Arhiv tekstova Arhiv tekstova

(Pre)živjeti

Svjetski neprijatelj broj jedan već tjednima je covid-19. Bore se protiv njega (za sada neuspješno) znanstvenici, političari i obični ljudi. I ono što je sigurno to je da o tom svjetskom neprijatelju broj jedan ne znamo ništa. I kada kažem ne znamo ništa, ne mislim tu samo na nas obične ljude koji su (do prije dva-tri tjedna) o virusima brinuli i od njih strahovali samo kada ih uhvati kakva gripa, već mislim na ove koji s covidom-19 liježu i ustaju, a sve kako bi sveukupnom svijetu što prije osigurali uspješnu zaštitu. Ako o covidu-19 ne znamo ništa, ono što sigurno znamo je da poslije ovoga, ma koliko dugo trajalo i ma kakve posljedice imalo, više ništa neće biti isto. Neće biti isto u našim obiteljima, tvrtkama u kojima radimo, državama u kojima živimo… Pa možda ništa isto neće više biti i na svjetskoj političkoj mapi.
Silom prilika zatvoreni smo u svoja četiri zida. Silom prilika upućeni na svoje ukućane. Može nas to zbližiti, ali ako su obitelji (što bi rekli stručnjaci) već disfunkcionalne to može biti okidač za još veće probleme. Upozorio je na to i pokrajinski zaštitnik građana, koji je rekao da je u uvjetima pendemije i propisanih mjera izolacije i ograničenog kretanja moguća povećana stopa nasilja u obiteljima, naročito nad ženama i djecom. I nažalost – u pravu je.
Ukoliko izvanredno stanje potraje tri mjeseca, bruto domaći proizvod past će za oko 4,5 posto. To su procjene ekonomista dane sredinom ovog tjedna. I nažalost – i oni su upravu. A iza tog postotka stoje stotine, tisuće radnika koji će ostati bez posla i plaća. A biti bez posla i plaće nije samo problem pojedinca, već cijele njegove obitelji. Pa onda problem države koja neće imati načina da proračunsku kasu popuni onako kako je planirala, pa onda lančano problem onih koji troše iz iste te kase.
Gledano dalje od svog dvorišta pitanje je hoće li Europska unija poslije svega ostati ista. Je li skidanje zastave EU i dizanje kineske zastave u Italiji samo odraz trenutačnog nezadovoljstva uzrokovanog činjenicom da je Italija kao članica EU ostale bez pomoći iste te zajednice kojoj pripada ili početak nečeg novog? 
Ali hajde da prvo preguramo sve ovo, jer problemi nam i tako neće pobjeći. 

Z .V.

P. S. Slika koja je ovih dana obradovala sve dobronamjerne ljude je slika Beograda i drugih srbijanskih gradova koji su u 20 sati pljeskali kao vid podrške Zagrebu, kojeg je pogodio jak potres. Možda je i to dio onoga što će poslije korone biti drugačije. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika