Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oživljuje Spomen-dom bana Jelačića

Strateško opredjeljenje HNV-a u mandatu koji je započeo 2018. godine bilo je da se hrvatskoj zajednici u Srijemu i Novom Sadu omogući da ima reprezentativni prostor za svoje potrebe. To je bila nit vodilja kojom je HNV bio vođen prigodom kupnje dijela kuće u kojoj je 16. listopada 1801. godine rođen Josip Jelačić, potonji hrvatski ban. Na telefonskoj sjednici 24. ožujka Hrvatsko nacionalno vijeće donijelo je odluku o osnivanju Zaklade Spomen dom bana Josipa Jelačića.

Povijesni događaj

Zaklada, sa sjedištem u Petrovaradinu, u banovoj rodnoj kući, osnovana je temeljem Zakona o fondacijama i zadužbinama, s prvenstvenim i najvažnijim ciljem prikupljanja sredstava za obnovu i uređenje rodne kuće bana Jelačića. U odluci o utemeljenju navedeno je da su njezini ciljevi i: očuvanje, njegovanje i predstavljanja suvremene i tradicijske kulture Hrvata u Petrovaradinu, promicanje i unaprjeđenje znanosti, obrazovanja i umjetnosti hrvatske manjine u Srbiji, unaprjeđivanje rada obrazovnih, znanstvenih i kulturnih udruga hrvatske manjine, unaprjeđivanje nakladničke djelatnosti na hrvatskom jeziku u područjima kulture i obrazovanja, predstavljanje i zaštita kulturno-povijesnog naslijeđa hrvatske manjine putem afirmiranja lika i djela bana Jelačića, unaprjeđivanje materijalno-tehničkih uvjeta za rad u objektima koje koristi fondacija i njezin osnivač te ustanove osnovane od osnivača u područjima kulture, obrazovanja, informiranja i službene uporabe jezika i pisma te brige o djeci, mladima i starima uključenima u rad u područjima kulture i obrazovanja. Uz ove popisane elemente koje odluka o osnivanju navodi, predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, koja je nazočila sjednici, navela je još jedan, čini se glavni – stvoriti, opremiti, urediti i udahnuti život novom centru ovdašnjih Hrvata i učiniti ga funcionalnim. 
»Strateški cilj Hrvatskog nacionalnog vijeća je da proširi svoje sjedište i da imamo područne urede izvan Subotice. Petrovaradin nam je izuzetno važan, ne samo radi čuvanja povijesnog sjećanja na našega bana i njegovo ime, lik i djelo, što je već uspješno činilo Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić, već da formiramo novu jezgru. Ono neće biti samo stjecište i okupljalište mjesnih Hrvata, nego jedna nova, suvremeno-tradicijska priča. Ono mora biti i dio hrvatske turističke rute Petrovaradina i okolice. Želimo da svakom posjetitelju koji dođe u Srbiju iz Hrvatske, a takvih je dosta i sve ih je više, Petrovaradin bude nezaobilazno mjesto koje će posjetiti. Očekujemo da se ovdje počnu okupljati i studenti Hrvati koji studiraju u Novom Sadu, a kojih ima iz cijele Srbije«, kazala je Vojnić. Ona je rekla da je osnivanje Zaklade povijesni događaj do koga se stiglo velikim trudom, uz potporu dužnosnika iz Hrvatske i Srbije. 

Afirmacija zajednice

HNV je imenovalo i članove Upravnog odbora Fondacije. To su dvojica Petrovaradinaca, preč. Marko Kljajić i prof. Darko Vuković, zatim dr. Darko Polić, Goran Krnčević i Ankica Jukić-Mandić iz Novog Sada, te Darko Sarić Lukendić, član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu. Za predsjednika imenovan je Marko Tucakov iz Novog Sada. 
»Važno je učiniti sve što se može u sadašnjem društvenom kontekstu da rodna kuća bana Jelačića, koja je od povijesnog i emotivnog značaja za Petrovaradince i cijelu hrvatsku zajednicu u Srbiji, bude zaista reprezentativna u smislu centra kulturnih aktivnosti, a i u društvenom smislu, kao točka koja će povezivati većinski narod i našu hrvatsku zajednicu, promovirati zajedništvo i posebnosti ovdašnje hrvatske manjine«, kazao je Tucakov.  
Članovi Upravnoga odbora su jednoglasno donijeli odluku da se HNV-u predloži da se za upravitelja Zaklade imenuje Goran Kaurić. 
»Optimist sam! Osobnim angažiranjem želim pridonijeti razvitku zajednice koja u ovom dijelu Vojvodine nije dovoljno afirmirana. Velika je podzastupljenost Hrvata u svim tijelima uprave na svim razinama. Moramo se boriti za naša prava, te sam siguran da će zaklada, osim očuvanja povijesti i kulture Hrvata ovih prostora, raditi i na cjelokupnoj afirmaciji naše zajednice«, kazao je Kaurić nakon donošenja ove odluke. 
Zakon, naime, predviđa centralnu ulogu upravitelja fondacije u njezinom radu: on zastupa fondaciju, odgovara za zakonitost njezinog rada, vodi poslove suglasno odlukama Upravnog odbora, podnosi Upravnom odboru prijedlog financijskog plana i završnog računa. 
Prijedlog o imenovanju upravitelja bit će razmatran na sjednici HNV-a. Prijedlog statuta je također usvojen nakon kraće rasprave. 
Činom utemeljenja Zaklade, konstituiranja Upravnog odbora, te očekivanim skorim ulaskom u posjed kuće bana Jelačića od strane HNV-a, hrvatska zajednica u Petrovaradinu dobiva nakon 75 godina svoj centralni prostor i započinje živjeti na nov, dugo iščekivan i institucionalno osuvremenjen način.
H. R.    

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika