Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Projekt iz kreativne obitelji Mačković

Na karti Subotice iz 1928. godine tri nova gradska kvarta »preko pruge«, deveti, deseti i jedanaesti, su isplanirana, ulice su ubilježene i dobile su nazive, ali su još uvijek malo izgrađena. Gotovo se mogu izbrojati kuće ucrtane na novim područjima za gradnju. Na ovom velikom prostoru ubrzo su nastala naselja koja danas znamo po imenima »Željezničko naselje«, »Kertvaroš« i »Novi grad«. Tu su građene obiteljske slobodnostojeće kuće, propisanih dimenzija, s dvorištima. U to vrijeme grad je vlastiti razvoj pratio upravo po opsegu građevinskih radova, te je Gradski građevinski odjel sačinjavao izvješća o radovima na putovima i građevinama svakih nekoliko mjeseci. Posebna pozornost bila je posvećena opsegu radova na izgradnji obiteljskih kuća.
U novim naseljima nastajale su uglavnom prizemne obiteljske kuće s najnužnijim prostorijama. Kuće s katom su ovdje bile rijetkost. Jedna obiteljska zgrada na kat pouzdano je nastala upravo 1928. godine, u vrijeme izrade nove, spomenute karte grada, o čemu svjedoči projekt sačuvan u Povijesnom arhivu. To je projekt obiteljske jednokatne zgrade za odvjetnika dr. Dragutina Kovača u Markovićevoj ulici u XI. kvartu (»Novi grad«). U bedekeru iz iste godine nabrojani su članovi Odvjetničke komore u Subotici, među njima i Dragutin Kovač, s uredom u Manojlovićevoj 6 (danas Vladimira Nazora).
Projekt lijepe kuće, održavane i danas, zanimljiv je iz još jednog razloga: autor građevinskih nacrta je Beno Mačković, ovlašteni građevinski inženjer, kako je upisano na otisku pečata na projektu. Beno-Benedek nosio je ime svog djeda, poznatog odvjetnika, a nastavio stvaralačkim stopama oca Titusa Mačkovića, projektanta brojnih poznatih objekata u Subotici i okolici. Čuveni subotički graditelj Titus i Katinka (rođena Manojlović) imali su pet kćeri i jednog sina, Benedeka-Benu. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika