Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bolje šnapsle neg politika

Niki dan potli večere, nikako oma ščim prošo žandarcki sat, bać Iva i njegov virni pajtaš i komšija Martin sili naskak, velu vada će koiko i projt, pa će čut i štogoda npvpga. I jednomu i drugomu već dodijalo sve što se divanilo na televizije iz dana u dan, vraganajs put na dan. Nji dva vazdan imali nikakoga divana, a voljili zajdno i novine pročitat. Bać Iva ni tijo stat u nikaku partiju, a Martin bijo u njeve. Unatrag nikoliko godina dosta i avanzovo, pa ga vazdan zvali u varoš na nikake koferencije. Za bać Ivu to nisu bila čista posla, vidi, kako se trukuje po novina, na svima takima koferencijama se najviše divanilo, mater mu tamo, a vode boravi ko maćuve. Ne samo ko njegovi, tako bilo i ve države. Vi što kum Tuna bijo njev, vazdan divanili da mu mater sove strane Dunova, a priko maćuva. Što stariji, bać Iva sve više štodiro ko njegov pokojni dada. Otkako mu sve vo dodijalo, što naštodira, to i kaže, komu bilo pravo, komu ne. I za dram za puno nji bijo i vaki i naki. Tako i sam vidijo, što mu dada davno reko, najveća je istina da svima ne mož bit dobar. Eto, ka već prikršijo zavit Svetomu Antunu o pri nikoliko godina da će se manit televizije, sto gledat i ve odvud i ne isprika. Mada se većinom divanilo samo oko velike gripe, što skoletila cili svit, vidi on da se i sove i sone strane Dunova pripravlju za novo izbiranje. Dobro ositijo da duše nikaka gadna promaja, samo ni oma zno otkud i kud. Da je živ, sad bi pokojni dada reko da se vima što vladu jako žuri, jal ako ta gripa skroz projde, svit bi se mogo dositit jadu, pa izbirnit kakegod nove. Doduše, vidi on da ni vamo ni tamo novi baš ni nema, svi su tu već tris godina, samo, malo malo, pa se navuču u druge aljine i drugače divanu. A svit dosta zaboravan, pa skoro svima izgleda da sve počelo sovima što danas vladu. »Nego, pajto, vidim ja šta se tude radi. Samo, ne valja vam to što uvik našemu svitu radite iza leđi. Eto, da ni novina, ne bi ja ni zno da si toliko avanzovo u partije i da se sprimaš ko zna dokle«, veli, pa dade novine i Martinu. Vaj pročito nikoliko put, pa ope malo gleda u bać Ivu, malo u no što čita. Zinijo i ko da ništa u sebe sapi. »A vidiš ti, pajto, ka je bila ta koferencija? Pa znadeš da sam taj dan pri podne bijo u matrne, a u vrime koferencije nisam ni mogo bit u varoši. Baš sam moro ostat u selu, jal vi naši ne znu ni cigrat ako jim ja ne sviram. A već za dvatri dana zatvorili granice, pa više ni ni bilo nikaki koferencija«, veli Martin i zagleda se kroz prazni sokak skroz do kraj sela. »E, pajto moj, konda i ti i tvoji gledate samo svoja posla, pa ni ne vidite šta se to međ nama radi? A ja, budak, samo čekam i nadam se da će dojt vrimena ka se prid izbiranje nećemo svađat i dilit. I znadeš šta vidim? Vidim da će dojt, al ka na mojemu naraste nokat. Do kraj će još vi što se svađu i dilu otit digod u matrnu i bit niko i ništa, a mi ćemo svi zajdno u očin«, veli bać Iva i izvadi karte iz džepa. Veli, bolje ocigrat partijudvi šnapsli, neg lupat glavu oko politike.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay