Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za europsko lice Novog Sada

Jedini kandidat iz redova Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na listi broj 5 koalicije Vojvođanski front – Ujedinjeni za demokratski Novi Sad (Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija, Zajedno za Vojvodinu) je diplomirani prometni inženjer Mato Groznica. Od 2009. je zaposlen u Pokrajinskoj vladi AP kao zamjenik pokrajinskog tajnika, potom kao pomoćnik tajnika i podtajnik u Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Od 2016. u istom tajništvu radi kao prevoditelj za hrvatski jezik. Član je Vijeća DSHV-a i predsjednik Hrvatskog akademskog društva iz Subotice.
Kakvim ocjenjujete učinke dosadašnje vlasti u Novom Sadu?
Činjenica da proteklih nekoliko godina nisam previše niti angažiran niti fokusiran na politička događanja na bilo kojoj razini ne daju mi za pravo da objektivno ocjenjujem učinke bilo koje, pa tako niti lokalne vlasti u Gradu Novom Sadu. Činjenica je da grad funkcionira, a samo po sebi je jasno da je uvijek moguće da pojedine funkcije gradske vlasti budu u većoj i boljoj službi građana. Kao građanin Novog Sada mogu reći kako mi se čini da bi neke komunalne službe možda mogle biti učinkovitije i bliže onima zbog kojih te službe i postoje, a to su građani. S druge strane, posljednjih godina svjedočimo prilično intenzivnom razvoju grada u građevinskom, komunalnom i uopće u sadržajnom smislu. Ako tomu dodamo i izbor Novog Sada za Europsku prijestolnicu kulture 2021. godine, sve to skupa neminovno pridonosi da Novi Sad privlači sve veću pozornost, ne samo unutar Srbije nego biva sve značajniji i na regionalnoj razini, pa i šire.
Kakav je program, za što se zalaže DSHV i koalicija Vojvođanski front – UDS na ovim izborima za Novi Sad?
DSHV-u, kao demokratski i proeuropski orijentiranoj stranci, svakako će fokus djelovanja biti u kontekstu europskih vrijednosti i europskih integracija naše države. S tim u vezi, DSHV će na svim razinama provoditi principijelnu politiku. U konkretnom slučaju, zalagat ćemo se za europsko lice Novog Sada! Ukoliko dobijemo priliku, u najširem smislu promovirat ćemo i podupirati ideju Grada Novog Sada, kao mjesta zadovoljnih ljudi! Nastojat ćemo buditi i poticati vjeru da je Novi Sad mjesto gdje se može lijepo i dobro živjeti, gdje hoćemo i možemo biti dobri domaćini, nudeći mnoštvo sadržaja i izazova, ne samo građanima Novog Sada nego i svima koji u njega dođu.
Kakva su Vaša očekivanja, koliko ćete osvojiti mjesta u Skupštini Novog Sada?
Što se tiče broja mjesta u gradskoj Skupštini, takve procjene su uvijek nezahvalne i ako dopustite suzdržao bih se od njih. Ako uđemo u sastav Skupštine grada, ukazivat ćemo na naša očekivanja za jednakim razvojem (komunalne) infrastrukture u svim gradskim i prigradskim naseljima. Osim toga, u kontekstu zaštite okoliša kao temeljnog preduvjeta za zdravlje građana, zalagat ćemo se za Novi Sad i okolna naselja bez divljih deponija, te da postojeći deponiji budu tretirani sukladno civiliziranim i modernim rješenjima kakva poznaje suvremeno društvo. Što se tiče očekivanja, a time i naših nastojanja kada govorimo o pitanjima manjinske provenijencije, zalagat ćemo se za suživot ravnopravnih nacionalnih zajednica uz poticanje skrbi za kulturno naslijeđe, napose za čuvanje posebnosti nacionalnih manjina i njihovog manjinskog identiteta. Poseban naglasak ćemo staviti na očuvanje povijesnog, kulturnog i svakog drugog naslijeđa Petrovaradina, između ostalog jer je povezanost Petrovaradina i hrvatske zajednice višestoljetna i neraskidiva. Također, tražit ćemo da gdje god to bude moguće budemo uključeni u procese donošenja odluka!
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika