Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stigli smo do našeg novog početka

Pitanje otkupa i procesi glede stavljanja u funkciju rodne kuće bana Josipa Jelačića spadaju među ključna i strateška pitanja djelovanja Hrvatskoga nacionalnog vijeća. Otkup i obnova kuće bana Jelačića naslijeđena je tema iz prethodnih saziva HNV-a, a ono čemu danas svjedočimo jest naznaka okončanja postupka ulaska u posjed te započinjanje procesa njegove obnove. 
Sam otkup kuće bio je izuzetno dug i kompleksan proces, od dogovora između zastupnika u Narodnoj skupštini Srbije Tomislava Žigmanova i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića do krajnjih pravnih koraka koje je HNV moralo poduzimati kako bi otkup do kraja mogao biti realiziran. Donacijom predsjednika Srbije u iznosu od 71.151.170 dinara za otkup i rekonstrukciju, iz listopada 2017. i ožujka 2018. godine, stekli su se uvjeti za realizaciju ovog za hrvatsku zajednicu nadasve važnog projekta. Do sada je isplaćen dio iznosa – jedan za kupovinu stana od 68 m2, koji je trenutno u potpunosti u vlasništvu Hrvatskog nacionalnog vijeća, i drugi dio za prostor od 237 m2, koji je bio predmetom sada već okončanog sudskog spora. Preostali dio novca namijenjen kupovini bit će isplaćen kada se prostor površine od 24,63 m2 preda u posjed vlasnicima kuće, slobodan od osoba i stvari, kako stoji u kupoprodajnom ugovoru koji je tadašnji predsjednik HNV-a Slaven Bačić potpisao. Zahvaljujući ovakvom kupoprodajnom ugovoru HNV nema nikakav spor nego je samo u procesu iščekivanja da prostor bude oslobođen i bez nasljednih obveza prema trećim osobama, što je na koncu Prvi osnovni sud u Novome Sadu morao okončati.
Prema našim saznanjima, prodavači su radi realizacije kupoprodajnog ugovora poveli sudski spor koji je okončan presudom u ožujku 2019. godine, u korist prodavača, a na štetu tuženoga, koji je u nedefiniranom svojstvu bez pismene suglasnosti vlasnika koristio prostorije rodne kuće bana Josipa Jelačića, zbog čega je u tom periodu Hrvatsko nacionalno vijeće bilo u nemogućnosti otkupiti kuću, pristupiti obnovi, rekonstrukciji i privođenju namjeni ovog objekta. Udruga koja je nakon pokrenute inicijative za otkup kuće registrirana upravo na toj adresi, te bez potpisanog ugovora o zakupu, u jednu od prostorija kuće unijela je privatne stvari. Ona je nakon četrnaest mjeseci vođenja sudskog postupka dobila presudu i nalog za iseljenje. Unatoč nekoliko žalbi koje su uslijedile, sada još samo ostaje da izvršitelj privede slučaj kraju. Rodna kuća bana Josipa Jelačića isplatom u cijelosti postat će vlasništvo Hrvatskog nacionalnog vijeća bez naslijeđenih obveza i započet će se s njezinim adaptiranjem.
Inicijalna ideja o ovom projektu proistekla je iz potrebe Hrvata koji žive u Petrovaradinu, Novom Sadu i okolici da sačuvaju sjećanja na povijesnu činjenicu mjesta rođenja bana, da osvijeste ulogu i značaj Hrvata koji žive na ovim prostorima više stoljeća, a koji su u vrijeme bana Josipa Jelačića činili većinsko, gotovo stopostotno, stanovništvo u Petrovaradinu, te da, na koncu, dobiju mjesto okupljanja i artikuliranja svoje tradicije, običaja i kulture. Ideja otkupa rodne kuće bana Jelačića materijalizirana je osnutkom Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić 2003. godine na inicijativu i poticaj srijemskoga biskupa mons. Đure Gašparovića. Ta je udruga odmah po osnutku pokrenula inicijativu prema Hrvatskom nacionalnom vijeću za otkup kuće i stavljanje u funkciju ostvarivanja prava na autonomiju Hrvata u području kulture. U to vrijeme pa sve do danas ovo je najveća, najrelevantnija i jedina hrvatska kulturna udruga u Petrovaradinu koja producira sadržaj sa svojih preko 500 članova, te čuva i njeguje kult bana Jelačića. Bilo je potrebno više od desetljeća da se brojni razgovori i različite ideje o budućem ustroju i sadržajima pretoče u konkretan prijedlog koji su u vidu projekta o otkupu i uređenju sačinile čelne osobe HKPD-a Jelačić. 
O temi buduće namjene rodne kuće bana Josipa Jelačića održana je i stručna konferencija »Kulturni profil spomen-doma bana Josipa Jelačića« u organizaciji HKPD-a Jelačić iz Petrovaradina, a uz potporu Hrvatskog nacionalnog vijeća i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Na ovoj su konferenciji govorili eminentni stručnjaci iz Hrvatske i Srbije. Cijeli projekt stavljanja u funkciju spomen doma bana Josipa Jelačića ima za cilj da to postane prostor okupljanja hrvatskoga naroda i da se čine dodatni koraci ka razvoju hrvatskih institucija u svim onim mjestima gdje žive Hrvati, uključujući u ovome slučaju Srijem. Ideja je da se prostor kuće što bolje iskoristi na način da se u njoj otvori područni ured HNV-a, da se uredi memorijalna soba i muzej, kao i da taj prostor bude na raspolaganju hrvatskim kulturnim udrugama prilikom produkcije njihovih aktivnosti. Sadržaji koji se planiraju ponuditi bit će raznovrsni, ali ono što je svakako glavni cilj jest da ona bude od koristi čitavoj hrvatskoj zajednici, a posebno kulturnim udrugama koje su u velikoj mjeri nositelji kulturnoga života Hrvata u Srbiji. 
Konačnu odluku o namjeni, sadržajima i modalitetima prezentacije sadržaja u ovom prostoru, na prijedlog Upravnog odbora Zaklade, donijet će vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, predstavničkog tijela manjinske samouprave Hrvata u Srbiji, jer rodna kuća bana Josipa Jelačića i njen značaj izlaze iz okvira lokalnog i imaju dimenziju nacionalnog i međudržavnog, pa samim tim moraju biti na korist svim Hrvatima u Srbiji i na ponos svim Hrvatima ma gdje živjeli.
Jasna Vojnić
predsjednica HNV-a

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika