Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Redovite aktivnosti, uz gostovanje u Baji

Godišnja skupština UBH Dužijanca iz Subotice održana je u ponedjeljak, 22. lipnja, u vjeronaučnoj dvorani župe sv. Roka, u kojoj se nalazi i sjedište te udruge. Na skupštini, kojoj je nazočilo četrdesetak članova, usvojena su izvješća o radu i financijskom poslovanju u prošloj godini kao i plan rada i financijski plan za ovu godinu. 
Udruga je u prošloj godini uspješno realizirala Dužijancu i sve njezine planirane prateće programe. Pregled tih aktivnosti, kako je naveo predsjednik udruge Andrija Anišić, zabilježen je i u novom broju revije Dužijanca, koja je ovom prigodom ukratko predstavljena. 
»Unatoč koronakrizi, UBH Dužijanca planira ove godine realizirati sve svoje programe, a njihova realizacija će ovisiti od razvoja situacije vezane za epidemiju«, kaže direktor UBH-a Marinko Piuković. Središnja proslava Dužijance bit će u nedjelju, 9. kolovoza, a dio njezina uvodnoga programa (koji se odnosi na dan petak) bit će nešto manjeg opsega. Ono što se posebno izdvaja u ovogodišnjem planu jest gostovanje Dužijance u Baji. Plan je da ta manifestacija bude održana 22. i 23. kolovoza, a sadržavat će nastupe folklornih sastava, predstavljanje slamarki, risara, katedralnog zbora, izložbu, promociju knjiga...
»Nakon predstavljanja Dužijance u Zagrebu, htjeli smo nešto slično prirediti i među našim sunarodnjacima u Mađarskoj, u Baji. Hrvatska državna samouprava i Hrvatska samouprava u Baji su to vrlo rado prihvatili, skupa s njima i HNV-om smo zatražili potporu iz Hrvatske, te je projekt prepoznao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske«, kaže Piuković. 
On je također naglasio i dobru suradnju s Turističkom zajednicom Subotice, posebno u promociji manifestacije Takmičenje risara koja će ove godine biti održana 11. srpnja. 
Glede financija, za ovu godinu planiraju se troškovi nešto manji od 4 milijuna dinara, što je za oko milijun dinara manje nego prošle godine.
Dopredsjednica Udruge Ljiljana Dulić upoznala je članove s aktivnostima glede upisa Dužijance u Registar nematerijalne kulturne baštine Srbije. Za novog člana Nadzornog odbora izabran je Grgo Tikvicki. Skupština je započela mini-komemoracijom dvojici istaknutih članova UBH-a koji su preminuli od protekle skupštine – dr. Andriji Kopiloviću i odvjetniku Beli Ivkoviću.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika