Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Rukomet
Rukometašice Ravangrada i rukometaši 
PIK Prigrevice u razigravanju
 
SOMBOR – Rukometni savez Vojvodine objavio je da su za popunu Prve lige – Sjever, žene, zainteresirana dva kluba s područja Zapadnobačkog okruga i jedan iz Srijema. Nadležni su objelodanili da su u konkurenciji za prolaz u pretposljednji ženski rang dosadašnji sudionici drugoligaškog Sjevera, ŽRK Ravangrad iz Sombora, Laki iz Crvenke, te iz drugoligaškog juga ŽRK Ruma iz Rume. Zainteresirani klubovi moraju uplatiti obavezan depozit od 50.000 dinara prije nego se u RSV pristupi definiranju načina i termina odigravanja kvalifikacija za popunu lige. Muški rukometni klubovi s područja Sombora nisu se prijavljivali za baraž. Somborelektro ostaje prvoligaš, a u Drugoj ligi i dalje će se natjecati riđički Dalmatinac i Sombor. Trećeligaške pozicije zadržat će Grafičar (Bezdan), Kljajićevo i gakovački Graničar. Dva kluba somborskog područja kandidirala su se za nastupe u razigravanju. Crvenčani su zainteresirani za prolaz u elitno društvo, a PIK Prigrevica za najviši vojvođanski rang, Prvu ligu – Sjever.

Rukometni savez Vojvodine protiv odluka krovne organizacije

Članovi Rukometnog saveza Vojvodine obavijestili su javnost da do daljnjeg neće sudjelovati u radu Skupštine Rukometnog saveza Srbije, jer smatraju da pojedine točke dnevnog reda nisu sukladne s ranije usvojenim zaključcima upravnog odbora RSV. Po RSV, neprihvatljivo je da se odluka o načinu završetka natjecanja u sezoni 2019./20., kao i o načinu provođenja natjecanja u sezoni 2020./21., donosi bez ozbiljnije stručne analize, šire javne rasprave, a osobito suprotno stavovima Arkus lige i natjecateljske komisije, te suprotno važećim normativnim aktima RSS-a, Zakonu o sportu i Uputstvima Vlade Srbije. Navedeno upućuje na zaključak da se predloženom odlukom samo želi pogodovati pojedinim klubovima, a na štetu većine drugih, pri čemu se dodatno zanemaruje da će svi klubovi u narednom periodu biti u ozbiljnim financijskim problemima, te neće biti u stanju financirati natjecanja u megalomanskim ligama. Navedeno se odnosi prije svega na plan proširenja u četiri rukometna ranga, kojem bi trebalo predstojati odigravanje baraž mečeva ili turnira. Predviđeno je da zainteresirani klubovi uplaćuju novčane depozite za sudjelovanje, ovisno o rangu, u iznosima od 20.000 dinara za drugoligaško do 400.000 dinara za superligaško razigravanje. RSV je, putem dopisa od prije nekoliko dana, postavio pitanje je li sada vrijeme za izbor selektora stranca muške seniorske reprezentacije, kada se imaju u vidu odluke IHF i EHF o sudionicima na međunarodnim prvenstvima. Neprihvatljiva im je i inicijativa o raspisivanju izbora na svim razinama u RSS-u, a bez ikakvih prethodnih konzultacija s regionalnim rukometnim savezima, kao i bez prethodne promjene Statuta RSS-a, na čemu regionalni savezi rade već dulje razdoblje. Navedeno im daje puno razloga za razmišljanje kako UO RSS ne zanimaju stavovi baze, te se faktički vrši opstrukcija, kako ne bi došlo do dogovora svih regionalnih saveza. Stoga RSV neće sudjelovati u radu Skupštine RSS-a, niti podržati prijedloge odluka, smatrajući da bi njihovo usvajanje stvorilo nenadoknadivu štetu rukometu.
Oživio travnjak sonćanskog Dinama

SONTA – Na igralištu NK Dinamo iz Sonte ovih dana je poprilična gužva. Travnjak dijele nogometaši modrih, dio mladih rukometašica ŽRK Ravangrad iz Sombora i karatisti sonćanskog KK Kumite. U danu kad smo posjetili ove sportaše bili su nazočni i predsjednik Ravangrada Miodrag Ačić, trener prve ekipe Darko Bošković i trener mlađih kategorija Stevan Mihaljev. Dvadesetak djevojčica pod paskom trenera Mihaljeva, a po instrukcijama šefa struke Boškovića marljivo radi. »Ovo je naš fundus za budućnost. Suradnja, uspostavljena prošle godine između ŽRK Sonta i ŽRK Ravangrad, bit će vrlo korisna za oba kluba. Kao diplomiranog trenera raduje me što na treningu u Sonti vidim više od dvadeset djevojčica i djevojaka. Po dogovoru, to su sada igračice Ravangrada, a toplo se nadam da će se kroz izvjesno vrijeme u Sonti stvoriti uvjeti za revitalizaciju kluba i da će veći dio ovih mladih rukometašica nositi njihovu igru. S druge strane, i Ravangrad je na ovaj način na velikom dobitku, jer je ovakva brojnost djevojčica iz mlađih kategorija zaloga za lijepu budućnost ženskog rukometa u Somboru«, kaže Bošković. Ovaj mladi stručnjak, profesor tjelesnog odgoja i diplomirani trener rukometa prilagođava se svakoj situaciji, pa tako i ovoj, vezanoj uz covid-19. »U početku smo svi bili zatečeni ovim što nam se izdešavalo, no, mi u klubu smo se brzo prešaltali u sve što je nova situacija diktirala. Dva mjeseca nismo radili ništa, bar ne zajednički. Većina igračica kako-tako je održavala formu u svojim stanovima ili dvorištima. Sada nas očekuje baraž za ulazak u viši rang natjecanja. Mislim da ni ostali klubovi nisu u boljoj poziciji od nas i nadam se da ćemo se u preostalom vremenu uspjeti dobro pripremiti i ostvariti zacrtani cilj: ulazak u prvoligaško društvo. Nadam se i otvaranju dvorana u najskorije vrijeme, čime će visokorizični sportovi poput rukometa imati potrebne uvjete za rad. Do tada ćemo se kroz treninge na otvorenom tjelesno maksimalno pripremiti, mislim da će nam za to trebati desetak dana i da ćemo baraž dočekati u top-formi«, kaže Bošković. 
Na drugom dijelu travnjaka vježbaju karatisti, podijeljeni u tri skupine. »Ovo su nam, na neki način, bazične pripreme za nastavak redovitih aktivnosti. Radimo na stjecanju snage i gipkosti, kako bismo se na odgovarajući način pripremili za nastavak rada u dvoranama, čim se budu stvorili potrebni uvjeti. Prezadovoljan sam odazivom mojih pulena i njihovim angažmanom na treninzima. Nadam se da ćemo se svi dobro pripremiti za turnire koji nas, bar se nadam, očekuju na jesen. I svakako, nadam se i novim odličjima«, kaže predsjednik i prvi trener sonćanskih karatista sensei Tomislav Matin. 
Aktivna je i nevelika skupina nogometaša Dinama. Uz starije, nositelje igre Radovana Kovača i Josipa Đanića tu je i nekoliko juniora, koji će na jesen tražiti svoje mjesto među prvotimcima. »Radimo samostalno, čisto radi održavanja tjelesne spreme. Nestrpljivo čekamo početak ljetnih priprema i jesenskog dijela prvenstva 2020./21. Bar s jeseni nećemo imati problema s igračkim kadrom, a s dobrim pripremama možemo se nadati i boljim postignutim rezultatima nego u prošlom prvenstvu«, kaže Kovač.

Šah
Kurčubiću peti naslov u Nazoru

SOMBOR – Uz sve mjere opreza, propisane od zdravstvenih organizacija i uz dopuštenje održavanja manifestacije, nakon tromjesečne pauze zbog mjera borbe protiv covid-19, nastavljeno je i uspješno završeno natjecanje na 29. šahovskom Memorijalu prof. mr. Franja Matarić, koji je odigran u prostorijama organizatora, HKUD-a Vladimir Nazor. Ovo tradicionalno natjecanje šahista iz Sombora i okolice prekinuto je nakon odigranih šest kola, polovicom ožujka, a nastavljeno početkom lipnja. Posljednje kolo odigrano je u petak, 5. lipnja, kad su i svečano proglašeni najbolji. Nakon odigranih svih devet predviđenih kola, s osvojenih osam poena, pobjedničkim pokalom nagrađen je Drago Kurčubić. Ovo je njegov peti trijumf od deset nastupa na ovom turniru i najuspješniji je šahist svih dosadašnjih memorijala. Dragan Delija je sakupio sedam poena i njemu je pripalo drugo mjesto, a treće je zauzeo Petar Mandarić, s dva poena manje od pobjednika. Među 24 ovogodišnja sudionika nije bilo prošlogodišnjeg pobjednika Ilije Vlaisavljevića, izostao je zbog bolesti. Pokalima, diplomama i s po jednom knjigom nagrađena su trojica prvoplasiranih, a specijalne zahvalnice dobili su sudac Radomir Kovačić i Petar Mandarić za fair-play potez. Ovo tradicionalno natjecanje uspješno je organizirala sportska sekcija HKUD-a Vladimir Nazor s pročelnikom Pavlom Matarićem. 
Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika