Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Hrvatska se priprema za izbore 

Deveti saziv Hrvatskog sabora od neovisnosti završio je svoj rad. Sabor je u ponedjeljak poslijepodne donio odluku o svom raspuštanju. Od potrebnih 76, za tu je odluku glasovalo 105 zastupnika, suzdržanih je bilo četiri, protiv osam. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je nakon sjednice konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na njegov rad u devetom sazivu.
Kao najvažniji zakon koji je Sabor donio izdvojio je lex Agrokora kojim je spašeno više desetaka tisuća radnih mjesta, te zakon o sustavu domovinske sigurnosti i zakon o hrvatskim braniteljima.
Što se tiče predsjedanja Vijećem EU-a Jandroković je ustvrdio da se nije moglo ostvariti sve što se planiralo s obzirom na epidemiju koronavirusa. Zaključio je da su sada nakon raspuštanja Sabora pred Hrvatskom parlamentarni izbori, te izrazio nadu da će se većina brzo formirati i sastaviti Vladu koja će se dalje nositi s izazovima. 
Državno izborno povjerenstvo (DIP) još ne želi davati službene informacije o provedbi parlamentarnih izbora dok predsjednik Republike Zoran Milanović ne objavi njihov datum.
Hina neslužbeno u utorak doznaje da se konzultiraju s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) kako bi mogli odgovoriti na izazove epidemije koronavirusa i poduzeti mjere zaštite za sudionike, birače i osobe koji će izbore provoditi. 
Krajem lipnja ili početkom srpnja birat će se 10. saborski saziv, 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri će birati dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.
Za sve koji se spremaju na parlamentarne izbore važno je znati da su troškovi kampanje zadani. Po listi, odnosno kandidatu – ne smiju prijeći milijun i pol kuna u izbornoj jedinici. Stranka koja izlazi na izbore u svih deset jedinica u Hrvatskoj moći će potrošiti 15 milijuna kuna.
Skorašnji parlamentarni izbori bit će treći na kojima će birači moći koristiti preferencijski glas, dakle zaokružiti ime kandidata kojemu daju prednost na listi i tako mu omogućiti da »preskoči« kandidate koje su predlagatelji stavili ispred njega.
Nastavljeno uspješno 
prikupljanje potpisa

Prikupljanje potpisa za predstojeće izbore na svim razinama u Srbiji, koji će biti održani 21. lipnja, uspješno su nastavljeni u koaliciji Vojvođanski front, čiji je jedan od stožernih članova i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini. DSHV skupa sa svojim partnerima iz koalicije koordinira ovaj proces u većini mjesta u kojima se nalazi značajniji broj hrvatskoga puka. Tako je i u Općini Beočin 18. svibnja predana izborna lista pod nazivom »Vojvođanski front, ujedinjeni za demokratski Beočin«. 
Osim kandidata iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, na izbornoj listi se nalaze i kandidati iz Vojvođanske partije, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Crnogorske partije i Demokratskoga bloka. Na četvrtome mjestu je kandidat DSHV-a Darko Baštovanović, master politologije i europskih studija i član Vijeća za međunacionalne odnose u Beočinu u ime hrvatske nacionalne manjine. Predaja općinskoj izbornoj komisiji ove liste važna je, jer na taj način građani Beočina dobivaju mogućnost izbora za snažnu demokratski orijentiranu i proeuropsku političku opciju. Beočin je jedna od općina koja je kulturološki iznimno heterogena i u kojoj Hrvati čine značajan udio u ukupnome stanovništvu kao četvrta po brojnosti nacionalna zajednica.
Press služba DSHV-a


15 mjesta za Hrvate izvan RH

Veleučilište Lavoslav Ružička u Vukovaru u akademskoj 2020/21. provodi upise studenata na preddiplomske stručne studije u trajanju od tri godine (180 ECTS bodova) na kojima je osigurano 15 mjesta za Hrvate izvan Hrvatske. Po pet mjesta osigurano je za stručne studije trgovine, stručni upravni studij i stručni studij fizioterapije. Ovo je prvo veleučilište u Hrvatskoj koje je dobilo suglasnost od Ministarstava znanosti i obrazovanja za upis studenata Hrvata izvan RH, a sukladno sporazumu sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH. 
Prvi rok za prijavu na natječaj je od 15. lipnja do 13. srpnja 2020. godine. Drugi rok za prijavu u slučaju slobodnih mjesta je od 31. kolovoza do 14. rujna 2020. godine. Prijave se podnose isključivo putem online obrasca dostupnog na web adresi Veleučilišta http://www.vevu.hr uz potrebnu dokumentaciju, a sukladno dodatnim uputama koje će biti objavljene na web stranici Veleučilišta. 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja će za redovite studente pripadnike hrvatskog iseljeništva i hrvatske manjine koji u akademskoj godini 2O2O./21. prvi put upišu prvu godinu preddiplomskog ili specijalističkog studija na Veleučilistu u kvoti redovitih studenata, osigurati financiranje troškova tijekom trajanja upisanog studijskog programa.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay