Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proglašena elementarna nepogoda

Od protekloga vikenda Zagreb i širu okolicu je pogodilo preko 70 potresa koji su uzrokovali golemu materijalnu štetu. Najjači je bio u nedjelju rano ujutru jačine 5,5 prema Richteru, kakav ovaj grad ne pamti u posljednjih 140 godina. Najjače je pogođeno središte grada, a zbog štete koja je golema gradonačelnik Zagreba Milan Bandić proglasio je elementarnu nepogodu. 
Nakon prvog, ujedno i najjačeg potresa nadležni su stanovnike pozivali da iziđu van svojih domova, da bi se najprije utvrdilo stanje objekta i kako bi se izbjegle nove žrtve uslijed novih potresa. Tako su Zagrepčani nedjelju proveli na ulici, a situaciju je otežavalo hladno vrijeme i činjenica da je epidemija koronavirusa te opasnost od zaraze. Umjesto poruke Ostani doma, koju je vlast prethodnih dana zbog korone upućivala građanima, toga jutra poruka je glasila Iziđite van, al’ držite sigurno rastojanje. 
Za sve one kojima su stanovi i kuće ugroženi osiguran je privremeni smještaj u studentskom domu, a takvih je s nedjelje na ponedjeljak bilo 59. 

Hrvati iz Vojvodine dobro

U glavnome gradu Hrvatske živi i značajan broj Hrvata iz Vojvodine koji su također pogođeni potresom. Neki su doživjeli manju, a neki veću materijalnu štetu na svojim stambenim objektima, a kako doznajemo nitko od njih nije ozbiljnije ozlijeđen. Nedjeljni potres su nam opisivali kao »užas«, »misliš da ćeš umrijeti«, »krevet je poskakivao«, »pootvarale su nam se sve ladice u kući« itd.
Kako je uži centar i Gornji grad, koji su najviše bili pogođeni, izgledali dan nakon ovoga prvog najjačeg potresa opisao nam je Robert Skenderović. »Ulice su puste i opasne. Cigle vise s mnogih krovova, pa je najbolje ne hodati ni po pločniku ni po kolniku. Stanari ne znaju što učiniti sa sobom jer mnoge zgrade su teško oštećene. Neki su otišli. Neki su ostali. Neki upravo spremaju stvari i odlaze. Vrijeme je hladno i sniježi. Tu je i korona. Sve izgleda tako nestvarno, ali to je stvarnost sada u Zagrebu«, kaže Skenderović i dodaje kako je zgrada u kojoj živi starija, ima oštećenja te da čekaju statičare da procijene je li sigurna ako dođe do novih, isto tako jačih potresa. 

Urušen toranj katedrale

U potresu je ozlijeđeno 30 osoba, od kojih je jedna nakon težih ozljeda preminula u bolnici, a riječ je o petnaestogodišnjoj djevojčici. Kako je Bandić rekao, sreća u nesreći je bila da se potres dogodio u nedjelju rano ujutru kada je većina stanovnika bila u svojim domovima, a ne na ulicama ili uredima, jer bi tada broj žrtava bio znatno veći. 
Prijavljeno je oštećenje na čak sedam tisuća objekata, a šteta je procijenjena na desetke milijuna kuna. 
Kako je Ministarstvo kulture saopćilo, oštećen je veliki dio kulturno-povijesne graditeljske baštine unutar zaštićene cjeline Grada. Odlomljen je južni toranj zagrebačke katedrale, u crkvi u Remetama urušio se dio tavanice, a teško je oštećena i bazilika u Palmotićevoj ulici gdje se urušio plafon, kao i još nekoliko crkava, među kojima je Srpska pravoslavna crkva u centru grada. Oštećena je i zgrada Hrvatskoga sabora, Sveučilišta, te Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Srušene su brojne fasade zgrada, oštećeni su automobili na parkinzima, a u gotovo svim stanovima su od jačine potresa popucali zidovi. 
J. D. B.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika