Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Adria tour – Beograd Vrhunski tenis se ponovno igra

Prošloga tjedna na terenima TC Novak u Beogradu odigran je prvi iz serije ekshibicijskih turnira pod zajedničkim nazivom Adria tour u organizaciji svjetskog broja jedan Novaka Đokovića i Teniskog saveza Srbije. Nakon višemjesečne stanke izazvane pandemijom koronavirusa, uz otkazivanje svih profesionalnih turnira iz kalendara ATP i ITF, vrhunski tenis se ponovno vratio na scenu. Novakovu ideju su podržali Austrijanac Dominic Thiem, Bugarin Grigor Dimitrov i Nijemac Alexander Zverev, igrači iz svjetskog kluba top 10, koji su došli u Beograd i zaigrali na radost svih ljubitelja bijeloga sporta. Uz njih u ovom specifičnom turnirskom formatu zaigrali su i najbolji igrači iz Srbije: Dušan Lajović, Filip Krajinović, Viktor Troicki i Nikola Milojević (ušao u natjecanje nakon otkaza zbog ozljede Damira Džumhura, najboljeg tenisača BiH). I spektakl je bio zagarantiran.

Beograd kao centar tenisa

Glavni grad Srbije, zahvaljujući Novaku i njegovim teniskim prijateljima, tijekom proteklog vikenda bio je svojevrsni centar teniskog svijeta jer je natjecateljski popis za ova prijelazna vremena bio zbilja impresivan. Ljubitelji tenisa na tribinama TC Novak mogli su, nakon višegodišnje stanke od posljednjeg ATP turnira igranog upravo na istim terenima, ponovno uživati u majstorskim potezima igrača kojih se ne bi postidio niti jedan jači svjetski turnir. Primjerice, u domaćoj subotnjoj poslastici Krajinović je svladao Đokovića (2:1) i postao jedan od rijetkih svjetskih igrača koji se može pohvaliti stopostotnim pozitivnim skorom protiv najboljeg svjetskog tenisača. Thiem je bio bolji od drugog reketa Srbije Lajovića s istim rezultatom (2:1), Dimitrov je pomalo iznenađujuće izgubio od Milojevića (0:2), da bi Zverev pokazao svoju klasu i nadvisio Krajinovića (2:1). U posljednjem susretu prvoga dana Đoković je rutinirano svladao Troickog (2:0).
Nedjelja je donijela rasplet igranja po skupinama i ljepoticu derbi susreta između Đokovića i Zvereva koji je u konačnici pripao domaćinu turnira (2:1). Nijemac je kasnije svladao Troickog (2:0), baš kao i Krajinović istim rezultatom (2:0). Tako se stvorio krug između ove trojice tenisača koji su imali po dvije pobjede i poraz, pa je na koncu plasman u finale, zbog boljeg količnika, pripao Somborcu Krajinoviću. Na drugoj strani Austrijanac Thiem je opravdao status favorita i bez većih problema se plasirao u odlučujući susret prvog u seriji Adria tour natjecanja.

Naslov za Thiema

Budući da je prvi favorit i domaćin turnira Novak Đoković propustio priliku za ulazak u veliko finale prvog turnira iz serije Adria tour, drugi najbolji igrač ovog ekshibicijsko-humanitarnog natjecanja Austrijanac Dominic Thiem je iskoristio šansu i osvojio naslov pobjednika. Rival u borbi za prvi trofej na Adria touru bio je Filip Krajinović koji je tijekom cijeloga turnira pokazao zavidnu formu, čak je i u finalnom nadmetanju držao egal sve do posljednjeg seta, kada se jednostavno »ugasio«. Rutiner poput trećeplasiranog tenisača svijeta nije imao milosti i sigurno je priveo susret kraju za konačni trijumf 2:1 u setovima. Na koncu ovog lijepog sportsko-humanitarnog događaja, koji je Beograd i Srbiju izbacio u srce interesa svjetske teniske javnosti, priređen je prigodan vatromet u znak proslavljanja velike pobjede tenisa nad koronavirusom.

Sljedeća stanica: Zadar

Vikend pred nama donosi drugi u nizu turnira Adria toura, kojemu će domaćin biti Zadar, u prekrasnom ambijentu ŠC Višnjik. Prema najavama, sudjelovanje su potvrdila četiri vrhunska tenisača: Đoković, Zverev, Čilić i Ćorić, a u skupinama će im se pridružiti najbolji hrvatski tenisači (ukoliko do posljednjeg trenutka ne bude nekih izmjena). Zadarski sportsko-humanitarni spektakl započinje ekshibicijskim susretima u petak kada će publiku zagrijavati Đoković i zvijezde Toura, te ženski duel između Donne Vekić i Olge Danilović. Natjecateljski program bit će identičan onom iz Beograda (subota i nedjelja dueli po skupinama, susreti se igraju na dva dobijena seta do četiri osvojene igre, a veliko finale u nedjelju navečer.)
Za zabavno-glazbeni program bit će zaduženi velikani hrvatske scene: Gibonni, Petar Grašo i očekuje se koncert iznenađenja. Ostvareni prihod namijenjen je u humanitarne svrhe, što je i osnovni cilj cijelog ovog teniskog koncepta u organizaciji Novaka Đokovića, a dio sredstava od prodanih ulaznica bit će pripojen u fond za izgradnju nacionalnog teniskog centra u Zagrebu.   
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika