Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za ravnopravnost i uključenost

U Somboru Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izlazi na izbore na listi Vojvođanski front – Ujedinjeni za demokratski Sombor (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu, DSHV). Od ukupno devet proglašenih, nalazi se na mjestu broj 8.
Za listu od 21 kandidata skupljeno je ukupno 670 potpisa, a najveću ulogu u tome odigrali su Monoštorci, kaže Zoran Čota, član predsjedništva DSHV-a.
Tko su kandidati DSHV-a na ovoj listi?
Kandidati su Zoran Čota, Sonja Periškić-Pejak, Željko Šeremešić, Tomislav Vuković, Branko Matin i Alojzije Firanj. 
Za što ćete se zalagati u Somboru?
Kao i u svim drugim mjestima gdje izlazimo na izbore, zalagat ćemo se za profesionalnu i efikasnu javnu upravu, jednaku razvijenost komunalne infrastrukture u svim naseljima, za grad i okolna naselja bez divljih deponija. Također ćemo se zalagati za suživot ravnopravnih nacionalnih zajednica i za uključenost u procese donošenja odluka, jer sada nas nema niti u jednom segmentu u javnim službama, niti u tijelima uprave, na mjestima u kojima se odlučuje. Zalagat ćemo se za transparentnost u raspodjeli sredstava i da hrvatske institucije budu zastupljene na ravnopravan način, odnosno da ne budu obezvrijeđene. Želimo da se sredstva za kulturu, informiranje i druge potrebe raspodjeljuju razmjerno prema brojnosti nacionalnih zajednica, a ne kao do sada. Kao ilustraciju mogu iznijeti jedan podatak koji mi je osobno veoma zasmetao i koji govori o isključenosti i nevidljivosti Hrvata u Somboru. Radi se o tome da Turistička zajednica Grada Sombora na svom sajtu već više godina uopće ne spominje Hrvate da postoje. Nabrajaju se Srbi 61 posto, pa Mađari 11 posto, pa preskaču Hrvate kojih je oko 7 posto, pa govore o Bunjevcima 2,4 posto i nabrajaju ostale. U nekoliko navrata sam i uložio prigovor, ali bez uspjeha. Po popisu nas ima oko 6.000 i značajan smo dio Sombora, ali čak i na ovakav način nas se isključuje. Mi možemo pričati o različitim mišljenjima, ali činjenice su činjenice. I ovakav postupak je diskriminirajući prema Hrvatima. Osim toga, svakako ćemo sudjelovati u razvijanju obrazovanja na hrvatskom jeziku koje je pogotovo bilo ugroženo u Beregu. Želimo reći da nas ipak ima, ali smo zapostavljeni. 
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika