Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odgovor na priopćenje Tomislava Žigmanova

U vezi s tekstom pod nadnaslovom »Priopćenje predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova« i naslovom »Upliv državnih struktura u procese u hrvatskoj zajednici«, objavljenim u Hrvatskoj riječi dana 12. lipnja 2020. na stranici br. 9, sukladno odredbama Zakona o javnom informiranju i medijima zahtijevamo da bez naknade objavite odgovor Hrvatskog demokratskog foruma.
Napominjemo da Vam je na vrijeme i prije zaključenja broja tjednika u kojem ste objavili priopćenje koje je sadržalo neistinitu informaciju već dostavljen odgovor HDF-a. Da ste kojim slučajem poštovali novinarsko pravilo po kojem treba pitati i drugu stranu, istovremeno biste objavili i odgovor HDF-a, u to vrijeme već objelodanjen u mnogim drugim medijima, ili zatražili mišljenje druge strane. Tada ne bi bilo razloga za ovaj odgovor, za koji očekujemo da ga objavite makar i samo zbog prisile zakona.
HDF je odluku o izlasku na lokalne izbore u Subotici donio tek nakon što je DSHV obnarodovao da na izbore ne izlazi kao predstavnik Hrvata, nego u okviru dvoslojne koalicije Vojvođanski front – Ujedinjena demokratska Srbija. Time je Žigmanov pokazao da ga ne interesira zastupanje Hrvata, nego samo njegova osobna pozicija, odnosno da ga glasači oporbenih stranaka s centralama u Beogradu i Novom Sadu uguraju na dobro plaćenu funkciju zastupnika u Skupštinu Srbije. HDF je odlukom da samostalno, kao hrvatska lista, izađe na izbore popunio prazan prostor koji je Žigmanov ostavio.
Potpise za podršku listi Hrvatskog demokratskog foruma dali su pripadnici hrvatske zajednice i drugi građani zabrinuti zbog mogućnosti da Hrvati ostanu jedina nacionalna zajednica bez svojih predstavnika u Skupštini grada Subotice. Ako je Žigmanov u tome vidio »upliv državnih struktura« ili »pomoć struktura vladajuće stranke« morao je za to iznijeti i dokaze, što on u kampanji, naravno, nije učinio, te je prema tome izgovorio neistinu.
HDF se, kao jedina hrvatska lista na ovim izborima, zalaže između ostalog za suživot svih nacionalnih, vjerskih i drugih zajednica u našem gradu, ali se prije svega zalaže za povratak dostojanstva i samopoštovanja hrvatske zajednice. HDF je samostalna grupa građana koja želi da i Hrvati u Subotici zauzmu političko mjesto koje im pripada. Bit ćemo korektan i pouzdan partner vlastima, jer želimo sudjelovati u donošenju odluka bitnim za građane, za razliku od Žigmanova koji svjesno vodi DSHV u oporbu jer mu tako odgovara. Naime, samo s DSHV-om u oporbi on ostvaruje svoj osobni cilj.
Razumijemo da je on pod pritiskom članova DSHV-a koji su izrazito nezadovoljni antinacionalnom politikom svog predsjednika. Otud i tolika nervoza u svakom njegovom javnom istupu otkada je saznao da je HDF jedina hrvatska lista na izborima. Nazivati pripadnike hrvatske zajednice »statističkim i drugim« Hrvatima samo zato što su se otvoreno kandidirali na hrvatskoj listi uvrjedljivo je i zahtijeva ispriku građanima. No, od ljudi poput Žigmanova to se svakako ne može očekivati. 
Zvonimir Perušić 
Hrvatski demokratski forum 
Nositelj liste

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika