Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sve naj iz Hamburga

Imam tetu u Hamburgu i pravilo je ne ići u goste kod obitelji, osim ako me ne pozovu na neku prigodu. Tada odem. Ovo se pravilo ne primjenjuje u suprotnom smjeru i zadovoljstvo mi je ugostiti nekog iz obitelji. Zadovoljstvo mi je ugostiti bilo koga. Volim odlaziti u goste, ali ne i kod obitelji u smislu obilazim grad, tražim smještaj u gradu u kojem mi je rodica i ja zvonim kod nje da je pitam mogu li prespavati. To ne, kao što sad pazim na vrele ringle, jer sam se jednom opekla ili pažljivo hodam preko daske, jer sam jednom zgazila na dasku s čavlom i nabola se. Jednom me je ujela zmija, pa se sada i guštera bojim. Šalim se za ovo posljednje, ali je upalo u moje iskustvene šale kojima sam htjela objasniti zašto ne tražim utočište kod obitelji. No, to nije razlog da ne idem u Hamburg, i to nekoliko puta. 
Kad je sestra bila u Hamburgu, rekla je da iako nemam naviku posjetiti koncertne dvorane, ovog puta napravim presedan i obavezno obiđem zgradu filharmonije Elbphilharmonie, jedne od najakustičnijih i najvećih koncertnih dvorana na svijetu. Po slikama bi se reklo da je riječ o fantastičnom zdanju i vjerujem da bi atmosfera bila najbolja kada bismo odslušali neki koncert u njoj. 

Što mi se sviđa kod Hamburga

Hamburg više od bilo kog grada u Europi ima zelenih površina. Čak 14 posto ukupne njegove površine je prekriveno zelenilom i kada tome dodamo 2.300 mostova, što je više nego što imaju London, Venecija i Amsterdam zajedno, dobijamo jedan romantičan poziv. Kada pričamo o veličinama, Hamburg je drugi po veličini grad u Nemačkoj, a njegova luka je druga po veličini u Europi. U nastavku hvale brojkama Hamburg bi dodao da se u njemu skućilo brojno stanovništvo iz čak 185 različitih država. Sigurno bi se na tom popisu našla i priča o hamburgeru za čiji patent nezasluženo Amerikanci ubiraju plodove. 

Nije sve u hamburgeru

Hamburg se nalazi na sjeveru Njemačke na rijeci Elbi u koju se u samom gradu ulijevaju rijeke Alster i Bile. Hamburg nazivaju i Vrata svijeta, a veliki doprinos u tome pripada rijeci Elbi i činjenici da se ona stotinjak kilometara od Hamburga ulijeva u Sjeverno more. Sve ovo je dobar uvod za jednu od glavnih atrakcija za turiste koji dolaze u grad, a to je Hamburger Hafen, Hamburška luka. U ovoj moćnoj luci možete vidjeti brodove iz cijelog svijeta, a upravo ovdje se nalaze skladišta koja su nekada služila za skladištenje kave, duhana i drugih proizvoda za trgovinu.
Brojku oko mostova smo već spomenuli i priča je takva da je svaki most vrijedan fotografije i za posjet, ali, naravno, među najvećim i najimpresivnijim je Landungsbrücken.
»Možda sam rođen u Liverpoolu, ali sam odrastao u Hamburgu«, rekao je John Lennon, a upravo Hamburg se smatra gradom u kojem su Beatlesi započeli karijeru.
Posjet najljepšoj zgradi Hamburga, Rathausu, koja se nalazi u samom centru grada, također je potreban. Izgrađena 1897. godine u neorenesansnom stilu, ona i danas zadivljuje i otvara vrata svojih 600 soba. Teško će vam promaći jer je toranj visok 112 metara, a ispred zgrade se nalazi model grada i spomenik ubijenima u Prvom svjetskom ratu. Cijelo okruženje je zanimljivo istražiti.
Hamburg jeste grad mjuzikla i kazališta, ali je i grad muzeja s vrlo interesantnim temama. Mnogi su Hamburg doživljavali kao luku snova i baš zato je poseban emigracijski muzej Ballin Stadt koji čuva slike snova i stvarnosti bivših emigranata. Kada grad ima toliko veliku i značajnu luku, ne čudi postojanje luke za muzejske brodove Övelgönne u kojoj su usidreni muzejski primerci brodova i čamaca. 
Kod većih gradova posebno volim botaničke vrtove, a čini se da Planten un Blomen obećava bilo da je riječ o njenoj prašumi Tropenhaus ili sadržajima koje nudi tijekom dana i noći.
Popis svih atrakcija je dugačak i na njemu su neizostavni dijelovi najbolja europska riblja tržnica, zatim najveći grad na svijetu u minijaturi Miniatur Wunderland koji se nalazi upravo ovdje i njegov završetak je planiran za ovu godinu, a izgradnja je počela 2001. godine. Jezera su sigurno važna stavka, s posebnim naglaskom na jezero Veliki Alister. Ako popisu dodamo i veoma popularno šetalište i pravi raj za kupce Jungfernstig, mogli bismo od ovoga napraviti pravi mali turistički vodič.
Toliko o Hamburgu dok ne dobijem priliku probati njegov hamburger, a onda više i ljepše o svemu.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika