Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O spomen-pločama odlučuje radna skupina

Dio članova Radne skupine za postavljanje spomen-ploča znamenitim Hrvatima na teritoriju Novog Sada sastao se s članom Gradskog vijeća zaduženim za kulturu Daliborom Rožićem u Gradskoj kući u Novom Sadu. Cilj sastanka bio je sagledavanje otvorenih pitanja i dogovor o metodologiji rada i budućim koracima Radne skupine.
Na sastanku je još bilo riječi i o problemima na planu zaštite Starog Majura i potrebi da se grob i spomenik Josipu Runjaninu (uglazbio hrvatsku himnu Lijepa naša domovino) stavi pod zaštitu Grada. Osim toga, dogovoreno je da se konstituirajuća sjednica Radne skupine održi početkom srpnja. 
Članovi koji predstavljaju hrvatsku zajednicu u Radnoj skupini su arhitekt planer u JP-u Urbanizam, Zavoda za urbanizam Novi Sad Darko Polić, član IO HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić, ornitolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov i vijećnik HNV-a Goran Kaurić. Na mjestu predsjednika Radne skupine je član Gradskog vijeća za upravu i propise Grada Novog Sada Milan Đurić, dok je zamjenik predsjednika član GV-a zadužen za kulturu u Novom Sadu Dalibor Rožić. Preostali članovi su ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić i ravnatelj Povijesnog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev.
Radna skupina posljedica je inicijative Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić, koja se, podsjećamo, krajem studenoga 2019. godine sastala s novosadskim gradonačelnikom Milošem Vučevićem, gdje je, među ostalim, otvoreno ovo pitanje i dogovoreno da se formira Radna skupina za ovu namjenu.                    
Izvor: www.hnv.org.rs

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika