Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Upliv državnih struktura u procese u hrvatskoj zajednici

Kao politička stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini od osnutka je u svojemu djelovanju bio privržen temeljnim demokratskim vrijednostima i načelima u borbi za interese i prava hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Takvo opredjeljenje DSHV je svjedočio i u najtežim vremenima – u devedesetim godinama, u vrijeme ratnih događanja, kada su Hrvati u Vojvodini bili ubijani i kada su zbog etnički motiviranog nasilja bili protjerivani – a ostao im je vjeran i danas. Dosljedno smo se i ustrajno zalagali za svakovrsni boljitak Hrvata u Vojvodini, za ostvarivanje manjinskih prava i za razvoj naših institucija u čvrstom uvjerenju da demokracija i demokratske vrijednosti nemaju alternativu. Toga smo se nastojali držati i kada je riječ o procesima unutar zajednice.
I ovom prilikom ističemo kako ono što je na taj i takav demokratski način DSHV u posljednjih 30 godina ostvario, skupa s brojnim partnerima i podrškom značajnog dijela hrvatskoga naroda, može svima biti na ponos. Usprkos tomu, demotiviranost i malodušnost, kao posljedica čestih nepovoljnih političkih klima i opstruiranja tijela državnih vlasti da se legitimni ciljevi lojalnih srbijanskih građana hrvatske nacionalnosti ne ostvare, odrazili su se i po našeg čovjeka. Tako što, naime, utječe da se kod jednog broja pojedinaca unutar naše zajednice na sve gleda pesimistično i katkad nepotrebno oprezno. Glede spomenutih destrukcija, ne mislimo samo na, od države dirigirano i organizirano, djelovanje onih Hrvata koji su pod različitim okolnostima počeli sebe smatrati Bunjevcima, već i mnogovrsni upliv državnih struktura u institucije i procese u hrvatskoj zajednici.
S tim u svezi sa žaljenjem moramo konstatirati kako su u posljednjih nekoliko godina ista ne samo osnažena, već su dobila i nove obrise, s istim po Hrvate negativnim posljedicama koje žele proizvesti. Maloprije spomenuto izravno se odnosi na državni utjecaj na politička pozicioniranja u hrvatskoj zajednici uoči predstojećih izbora u Republici Srbiji. Ostavljajući po strani pritiske koje smo registrirali na pojedine članove i dužnosnike DSHV-a da izađu na izbore u savezu sa Srpskom naprednom strankom u nekoliko mjesta u Vojvodini ili da se stvori razoružavajuće uvjerenje, što je »prihvatljivija« varijanta, kako u lokalnim hrvatskim zajednicama nema uvjeta da se izađe na izbore, svjedoci smo u Subotici i grube penetracije »statističkih i drugih« Hrvata za izlazak na izbore. Njihove su predizborne aktivnosti snažno i raznovrsno servisirale strukture izvan hrvatske zajednice, koje su ovdašnjim Hrvatima tradicionalno nenaklonjene. Pri tomu, za sada, izričito mislimo na prikupljanje potpisa građana za podršku listi Hrvatskog demokratskog foruma Zvonimira Perušića i prateću medijsku promociju u neslobodnim medijima u Subotici.
Od kada sam na čelu DSHV-a, nikada mi nije smetao istinski pluralizam unutar hrvatske zajednice. Štoviše, isti držim da je i više nego poželjan za brojne pozitivne procese koji su nam neophodni. Stoga se za njega zdušno i zalažem! No, kao predsjednik DSHV-a ne mogu pristati da se pod tom izlikom izvan struktura hrvatske zajednice, uz pomoć struktura vladajuće stranke, generiraju posve upitni politički procesi s, vrlo vjerojatno, štetnim posljedicama po budućnost Hrvata u Republici Srbiji. Glede spomenutih nasrtaja, napomenut ćemo kako s iznenađenjem pratimo i aktivnosti diplomatsko-konzularnih predstavnika matične države, no s tim u svezi očitovat ćemo se nakon izbora u Republici Hrvatskoj!
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika