Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Blagdan koji nas zbližava

Župa Nikinci nekada je bila najpopularnije svetište sv. Antuna. Na taj dan se svake godine okupljao veliki broj štovatelja sv. Antuna, kako iz Srijema tako i iz udaljenijih mjesta diljem Srbije i Hrvatske. Duga tradicija okupljanja na ovaj blagdan u ovom malom srijemskom selu održala se do današnjih dana. A tako je bilo i ove godine. U župnom dvorištu održane su svete mise na mađarskom i hrvatskom jeziku pred brojnim vjernicima koje je poslije pandemije koronavirusa nebeski zaštitinik ove župe ponovno okupio i zbližio. 

Tradicija u kontinuitetu

Nikinci se kao župa pominju 1332. godine. Ponovo je kao župa uspostavljena 1770. Crkva sv. Antuna Padovanskog sagrađena je 1842., srušena 1844., te ponovo podignuta 1972. godine. Prije ratnih devedesetih godina katoličko stanovništvo u Nikincima bilo je u većini. U župi je živjelo 1.600 katolika dok ih je danas 230, oko 50 obitelji. Devedesetih godina potpuno se promijenila etnička struktura sela, a mali broj Hrvata unatoč teškim vremenima ostao je tu živjeti i nesebično čuvati svoju vjeru, kulturu i običaje. Nikinci su i jedina župa u Srijemskoj biskupiji čija crkva nosi ime svetog Antuna. Stoljećima su na taj dan u Nikince u velikom broju hodočasnici dolazili autobusima, pa čak i pješice, uz procesiju iz susjednih sela. Tradicija okupljanja vjernika na blagdan sv. Antuna nije se prekidala, a posljednjih godina dobija sve više na značaju.
»Ovaj blagdan štuju ne samo Nikinčani nego i ostali gosti iz susjednih mjesta Platičeva, Hrtkovaca,  Srijemske Mitrovice, Šida, Rume, ali i iz udaljenijih mjesta diljem Srbije i Hrvatske. Možemo reći da je ove godine iznenađujuće dobar posjet s obzirom na okolnosti s koronavirusom. Nije kao nekada kada je bilo znatno posjećenije, ali možemo biti zadovoljni. To je velika tradicija za sve nas Nikinčane i nadam se da će se u budućnosti još više poštovati i da će vjernici dolaziti u još većem broju. Mi, pripadnici hrvatske zajednice, koji smo ostali živjeti ovdje, volimo tradiciju i poštujemo je. Ovo je blagdan koji nas zbližava i radujemo se dolasku svih vjernika«, kaže župljanin Nikinaca Mirko Paulić, koji je nakon ratnih devedesetih ostao živjeti u svom mjestu i njegovati vjerske i kulturne vrijednosti svoga naroda.
U obitelji Nikole Dragičevića iz Nikinaca blagdan svetog Antuna se oduvijek svečano obilježavao.
»Cijeli život živim u Nikincima. Od malih nogu ovaj blagdan se svečano proslavlja u mojoj obitelji, a tako sam i ja nastavio kada sam osnovao svoju. Nakon misnog slavlja u mojoj kući se svake godine okupi veliki broj rodbine i prijatelja na svečanom ručku. To je jedna lijepa tradicija koja se i nakon teških vremena devedesetih nastavila u kućanstvima u Nikincima. To je blagdan koji nas spaja i ujedinjuje i prilika da se ponovo sretnemo s dragim ljudima. Iako nismo očekivali, iznenađujuće je koliki se broj ljudi okupio na misnom slavlju i drago mi je što je tako«, ističe Dragičević.
A da je blagdan i ove godine okupio i zbližio vjernike potvrdio nam je i tamošnji župnik Ivica Živković.
»Na sam dan blagdana održavaju se četiri mise: jutarnja za domaćice koje imaju goste na ručku, zatim misa na mađarskom jeziku, a zatim dvije mise na hrvatskom: glavna misa u 11 sati i druga u večernjim satima. Dvorište župne crkve uvijek je puno vjernika na ovaj dan, a ove godine smo posebno zadovoljni jer je unatoč situaciji bilo preko 200 vjernika, kako iz Srbije tako i iz Hrvatske. Koronavirus je pomalo otuđio ljude. Sveti Antun nas je ponovno zbližio i vratio ljude u crkve«, ističe vlč. Živković.

Okupljanje i u najtežim vremenima

Ovogodišnje misno slavlje predvodio je župnik u Irigu i Vrdniku vlč. Blaž Zmaić u zajedništvu s domaćim župnikom, župnicima iz Srijemske biskupije, te grkokatoličkim župnicima iz Vrbasa i Šida.
»Od najranijih vremena ovdje se dolazilo u ranim jutarnjim satima, a okupljanje je nastavljeno tijekom dana. Mene je oduvijek u Nikincima fascinirao dolazak velikog broja vjernika sa svih strana, pa čak i u najtežim vremenima. Svojevremeno sam zamolio ovdašnjeg župnika da pokušamo oživjeti ovu župu kao srijemsko svetište. Bio sam prvi koji je vjernike iz Iriga doveo u Nikince autobusom. Vjernici su bili oduševljeni. Ne vjerujem da će se ta vremena vratiti i zato sam i poručio vjernicima da svetog Antuna molimo za mnoge izgubljene stvari. Isto tako sam im poručio da se svi zajedno približimo Bogu«, izjavio je vlč. Zmaić, dodajući da su vjernici iz Srijema oduvijek štovali svetog Antuna, a u Nikincima na poseban način.

Za sada samo želja

Svojevremeno je postojala inicijativa da župa Nikinci postane svetište, budući da je ovo jedina crkva u Srijemu posvećena svetom Antunu. Za sada je to samo velika želja župljana. 
»Postoje dva svetišta u Srijemskoj biskupiji. Podnio sam inicijativu da naša župa postane svetište. Međutim, nije naišla na odobravanje da se može osnovati. No, nada još uvijek postoji, kao i želja da se narednih godina vjernici okupljaju u još većem broju«, ističe župnik Živković.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika