Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izabran upravitelj zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića

Sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je 9. lipnja u prostorijama HKPD-a Tomislav u Golubincima. Najvažnija točka sjednice odnosila se na usvajanje prijedloga odluke zaklade Spomen-dom ban Jelačić o imenovanju njenog upravitelja. Usvojen je prijedlog navedene fondacije da na mjesto upravitelja bude izabran vijećnik HNV-a Goran Kaurić. Također, razgovaralo se i o upisu djece u osnovne i srednje škole, o temi spornog udžbenika i satu hrvatskog jezika, a članovi Izvršnog odbora dotakli su se i još nekih drugih tema koje pokrivaju područja u obrazovanju, te u gospodarstvu.
»Drago mi je da smo u Golubincima i da smo nastavili praksu koju smo prakticirali i proteklih godina, a to je da dobar dio sjednica bude i izvan sjedišta HNV-a u Subotici. Jedna od glavnih točaka dnevnog reda je usvajanje prijedloga odluke o imenovanju upravitelja zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića. Gospodin Goran Kaurić je od Upravnog odbora zaklade predložen za njenog upravitelja. Mislimo da je to dobra odluka. Radi se o vrlo sposobnom čovjeku koji ima iskustvo na svim poljima koje je potrebno da bi jedna tako jako bitna institucija koju želimo formirati bila baš na mjestu kuće bana Jelačića u čiji prostor ćemo uskoro ući. Nadam se da će to biti efikasno i da će biti na dobrobit naše zajednice u Srijemu«, istaknuo je predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin, dodajući da se Izvršni odbor HNV-a u proteklom razdoblju u vrijeme pandemije koronavirusa dobro organizirao.
»Bili smo dobro povezani. Putem messengera smo imali redovite konferencije. Imali smo virtualni ured gdje smo ispunjavali svoje zadaće. Nije se ni u čemu zaostalo, jedino u pojedinim događajima koje smo planirali organizirati. Tu prvenstveno mislim na jednu sjednicu vijeća i proslavu jednog od praznika hrvatske zajednice, blagdana svetog Josipa. Ali što se tiče rada Vijeća, sve se ispoštovalo. Bilo je poteškoća, ali nakon nekog vremena smo se adaptirali i uradili dobar posao u tom periodu«, rekao je on.
Također je dodao da se raduje sastanku s gospodarstvenicima iz Golubinaca, te da očekuje da će uskoro biti organizirani sastanci s gospodarstvenicima i iz drugih krajeva. 
»To je još jedna inicijativa koju želimo razviti. Da pokušamo napraviti registar gospodarstvenika i poljoprivrednih gospodarstava u namjeri da kroz taj program vidimo što možemo učiniti da im pomognemo. To će raditi fondacija Cro fond. Plan nam je da im pokušamo osigurati pomoć, da vidimo što sve imamo i na koju stranu da krenemo. Ideja je da se pokušamo povezati sa županijama, čak i s Vladom Hrvatske i da vidimo kako im možemo pomoći, bilo da su u pitanju prekogranični projekti ili neki prosperitetni fondovi. No, ne možemo ništa uraditi dok ne vidimo s čim raspolažemo kako bismo mogli ići dalje sa što konkretnijim podacima«, zaključio je Cvijin.
Član IO HNV-a Darko Sarić Lukendić zadužen za kulturu dotaknuo se određenih tema iz područja kulturnih aktivnosti.
»Ono što je jako dobro je da nije bilo osjetnijeg smanjenja raspoloživih sredstava po natječajima. U dijelu natječaja na kojima su već raspoređena sredstva nije bilo značajnijeg umanjenja. Iako još uvijek nije donijeta odluka o raspodjeli, nadam se da se ona neće odraziti na masu raspoloživih sredstava. Ono što je najveća promjena koja se desila jeste da su za prošlo proljeće bili planirani sastanci s udrugama i sasvim izvjesno je da ćemo ove godine imati samo jedan. Druga značajna izmjena jeste da je polovicom svibnja bilo planirano da održimo manifestaciju Srijemci Srijemu na kojoj nastupaju sve hrvatske srijemske udruge. To je odgođeno, ali je izvjesno da će biti održana. Manifestacija bi se trebala održati u Surčinu, a ukoliko tamo ne bude tehničkih mogućnosti za održavanje, ona će biti održana u Novom Slankamenu. U narednih mjesec dana dogovorit ćemo datum i mjesto održavanja manifestacije kako bismo mogli pristupiti organiziranju samog događaja«, izjavio je Sarić Lukendić.
Istoga dana u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave potpisani su ugovori za dodjelu sredstava udrugama nacionalnih manjina.
»Potpisani su ugovori za dodjelu sredstava udrugama nacionalnih manjina koje su poslale svoje projekte. Tema ovogodišnjeg natječaja bilo je obrazovanje. Hrvatskoj nacionalnoj zajednici je odobreno nekoliko projekata iz područja obrazovanja. Konkretno, potpisala sam ugovor za HPD Bela Gabrić iz Subotice. Od traženih milijun, dobili smo 200 tisuća dinara za programe projekta nastave, koji su izrađivani u Hrvatskom nacionalnom vijeću. To je doista veliki posao i da bi se napravio projekt nastave i učenja potrebno je raditi dugo vremena. Tu su uključeni profesori hrvatskog jezika, suradnici, a moramo imati i prijevode, lekturu, korekturu i na kraju suradnju sa Zavodom za obrazovanje i vaspitanje koji kontrolira te programe. Oni potom odlaze u nacionalni prosvjetni savjet gdje se odobravaju nakon čega ih ministar daje na objavljivanje u Prosvjetnom glasniku. Mi ih možemo koristiti u nastavi i na temelju njih praviti udžbenike za hrvatski jezik«, izjavila je članica IO HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal.
Član IO HNV-a zadužen za informiranje Boris Udovčić istaknuo je značaj održavanja sastanaka HNV-a izvan Subotice i u svojstvu domaćina zahvalio se na ukazanoj časti.
»Za hrvatsku zajednicu u Golubincima mislim da je od velikog značaja da se sastanci ovakvog tipa održavaju u našem mjestu. Drago mi je što smo dobili tu čast da budemo domaćini i dat ćemo sve od sebe da uvijek budemo reprezentativni kao što smo bili i do sada. To u mnogome pokazuje da Hrvatsko nacionalno vijeće, kao krovna institucija Hrvata u Srbiji, brine o našim ljudima, da im je važno da ih posjete, da čuju njihova mišljenja i informacije s terena. Smatram da bi sastanke trebalo češće održavati izvan Subotice«, izjavio je Udovičić.
S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika