Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Izbori se zamrzavaju

Republička izborna komisija donijela je odluku o prekidu svih izbornih radnji u provođenju izbora raspisanih za 26. travnja zbog uvođenja izvanrednog stanja od ponedjeljka 15. ožujka zbog pandemije izazvanog virusom COVID-19.  
Naime, Vlada je donijela Uredbu o mjerama za vrijeme izvanrednog stanja kojom se, među ostalim, propisuje »da se prekidaju sve izborne radnje u provođenju izbora za narodne zastupnike, pokrajinske zastupnike u AP Vojvodini kao i za vijećnike općina i gradova, te da će se nastaviti od dana prestanka izvanrednog stanja«.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je održao sastanak s predstavnicima stranaka koje su najavile sudjelovanje na izborima i, kako je rekao, o izborima se sada ne razmišlja i da će biti održani tek pošto se Srbija bude izborila protiv koronavirusa i da će se tada s političkim strankama dogovoriti o datumu izbora. Sastanku su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, predsjednica Skupštine Maja Gojković, generalni tajnik Predsjedništva Nikola Selaković i predstavnici 19 političkih stranaka.
»Više ne teku nikakve izborne radnje i nema više nikakvih izbornih rokova. To je dogovor danas i ja sam zahvalan svim ljudima koji su pokazali želju da sudjeluju na izborima. Izbori za nas ne postoje dok se borimo s koronom. Kada se to završi, sjest ćemo zajedno i dogovoriti datum izbora«, rekao je Vučić.

Odgovorna odluka

Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov izjavio je za portal Autonomija da je Republička izborna komisija rješenjem o prekidu svih izbornih radnji donijela odgovornu odluku, jer je u izvanrednom stanju u kome se potencijalno ograničavaju ljudska i građanska prava, nemoguće organizirati izbore u skladu s demokratskim standardima. 
»Ova mjera će pridonijeti smanjenju rizika i ugrožavanju zdravlja i života građanki i građana Srbije«, rekao je Nedeljkov.
On je ocijenio da je ovo jedna pravna siva zona u odnosu na izborni proces u izvanrednom stanju »tako da je ono što znamo da su, što se Republičke izborne komisije tiče, izbori stali. A političke stranke trebaju se voditi mjerama Vlade«. 
Nedeljkov kaže kako, za sada, nema pouzdanih informacija o tome hoće li se izborne radnje nakon izvanrednog stanja nastaviti tamo gdje su stale, ali da informacije kojima sada raspolažu ukazuju da je »ideja da se izborni proces odmrzne u momentu završetka izvanrednog stanja«. Ipak, dodaje kako će to biti predmet procjene u odnosu na to što će nas čekati u narednim tjednima i da će odluka kada će se i na koji način pokrenuti izborni proces biti jedna od tema razgovora stranaka koje su donedavno sudjelovale u izbornom procesu.
Najavio je da će CRTA tijekom izvanrednog stanja nastaviti s monitoringom elektroničkh medija s nacionalnom frekvencijom, kao i društvenih mreža. Dodao je da očekuje da, u skladu s odlukom RIK-a, na televizijama tijekom izvanrednog stanja ne bude predizbornih blokova i spotova. 
»Mi se sada vraćamo u stadij prije službenog početka kampanje i tako se mi kao promatračka misija i ponašamo«, kazao je Nedeljkov.

Proglašene liste

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je odlučio sudjelovati na raspisanim izborima na svim razinama, no, kao i svi drugi, prekinuli su sve predizborne aktivnosti. Inače, na republičkoj razini su dio široke koalicije Ujedinjena demokratska Srbija, na pokrajinskoj razini dio koalicije Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratsku Srbiju dok su na lokalnim izborima mjesni odbori i podružnice donosili odluke s kime će ići na izbore.  
Republička izborna komisija je do 16. ožujka proglasila devet izbornih lista – ZA KRALJEVINU SRBIJU (Pokret obnove Kraljevine Srbije, Monarhističi front) – Žika Gojković, Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici, UJEDINJENA DEMOKRATSKA SRBIJA (Vojvođanski front, Srbija 21, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Stranka moderne Srbije, Građanski demokratski forum, DSHV, Demokratski blok, Zajedno za Vojvodinu, Unija Rumuna Srbije, Vojvođanska partija, Crnogorska partija), ALEKSANDAR ŠAPIĆ – POBEDA ZA SRBIJU, Dr VOJISLAV ŠEŠELJ – SRPSKA RADIKALNA STRANKA, ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU, IVICA DAČIĆ – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Srbija (JS) – Dragan Marković Palma. Među proglašenima su i dvije izborne liste koje imaju položaj stranaka, odnosno koalicije stranaka nacionalnih manjina: Savez vojvođanskih Mađara – István Pásztor i lista Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Demokratska partija Makedonaca (DPM).
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika