Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izbjegavanje kontakata na svim razinama

Zbog epidemije koronavirusa koji se sve ozbiljnije širi u Srbiji, Vlada je proglasila izvanredno stanje i uvela policijski sat što u mnogočemu mijenja svakidašnjicu. Koliko nam je poznato, u Subotici još uvijek nema zabilježenih slučajeva zaraze, ali u ljekarnama od početka tjedna nema zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcijskih sredstava, u trgovinama je povećana potražnja za osnovnim namirnicama, a neizbježni su i redovi ispred ljekarni, banaka i drugih prostora koji na vratima imaju natpise da primaju unutra svega nekoliko osoba. 
Gradski štab za izvanredne situacije u Subotici donio je više mjera za sprječavanje, suzbijanje i gašenje epidemije COVID-19.

Broj za pomoć

S radom su prestale sve predškolske ustanove, centri i klubovi za starije (umirovljenike), sportski objekti, a radno vrijeme ugostiteljskih objekata skraćeno je, te je odobreno od 8 do 20 sati. Reduciran je gradski i prigradski promet na vozni red koji se primjenjuje subotom, nedjeljom i državnim praznicima, uz ukidanje noćnih polazaka. Omogućen je i rad od kuće uposlenicima Gradske uprave, ravnateljima javnih ustanova i javnih i javno-komunalnih poduzeća čiji je osnivač Grad Subotica, a koji su teški kronični bolesnici i starijima od 60 godina.
Za sugrađane starije od 65, odnosno 70 godina kojima je zabranjen izlazak na ulice uveden je poseban telefonski broj 024/636-136 na kojem mogu dobiti pomoć u nabavci hrane, lijekova i drugih potrepština te dobiti savjete kako sačuvati zdravlje.
U cilju pomoći starijima organizirale su se mnoge grupe ili pojedinci. No, Gradska organizacija Crvenog križa Subotica uputila je svima koji žele pomoći starijima u donošenju potrepština iz trgovina ili lijekova iz ljekarni apel i instrukcije da se jave njima.
»Neophodna je koordinacija svih samoorganiziranih grupa i pojedinaca s Crvenim križem kako bi se izbjegle zlouporabe, zaštitili stariji od kontakta sa zlonamjernim osobama svih kritičnih skupina«, poručuju iz Crvenog križa i dodaju kako će sustav koji će oni provoditi osigurati sigurnost starih osoba od nedobronamjernih sugrađana. 
Organizacija Crvenog križa nalazi se na adresi Trg žrtava fašizma 3 (kod kina Lifka).

Prenamjena dvije ambulante

Za pacijente s respiratornim problemima i onima koji imaju simptome koronavirusa Dom zdravlja Subotica od srijede, 18. ožujka, osigurao je dvije ambulante. To su ambulanta Ogranak 1 (ulaz sa Senćan-ske ceste, 065/918-55-78) i ambulanta Ogranak 5 u Zmaj Jovinoj ulici (065/918-55-77, 065/915-55-38 i 024/571-735). Zakazivanje pregleda je obavezno, a namijenjeno je za one kojima se jave tegobe sumnjive za gripu ili Covid-19 u vidu kašlja, povišene tjelesne temperature...
Rad ambulanti se odvija radnim danima i vikendom od 7 do 20 sati, ambulanta Ogranak 5 će biti zatvorena za opću populaciju i svi pacijenti će biti preusmjereni na najbliže ambulante.

Elektronička komunikacija

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban apelirao je na građane da mjere zaštite podignu na najveću moguću razinu, prvenstveno što se tiče higijene, te ih pozvao da što više koriste elektroničku komunikaciju. 
»Molim naše sugrađane da izbjegavaju kontakte na svim razinama, bilo da su u pitanju osobni kontakti ili odlasci u institucije. Zbog sve veće mogućnosti da se komunikacija i izvršavanje usluga obavlja elektroničkim putem apeliram da se ova mogućnost što više koristi«, poručio je Laban.
Šalteri Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a) ne rade, što znači da se istekle osobne iskaznice ne mogu produžavati dok traje izvanredno stanje, a iz Uprave poručuju kako dok traje ova odluka, dokumenti koji su istekli su važeći. Ako netko ima potrebu za izdavanjem novoga dokumenta, može se obratiti Ministarstvu putem maila upravazaupravneposlove@mup.gov.rs. Što se tiče produžetka registracija vozila, građani ga mogu obaviti na tehničkim pregledima u ovlaštenim servisima. 
Rad sa strankama privremeno je ukinuo i uslužni centar Gradske uprave. Šalteri u prizemlju Gradske kuće su zatvoreni, a građani potrebne informacije mogu dobiti putem telefona 024/626-888 i 024/626-999.
Komunikacija građana s Centrom za socijalni rad odvijat će se putem telefona 024/548-220 i mail adrese subotica.csr@minrzs.gov.rs. 
Ne rade ni šalteri Nacionalne službe za zapošljavanje, te građani nisu u mogućnosti da se prijave na evidenciju nezaposlenih osoba niti će se evidentirati obvezno osobno javljanje tražitelja zaposlenja. Obustavlja se i prijam zahtjeva za sudjelovanje u mjerama aktivne politike zapošljavanja.
Iz Nacionalne službe za zapošljavanje mole sve poslodavce koji podnose zahtjev za izdavanje/produženje radne dozvole da ga upute na mail adresu filijale, sukladno obavijestima koje se nalazie na službenom sajtu, u odjeljku Dokumenti – Dozvole za rad.
U ovome razdoblju Elektrodistribucija Subotica neće isključivati struju niti imati ikakve radove na mreži, osim u slučaju havarija i hitnih intervencija. 
U Višem sudu u Subotici za vrijeme izvanrednog stanja smiju biti samo uposlenici čije je prisustvo neophodno, dok šalteru pošte u prizemlju zgrade mogu pristupati samo službenici sudova i javnih tužiteljstava. 
U kaznenom odjeljenju postupa se samo u onim predmetima u kojima je određen ili se predlaže pritvor, u predmetima maloljetnih učinitelja ako je određen ili se predlaže pritvor, zatim u svim žalbenim predmetima vezanim za pritvor, kaznena djela iz članaka 235, 248. i 249. Kaznenog zakona, nasilja u obitelji, u svim predmetima iz nadležnosti ovog suda u kojima se maloljetnici nalaze u ulozi oštećenih, kao i u predmetima gdje prijeti nastupanje zastarjelosti. U svim drugim predmetima kaznene materije glavni pretresi se odgađaju do daljnjega.
Što se tiče građanskog odjela, odgađaju se ročišta u građanskim sporovima, provođenje izvršnih radnji (izuzev izvršnih radnji radi davanja izdržavanja) i ročišta u izvanparničnim postupcima. Postupa se samo u hitnim predmetima po zakonu, zatim u predmetima zabrane rasturanja tiska i širenja informacija sredstvima javnog informiranja, u sporovima vezanim za očinstvo i materinstvo samo u slučaju da stranka zahtijeva i dokaže mogući gubitak važnih prava i interesa, također u sporovima za zaštitu od diskriminacije i zlostavljanja u radu (samo u slučaju da stranka zahtijeva i dokaže mogući gubitak važnih prava i interesa) i unaprijed navedenim postupcima na pismenu molbu stranke ročišta se odgađaju ako su stranke starije od 60 godina ili imaju djecu od 12 godina i mlađu.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika