Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Brojne aktivnosti u planu

Izvješća o radu udruge u protekloj i planovima za ovu godinu, kao i financijsko izvješće za 2019. godinu, našli su se na dnevnom redu ovogodišnjeg Sabora (skupštine) HKUD-a Vladimir Nazor iz Sombora, koji je održan u nedjelju u Hrvatskom domu. Prošla je godina ocijenjena kao sadržajna aktivnostima, a kada su u pitanju planovi za ovu godinu, po riječima predsjednika udruge Mate Matarića, Nazor planira održati sve svoje značajnije manifestacije – 86. Dužionicu (19. srpnja), Susret amaterskih dramskih društava u listopadu, novo izdanje Festivala amaterskog folklora i stvaralaštva, Godišnji koncert, te božićne priredbe. Također, Nazor će biti domaćin ovogodišnje manifestacije Bunjevci bez granica koja se planira za 25. srpnja. Održavanje ovih aktivnosti, kako Matarić napominje, u velikoj mjeri ovisit će od situacije vezane za epidemiju koronavirusa.  
Glede planova u radu sekcija, folklorna sekcija sudjelovat će na manifestacijama u Hrvatskom domu, te eventualno ići i na gostovanja. Mlađa folklorna sekcija počinje s upisom novih članova, baš kao i tamburaška, te pjevačka sekcija Društva koja ujedno planira obnoviti svoj repertoar djelima koje je prikupio poznati hrvatski etnomuzikolog Vinko Žganec. 
Dramska sekcija planira novu predstavu za rujan, te se priprema za organizaciju međunarodnog Susreta amaterskih dramskih društava. 
Sportska sekcija se priprema za Maraton lađa u Hrvatskoj gdje nastupa s dvije ekipe (muškom i ženskom), kao i za maraton Vukovar – Ilok, a planira se i prezentacija Nazorovih lađara na Paliću. Planiraju organizirati i šahovski i stolnotenisački turnir u Hrvatskom domu.
Likovna sekcija se sprema na jesen održati svoju koloniju Colorit. Do kraja godine trebala bi izaći i dva broja glasila udruge Miroljub, a udruga također priprema i knjigu o bunjevačkim plesovima, na kojoj rade Alojzije Firanj i Šima Beretić.
Kiparsko-grnčarska sekcija također kreće s radom, a rad na digitalizaciji arhivske građe Društva bit će nastavljen i u ovoj godini.
D. B. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika