Arhiv tekstova Arhiv tekstova

vijesti

Počinju masovna testiranja 
na koronavirus

Počet će se s masovnim testiranjima na novi virus kako bi se spriječilo njegovo širenje. Testovi će se, kao i do sada, analizirati na Torlaku, dok će se tome pridružiti i Klinički centar Srbije.
Epidemiolog Predrag Kon je objasnio da će ubuduće biti testirani svi članovi porodice osobe koja je zaražena koronavirusom. »Do sada smo sve to pratili, pa ako je postojao neki simptom, to smo smatrali vjerojatnim slučajem, bez testiranja«, navodi Kon.
Na koronavirus bit će testirane i sve osobe s kojima je zaraženi bio u kontaktu prije toga, a liječen je u kućnim uvjetima.
Također, dodaje, moći će se testirati i oni koji su došli iz inozemstva, bili u samoizolaciji i nisu imali simptome koronavirusa.
Prema njegovim riječima, od sada će se sve ozbiljnije respiratorne infekcije tretirati kao covid-19. 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ističe da se testiranja na koronavirus neće raditi u domovima zdravlja, već će domovi zdravlja uzimati uzorke osoba.
»Testirat će se oni ljudi za koje epidemiolozi kažu i procijene da se trebaju testirati, odluka o nečijem testiranju neće biti privatna«, naglašava Lončar. 
Zamjenica direktora Infektivne klinike u Beogradu Ivana Milošević objasnila je da je presudno za javljanje liječniku ubrzano i otežano disanje i kratak dah.
»Neće svi razviti tešku formu bolesti. Svi koji imaju osjećaj nedostatka zraka trebaju se javiti liječniku«, ističe Miloševićeva.
Testovi u privatnim laboratorijima nisu testovi za covid. Nova strategija će, kaže zamjenica direktora Batuta Darija Kisić-Tepavčević, omogućiti bolju kontrolu širenja infekcije. »Nećemo čekati pasivno, nego ćemo tragati i u onim grupama u kojima nema simptoma. Mjere samoizolacije i socijalnog distanciranja nemaju zamjenu, one su ključne«, napomenula je Kisić-Tepavčevićeva.


Mirović: Pomoć umirovljenicima

Pokrajinska vlada osigurala je 111 milijuna dinara za 23 manje razvijene lokalne samouprave umirovljenicima čija su mjesečna primanja manja od 30.000 dinara. Riječ je o prehrambenim paketima, a ovaj vid pomoći realizirat će i druge općine u AP Vojvodini iz vlastitih proračuna, kazao je predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na konferenciji za medije, održanoj u utorak, 24. ožujka, u Pokrajinskoj vladi.
Mirović je najavio da će građanima Zrenjanina, koji nisu u mogućnosti napustiti svoje domove, biti upućena flaširana pitka voda.
»Mi smo sa sedam milijuna dinara pomogli i Grad Kikindu kako bi se osigurale osnovne životne namirnice za socijalno ugrožene građane. U ovom gradu uvedene su radikalnije mjere izolacije, i time smo sanirali Kikindu kao inicijalno žarište, iako opasnost još postoji«, rekao je Mirović.
Predsjednik Mirović podsjetio je da su otvorena dva namjenska računa za podršku zdravstvenim radnicima u AP Vojvodini, na koja građani i privredna društva mogu donirati novčana sredstva. Novac će, dodao je on, biti upućen zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa.
»Naš primarni cilj je da zaštitimo zdravstveni sustav. Osigurana je kontinuirana isporuka zaštitne opreme za naš zdravstveni sustav«, naglasio je Mirović i dodao da je Pokrajinska vlada u kontaktu s kineskim provincijama koje su bratske pokrajine AP Vojvodine. Oni su pokrenuli akciju za prikupljanje neophodne medicinske opreme koja će u idućim danima stići u Srbiju.


Gojković: Prati se više 
od 5.500 kontakata u APV

Pokrajinski tajnik za zdravstvo prof. dr. sc. Zoran Gojković kazao je na konferenciji za novinare 24. ožujka da u AP Vojvodini ima 36 pozitivnih pacijenata na koronavirus, od kojih se 13 nalazi u Kliničkom centru Vojvodine.
Tri pacijenta su u teškom općem stanju i nalaze se na respiratoru na Infektivnoj klinici KCV.
»Imamo rasprostranjenost virusa u svih sedam upravnih okruga u AP Vojvodini. Od prvog registriranog slučaja koronavirusom u našoj zemlji, koji je bio 6. ožujka u Subotici, testirali smo 276 građana Vojvodine. Moramo se ponašati kao da smo svi zaraženi ili da smo bili u kontaktu s nekim potencijalno zaraženim. Od svih 36 pacijenata zaraženih koronavirusom u AP Vojvodini, pratimo više od 5500 kontakata«, istakao je tajnik Gojković.
U ovisnosti od pojave simptoma, radit ćemo njihovo testiranje na Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kako nalaže epidemiološka služba, naglasio je Gojković.


Namjenski računi za podršku zdravstvenim radnicima 
u AP Vojvodini

Otvorena su dva namenska računa za podršku zdravstvenim radnicima u AP Vojvodini, na koja građani i privredna društva, ukoliko su u mogućnosti i ukoliko to žele, mogu donirati novčana sredstva uplatom na dinarski i devizni podračun:
Dinarski podračun broj: 840-5048741-67
Devizni podračun broj: 840-324771-83
Novac će, na osnovu kriterija, biti upućen najangažiranijim i najugroženijim zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. Pokrajinska vlada uplatila je prvih deset milijuna dinara na namjenski račun.
 

Vojnić: Čestitka za blagdan 
sv. Josipa 

Hrvatski je sabor 10. lipnja 1687. godine izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika hrvatskog naroda. Kroz stoljeća Crkva u Hrvata se njemu utjecala kao svome zaštitniku i njegovom je zagovoru preporučala svoje obitelji i cijeli narod. Njemu su povjeravane sve obitelji hrvatskog naroda da zajedničkom dnevnom molitvom ispune svoje poslanje i budu blagoslovljene ljubavlju, slogom, mirom i novim životom.
Danas, 333 godine kasnije, ova odluka je još uvijek na snazi! Hrvatima u Srbiji, odlukom Hrvatskog nacionalnog vijeća, blagdan sv. Josipa je jedan od četiri praznika. Iako je naizgled sve otkazano, nije otkazana spremnost da budemo od pomoći jedni drugima u ovim vremenima, nije otkazan mir i povjerenje da će sve izaći na dobro, nije otkazana mogućnost da presložimo prioritete, nije otkazano vrijeme da očistimo srca nam od razočaranja, nije otkazana zadaća da promišljamo o našoj budućnosti, nije otkazana obveza da učvrstimo zajedništvo našeg naroda, nije otkazana vjera da su ovo posebno darovana nam i blagoslovljena vremena i za nas i za cijeli naš narod.
Uz čestitke za ovaj blagdan, želim da u tom duhu i ovaj Dan zajednice proslavimo skupa. Napisala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić u objavi na Facebooku.


DSHV: Neprimjena prava 

»Uvažavajući činjenicu da je u Republici Srbiji na snazi izvanredno stanje, ipak moramo konstatirati da smo i na današnji praznik Hrvata u Srbiji – blagdan svetog Josipa, svjedoci apsolutne neprimjene prava na upotrebu nacionalnih simbola, pravo koje jamči Ustav Republike Srbije (čl. 79) i Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (čl. 16), na teritoriju grada Subotice«, navodi se u priopćenju predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova.
U priopćenju se navodi kako Ustav Republike Srbije propisuje pravo na »upotrebu svojih simbola na javnim mjestima«, a u Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, pak, stoji da svaka nacionalna zajednica u Republici Srbiji ima pravo »na upotrebu nacionalnih simbola i znamenja«. U članku 16. Zakona izričito se predviđa pravo da se nacionalni simboli – a to je zastava hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, »službeno ističu tokom državnih praznika Republike Srbije i potvrđenih praznika nacionalne manjine na zgradama i u prostorijama lokalnih organa i organizacija s javnim ovlaštenjima na područjima na kojima je jezik nacionalne manjine u službenoj upotrebi«.
U priopćenju se dalje navodi kako zbog izvanrednog stanja u državi zbog virusa covid-19, Hrvati svoj nacionalni praznik nisu javno obilježili. No, navodi se »to nije razlog da se primjena zakona suspendira. U čestitci u povodu blagdana svetog Josipa istaknuo sam da ga treba slaviti ‘primjereno društvenom trenutku’, te sam pozvao Hrvate da porade ‘skupa na osnaživanju solidarnosti spram potrebitih i našega zajedništva’. Na teritoriju Grada Subotice, hrvatski je jezik u službenoj uporabi. I danas bi se trebala zastava hrvatske zajednice vijoriti na svim ‘zgradama i u prostorijama lokalnih organa i organizacija s javnim ovlaštenjima’. No, to se nije dogodilo ne samo u Subotici već i u okolnim mjestima – Tavankutu, recimo, ili Bajmaku, što držimo da je poražavajuće! Je li to svjesni akt diskriminacije i prešućivanja ili nemar predstavnika vlasti? Bilo kako bilo, nama valja nastaviti ukazivati na neprimjenu zakona, i to u dobroj vjeri da se isti propusti više ne ponavljaju!«, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik ove stranke Tomislav Žigmanov.


HNV: Rad u uvjetima 
izvanrednog stanja

Sukladno mjerama Vlade Republike Srbije radi sprječavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti covid-19, svi sastanci i događanja u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji su otkazani.
U slučaju potrebe, ured Vijeća kontaktirati na broj telefona: 064/659-08-20. Sastanak neće moći biti upriličen bez prethodne najave.
I u ovim trenucima zajedno, Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a
 

Istraživanje HNV-a

Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji provodi istraživanje u cilju izrade Strategije informiranja na hrvatskom jeziku i Strategije službene uporabe hrvatskog jezika i pisma. Javno mnijenje jedno je od ključnih polazišta koje se mora ispitati kako bi zacrtani strateški ciljevi bili postavljeni na temeljima koji oslikavaju realne potrebe zajednice.
Upitnik je anoniman, a ispitivanjem će biti obuhvaćeni pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji kao i svi oni koji prate ili su zainteresirani za ostvarivanje prava Hrvata u Srbiji, bez obzira na trenutno mjesto boravišta.
Zbog trenutnog izvanrednog stanja, dostupan je samo elektronički upitnik i nije dozvoljeno tiskanje i prikupljanje podataka u papirnatom obliku. Nakon ukidanja izvanrednog stanja, za one koji ne popune elektroničkim putem, bit će dostupan upitnik u tiskanom obliku.
Link za upitnik dostupan je na internet i Facebook stranicama Hrvatskog nacionalnog vijeća do 17. travnja 2020. godine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika