Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva

Trodnevica u čast sv. Antunu Padovanskom 

Od 10. do 12. lipnja u katedralnoj crkvi sv. Dimitrija đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici upriličena je trodnevica u čast sv. Antunu Padovanskom. Ova tradicionalna pobožnost već duži niz godina pruža opravdanje nizom lijepih duhovnih plodova.
Predvoditelj ovogodišnje trodnevice bio je župnik domaćin mons. Eduard Španović. Govoreći o liku i djelu sv. Antuna Padovanskog, pokušao je okupljenim vjernicima približiti svima tako dragog sveca.
»Sv. Antun, za čiji dan se pripravljamo, poput nebeskog svjetla, jasno nam svijetli i pokazuje put prema Bogu. Njegov životni primjer, a samim tim i poticaj, svijetli nam i pokazuje put kojim nam je ići prema Bogu, istinskom Izvoru našega života. Bez Boga vjernik ne može živjeti i za Boga vjernik mora živjeti. Život sv. Antuna može nam biti veoma dobrim primjerom. U taj primjer se možemo ugledati i njega nasljedovati. Usmjerimo svoje živote, poput svetog Antuna, prema Bogu. Za nas će to biti spasonosno, a Bogu će to biti dostojna zahvala za sve darove koje nam daje, a između svih možemo izdvojiti osobiti dar Euharistije«, poručio je mons. Eduard Španović.
Ovogodišnja trodnevna priprava bila je osobito obilježena sakramentom Pokore. Budući da je pandemija koronavirusa u jednom trenutku zakočila redoviti vjernički život, vjernici srijemskomitrovačke župe iskoristili su ovu duhovnu prigodu za pojačano pristupanje sakramentima.
I. Z. 

Zavjetno-zavičajni dan u Vajskoj

U organizaciji HKU Antun Sorgg i župe sv. Juraj u Vajskoj 2. srpnja bit će održan Zavjetno-zavičajni dan. Program počinje svečanim misnim slavljem u 17 sati u crkvi sv. Jurja, a nakon euharistijskog slavlja bit će procesija s Marijinim kipom.
Nakon toga, u 18 i 30 sati, u dvorištu crkve uslijedit će kulturni program u kom će nastupiti Dječja dramsko-folklorna sekcija HKU Antun Sorgg, Emilija i Valentina Kovačev iz Bođana, Josip Dumendžić Meštar, te gosti iz Hrvatske: KC Klasje Privlaka i KUD Dunav iz Vukovara.
A. Š. 

Upis u Biskupijsku gimnaziju Paulinum

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište (kolegij) Paulinum obavještava zainteresirane učenike osmih razreda o upisu u ovu srednju školu. Paulinum je akreditiran kao Biskupijska klasična gimnazija, a ove godine je ponovno potvrđena od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, te je tako i službeno izjednačena sa svim drugim školama. 
Gimnazija priprema učenike prvenstveno za teološke i filozofske studije, te za klasične jezike i povijest, ali učenici po završetku mogu upisati i druge fakultete. Posebnost ove škole je ne samo da poučava nego i odgaja, prije svega za kršćanske vrijednosti. Svi oni koji žele upisati ovu gimnaziju, mogu se za sva dodatna pitanja obratiti svojim župnicima, vjeroučiteljima ili crkvenim službenicima. 
Za upis u gimnaziju Paulinum potrebni su isti dokumenti kao i za svaku drugu gimnaziju, odnosno srednju školu. Prvi upisni rok je iza male mature do početka srpnja.
Sve detaljne informacije u svezi upisa i potrebne dokumentacije mogu se dobiti na adresi: Trg svete Terezije 2, Subotica; na web stranici www.paulinum.edu.rs; putem telefona: +381 (0)24 555-340, kao i putem e-maila: paulinum@tippnet.rs. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika