Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ublažiti negativne posljedice ukrupnjavanja posjeda

Predsjednik subotičke podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Mirko Ostrogonac, diplomirani agronom s velikim iskustvom kandidat je na listi koalicije Vojvođanski front – Ujedinjeni za demokratsku Srbiju pod rednim brojem 5. Prvi na ovoj listi je Nenad Čanak, a na listi se nalazi jedanaest kandidata DSHV-a.
Kao kandidat za Skupštinu APV s kakvim programom izlazite na izbore i za što ćete se zalagati?
Koalicija političkih stranaka okupljenih u Vojvođanski front je koncem prošle godine usvojila Memorandum o budućnosti Vojvodine. Svaka potpisnica ovog političkog saveza je u obvezi provoditi proklamirana načela u skladu sa svojim mogućnostima. Ovaj dokument promovira temeljne europske vrednote kao što su demokracija, vladavina zakona, funkcionalno neovisne institucije, pozitivna diskriminacija prema manjinskim zajednicama itd. Ova načela su potpuno kompatibilna s načelima, planom i programom rada DSHV-a i vjerujem da rukovodeći se time možemo osigurati učinkovito funkcioniranje svih bitnih segmenata u društvu i da AP Vojvodina, gradovi i općine budu nositelji razvoja na svom području, a da pri tome ne ugrožavaju funkcioniranje i integritet države u cijelosti. Za nas su veoma važni programi podrške ruralnog razvoja, stvaranje uvjeta da ljudi, prije svega mladi, mogu ostati i opstati u svom zavičaju na temelju prihoda od svoga rada. Sportski i kulturni sadržaji trebaju obogaćivati društveni život u našim selima, varošicama pa i gradovima jer tako mladi mogu na najbolji način provoditi slobodno vrijeme i ujedno čuvati i njegovati običaje svojih predaka. Zalagat ću se za održavanje u funkciji i ostalih segmenata potreba života ljudi u malim sredinama kao što su osnovna škola, pošta, zdravstvena ambulanta, Dom kulture, cestovna mreža, biciklističke staze, vodovod, javna rasvjeta, vatrogasna društva i drugo.
Predsjednik ste subotičke podružnice DSHV-a. Ima li ih i koji su glavni problemi u njenom radu?
Subotička podružnica je u povoljnijem položaju, jer je sjedište stranke u Subotici pa nam to logistički pojednostavljuje rad. Međutim, postoje određene poteškoće u funkcioniranju 17 mjesnih organizacija, koliko broji podružnica. Prvo, to je nejednaka organiziranost pojedinih mjesnih organizacija što uzrokuje da u nekim područjima imamo značajan utjecaj na naše biračko tijelo, a što onda rezultira i dobrim izbornim rezultatima u njima. S druge strane, u drugim mjesnim organizacijama je slaba organiziranost i slabo je mobilizirano naše članstvo, pa se ponekad čak ne uspijeva ovjeriti izborna lista što onda ima teške posljedice na samu snagu naše stranke. U ruralnim područjima imamo bolju organiziranost mjesnih organizacija, međutim sâmo čelništvo podružnice je neprestano u obvezi da podržava rad onih MO kojima prijeti postupno pasiviziranje. Drugo, diskontinuitet u funkcioniranju pojedinih MO, što je najčešće povezano s postojanjem dominantne osobe u nekoj MO, tzv. pitanje lidera. Dok postoji predsjednik MO s nekoliko svojih suradnika koji ulažu stanoviti rad na okupljanju i organizaciji članstva u toj MO, imamo sigurno dobre rezultate i funkcioniranje. Ali kada u nekom trenutku taj lider siđe sa scene, najčešće postoji prijetnja da dođe do gašenja te MO i stoga je veoma važno da blagovremeno pripremamo ljude koji će nastaviti kontinuirani rad u svim MO. I na koncu sve više predstavlja otežavajuću okolnost u našem radu nezainteresiranost mladeži za politički angažman i identitetska pitanja, što je povezano i s određenim asimilacijskim i drugim pritiscima u posljednjih nekoliko godina. Međutim, važno je da se kao članovi političke stranke naše manjinske zajednice izborimo za neki normalni tretman pripadnika hrvatske manjinske zajednice iako su članovi ili simpatizeri DSHV-a.
Kao diplomirani agronom s velikim iskustvom kako vidite kretanja u poljoprivredi i politike prema poljoprivredi?
U posljednjih petnaest godina poljoprivreda u Srbiji, i prije svega u Vojvodini, je zabilježila razvoj koji je značio gašenje krupnih poljoprivrednih poduzeća a u isto vrijeme je došlo do ukrupnjavanja i osuvremenjivanja zemljoradničkih farmi do nivoa visokorodnih obilježja kao kod zapadnoeuropskih farmera. Ovo je omogućeno ukidanjem Zakona o ograničenju posjedovanja zemljišnih površina, ulaskom krupnog kapitala u poljoprivredu i ulaskom sjemenskih i kemijskih velikih internacionalnih kompanija na naše tržište. Ono što je dobro u ovom procesu je podizanje uroda poljoprivrednih kultura po hektaru, zatim prirasta mesa po grlu stoke i porasta ukupne proizvodnje i produktivnosti rada naših poljoprivrednika. Loše strane su prevelika upotreba pesticida u proizvodnji koja narušava prirodnu ravnotežu agroekoloških sustava i izaziva onečišćenje okoliša. Treba stoga poduzeti financijske mjere da se ublaži ovo negativno djelovanje ukrupnjavanja posjeda u poljoprivredi u besomučnoj utrci za profitom. Dakle, radi se o promjeni određenih loših strana ove medalje koje su nusproizvod tih procesa kao što su nezaposlenost na selu, odljev stanovništva, nemogućnost mladih poljoprivrednika s manjim zemljišnim, mehanizacijskim i drugim kapacitetima da uopće mogu opstati i razvijati se u danim okolnostima. Ovdje svakako ima prostora za potporu organskoj proizvodnji, za uvođenje sustava nabave goriva za poljoprivredu po povlaštenim cijenama, tzv. plavi dizel, zatim za veće izdvajanje novca od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za razvoj seoskih zajednica na čijem teritoriju se nalazi to poljoprivredno zemljište.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika