Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kviz

Televizijske igre znanja, ali dobrim dijelom i sreće, oduvijek su bile posebno zanimljive velikom dijelu gledatelja. Ali, danas već pomalo daleke 1970. godine, jedan kviz je Subotičanima bio posebno zanimljiv.
Naime, mladi bračni par Prćić iz Subotice prijavio se na kviz Malo ja, malo ti koji su zajednički organizirale TV Zagreb i TV Beograd, dvije najjače televizijske kuće nekadašnje SFRJ, i napravio svojevrsnu senzaciju izbacivši iz daljnjeg natjecanja apsolutne favorite - bračni par Zlatka i Slavicu Vranjican. 
Milivoj Prćić, sudac Općinskog suda i njegova supruga Svetlana, pravnica u tvornici bicikala Partizan, su se na ovaj vrlo popularni i nadasve gledani kviz (milijunski auditorij, s obzirom na to da je u to vrijeme postojao samo jedan televizijski program, a emisija se uživo emitirala u tzv. prime time terminu od 20.35 sati petkom navečer) prijavili doslovno u posljednji trenutak (Milivoj je prijavu poslao brzojavom).
Kviz je tog petka, 5. lipnja, u zagrebačkom studiju (Radnički dom) vodio Oliver Mlakar (u Beogradu je domaćin bio Mića Orlović), a koncepcija emisije se bazirala na dva natjecateljska dijela. U prvom su bile igre: »Koliko se poznajemo«, »Pričam ti priču« i »Tko sam, što sam«, dok je drugo »poluvrijeme« bilo zasnovano na osam pitanja, od kojih je šest bilo vezano uz zadane fotografije, a dva su ilustrirali filmski inserti.
Nakon prvog dijela rezultat je bio: Prćići 6.000 dinara – Vranjicani 0 dinara.
Bračni par iz Subotice je pobijedio u sve tri igre i stekao golemu prednost koja će se na kraju emisije pokazati presudnom za konačnu pobjedu.
U drugom dijelu rezultat je bio: Prćići 4.000 dinara – Vranjicani 8.000 dinara. 
Konačni rezultat: Prćići 10.000 – Vranjicani 8.000.
Nakon ove potpuno senzacionalne pobjede, do tada su Vranjicani slovili za glavne favorite apsolutnih šampiona kviza Malo ja, malo ti, Milivoj i Svetlana su postali prave televizijske zvijezde. U samo desetak dana sljedeći kviz je bio narednog petka (12. lipnja 1970.) u Beogradu gdje su ponovno pobijedili; bračni par Prćić je bio primoran odgovorati na brojna novinarska pitanja, intervjue i pozirati za fotografska i televizijska snimanja. Usput, posve normalno, odlazeći na posao u Općinski sud, odnosno tvornicu bicikala Partizan i brinući se o svom, tada dvogodišnjem sinu Draženu.
Prćići su zabilježili još jednu kviz pobjedu (treću u nizu) i nakon toga je umor uzeo svoje (tri tjedna vlakom na relaciji Zagreb – Beograd – Zagreb, automobil nisu imali) i u četvrtoj emisiji su bili poraženi.
Ta tri nezaboravna petka u lipnju 1970. godine donijeli su Milivoju i Svetlani golemu popularnost, a njihov uspjeh koji je bio na ponos Subotice, pratio ih je još desetljećima kasnije, neraskidivo ih vezujući uz konstataciju: »Zar niste vi oni s kviza?«. 
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika