Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Vraćanje udžbenika za školsku 2019./20. godinu 

Iz Hrvatskog nacionalnog vijeća obavještavaju učenike od 1. do 8. razreda i njihove roditelje da će se udžbenici i ove godine vraćati u HNV (Preradovićeva 13, Subotica), i to u utorak i srijedu, 23. i 24. lipnja, od 10 do 17 sati. Nije obvezno osobno donijeti udžbenike, može i jedan roditelj za više djece. 
Srednjoškolci će moći u istom periodu vratiti udžbenike. 
Prije početka školske 2020./21. godine, sredinom kolovoza, učenici će moći preuzeti nove udžbenike, uz uplatu kotizacije od 1.000 dinara.  
Ako netko od roditelja nije u mogućnosti doći u naznačenom periodu, treba se javiti u HNV Nataši Stipančević na broj telefon +381 64 659 08 32, te dogovoriti drugi termin.

Priskakanje Ivanjske vatre u Tavankutu

U povodu blagdana sv. Ivana Cvitnjaka, u subotu, 27. lipnja, u 20 sati, u Tavankutu će biti organizirano  »Priskakanje vatre«. Običaj će biti upriličen ispred Etno salaša Balažević, a organizator je HKPD Matija Gubec.
I. D.

Predstavljanje monografije u Baču

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizira predstavljanje monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca u utorak, 23. lipnja, s početkom u 18.30 sati u Franjevačkom samostanu u Baču. Domaćini su fra Josip Špehar i Udruga građa Tragovi Šokaca Bač. 
Knjiga je plod terenskog etnološkog istraživanja šokačkih Hrvata koje su obavili studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić uz organizacijsku podršku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Zavod nastavlja predstavljanje projekta virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net/). Bit će ovo prilika za susret i za poziv na suradnju s lokalnom zajednicom na prikupljanju važne kulturne baštine sačuvane na starim fotografijama i sličnoj arhivskoj građi.
ZKVH

XXIV. Dječji festival

XXIV. po redu Festival dječjeg folklora i stvaraštva pod nazivom Djeca su ukras svijeta bit će održan u nedjelju, 28. lipnja. Program počinje u 18 sati na ljetnjoj pozornici Etnosalaša Balažević, a organizator Festivala je HKPD Matija Gubec Tavankut.
I. D.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika