. Makar onoliko koliko posvećuje nehrvatskim političkim i drugim subjektima.
Zvonimir Perušić, Hrvatski demokratski forum

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika