Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Djelima ćemo opravdati našu odluku

Kao 26. na listi vladajuće stranke Krunoslav Đaković, predsjednik Podružnice Srijem DSHV-a  je izabran za vijećnika lokalnog parlamenta u Srijemskoj Mitrovici.
DSHV je izašao na parlamentarne izbore na svim nivoima s oporbenim strankama u koaliciji Vojvođanski front koju čine LSV i Vojvođanska partija. Zbog čega se Podružnica DSHV-a Srijem odlučila da izađe na listi SNS-a?
Moje osobno mišljenje koje sam uvijek govorio i u našim stranačkim strukturama jeste da manjinske stranke, da bi ostvarile bilo što od svojih ciljeva, moraju biti u vlasti. Matematika je jednostavna – brojem smo već manjina, ako se pored toga još stavljamo u poziciju političke manjine u oporbi, onda smo još veća manjina koja ne može ništa učiniti. Manjinske stranke nisu nigdje u svijetu u oporbi – pogledajmo samo Hrvatsku. Kako smo predstavili i svojim biračima, odlučili smo ići s vladajućom strankom jer jedino tako možemo ostvariti ciljeve za koje se borimo, a to su prava hrvatskog naroda u Srijemskoj Mitrovici. 
Jeste li u odluci da na lokalnim izborima izađete u koaliciji sa SNS-om imali podršku predsjednika stranke?
Možda je ova naša lokalna koalicija neobična, budući da je na republičke i pokrajinske izbore DSHV išao kao dio Vojvođanskog fronta. Treba znati da je DSHV ostavio mogućnost da se prave drugačije koalicije na lokalnoj razini. Našu odluku da idemo sa SNS-om znali su i podržali, kako predsjednik tako i sva druga tijela stranke. 
Za što ćete se konkretno zalagati?
Sada, nakon izbora, možemo reći da je naša odluka bila ispravna. Nadamo se da ćemo, u skladu s predizbornim dogovorima, moći učiniti više za naš narod nego u prethodne četiri godine. Kako smo i svojim biračima obećali, zalagat ćemo se za prava Hrvata u svim segmentima života, a posebice na područjima gdje se posebno gradi i čuva hrvatski identitet. U ove ciljeve je konkretno uključen rad Hrvatskog kulturnog centra Srijem, ureda Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srijemskoj Mitrovici i naravno, povratak Hrvatskog doma. Vjerujem da ćemo za četiri godine djelima opravdati svoju odluku i svojim biračima i svim Hrvatima u Srijemskoj Mitrovici.
Koliko vijećnika ima SO Srijemska Mitrovica i je li do sada DSHV imao svoje vijećnike u skupštinskom parlamentu? 
Skupština općine Srijemska Mitrovica ima 61 vijećnika na, otprilike, 70.000 glasača. Do sada smo gotovo uvijek imali jednog vijećnika u gradskoj skupštini. Jedan vijećnik u SO uvijek je bio unutar neke koalicije koju je DSHV sklapao na lokalu. Ove godine DSHV je na lokalnim izborima u Srijemskoj Mitrovici izašao na listi SNS-a. U dogovoru s nositeljem liste ja sam stavljen na 26. mjesto što se tada smatralo kao garantiran prolaz u skupštinu, a sada se i potvrdilo nakon izbora.
Koliko dugo postoji Podružnica DSHV-a Srijem i koje su najvažnije aktivnosti u proteklom razdoblju od kako ste vi na njenom čelu?
Podružnica Srijem DSHV-a postoji od 2009. godine kada se tadašnja mitrovačka hrvatska stranka Hrvatska srijemska inicijativa pridružila DSHV-u kao podružnica s posebnim statusom. I kao Hrvatska srijemska inicijativa i kao podružnica DSHV-a redovito smo sudjelovali na svim lokalnim izborima do sada.
Postoje li neki projekti koji su ostvareni u suradnji s lokalnom samoupravom, a koji su bili od velike koristi za pripadnike hrvatske zajednice u Srijemskoj Mitrovici?
Za ovakvu odluku smo imali i dobre osnove u dosadašnjoj suradnji s vladajućom strankom u Srijemskoj Mitrovici, posebno s nekadašnjim gradonačelnikom, a sada nositeljem liste SNS-a Branislavom Nedimovićem. Iako u prethodnom mandatu nismo išli u koaliciji sa SNS-om, puno puta nam je lokalna vlast izašla u susret u rješavanju različitih pitanja koja se tiču hrvatske zajednice u Srijemskoj Mitrovici, kao što je na primjer, hrvatski jezik u školama, pomoć Hrvatskom kulturnom centru Srijem i Katoličkoj crkvi.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika