Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prije stotinu godina

Fotografija u prilogu nastala je 1920. godine, dakle, točno prije jednog stoljeća, iz pravca Prvomajske ulice s pogledom kroz Ulicu Roke Šimokovića (tada se zvala Mlinkova), ka crkvi sv. Roka koja se u svoj veličini uzdizala na višem terenu grada, kraj Beogradskog puta, gdje je i sad.
Na karti Subotice iz tog vremena jasno su ucrtani stari vodotokovi i svi oni vode u istom smjeru, ka Mlaki i dalje u Palićko jezero. Najniži dio grada, nekada najteže prohodan, s mnogo vode i blata, te kućama podložnim velikim oštećenjima od vlage – Mlaka – danas je neprepoznatljiv, jer je nasipanjima terena ovdje nastao novi dio grada, Prozivka. No, vode su tu, teku kroz cijevi i zemljište i povremeno kod većih pljuskova na kraće vrijeme poplavljaju pojedine ulice i izazivaju nezadovoljstvo.
Stari vodotok iz pravca centra grada i Stross-mayerove ulice dugo je na otvorenom tekao Prvomajskom ulicom, iz koje je nastala fotografija 1920. godine. Vrijedan dokument starog vremena, jer svjedoči o izgledu nekadašnjih pločnika, od opeka su, i o načinu premošćavanja kanala u ulici; ovdje su položene daske. Budući da je glavni odvod tekao Prvomajskom ulicom, iz okolnih terena atmosferska voda prikupljana je kopanim kanalima, kakav je i u ulici na fotografiji. Za razliku od mnogih dijelova grada u kojima su kanali zatrpani ili neodržavani, što stvara nevolje prilikom jačih pljuskova, ovdje kanal za prikupljanje suvišne atmosferske vode postoji i danas. Ali, asfaltirane ceste još uvijek nema… Najviše se promijenio onaj lijepi pogled iz prošlosti. U novije vrijeme Prozivka se širi ka gradu, podignute su višekatnice na mjestu nekadašnjih obiteljskih kuća, a iz istog kuta nazire se samo mali dio zvonika.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika