Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prekinuli smo sve izborne aktivnosti

Prekinute su sve izborne aktivnosti zbog pandemije, usred prikupljanja potpisa, predavanja listi. Što i kako će dalje DSHV postupati kad su u pitanju izbori?
Budući da je u nedjelju, 15. ožujka, proglašeno izvanredno stanje u Srbiji te da su i sve izborne komisije – od republičke, preko pokrajinske do gradskih i općinskih od prije nekoliko dana – donijele odluku o prestanku svih izbornih radnji, DSHV će se kao odgovorni politički subjekt pridržavati svih usvojenih odluka. Drugim riječima, cijeneći ozbiljnost situacije u kojoj se Srbija našla zbog koronavirusa i uvažavajući sve odluke državnih vlasti poduzetih radi suzbijanja njegova djelovanja, DSHV je prekinuo sve aktivnosti koje su vezane za izbore – prestali smo s prikupljanjem potpisa, nećemo ništa raditi oko predavanja lista niti ćemo imati bilo kakvih predizbornih skupova ili promidžbenih aktivnosti.
Kako ste zadovoljni koalicijskim pregovorima/dogovorima koje ste postigli u koaliciji koju ste sklopili na različitim nivoima izbora?
U uvjetima koji su bili – a oni su, vjerujte, najsloženiji i najnepovoljniji u posljednjih trideset godina, mislim da možemo biti zadovoljni. Kada sam spomenuo složenost uvjeta, reći ću samo da nikada u povijesti višestranačja u Srbiji nije postojala atomiziranija i među sobom antagoniziranija politička scena, niti je postojao manji broj političkih subjekata koji je bio spreman ući u razgovore s nama koji politički zastupamo interese Hrvata u Vojvodini, to jest Srbiji. S jedne strane, imali ste blok političkih stranaka iz vladajućih struktura koje nisu spram DSHV-a očitovali nikakav interes, s druge strane blok koji je bojkotirao izbore nije bio sukladan našoj temeljnoj odluci da sudjelujemo na izborima, a s treće strane oporbeni blok koji izlazi na izbore je toliko heterogen i usitnjen kao nikada do sada, s tim da među njima imate značajan broj stranaka i koalicija koje nastupaju s onih pozicija koje su dijametralno suprotne političkim ciljevima DSHV-a. U tom smislu, naše predizborno pozicioniranje držimo i više nego dobrim! Bili bismo daleko sretniji da su izmjene izbornih zakona iz veljače ove godine uračunale i institut zajamčenih zastupničkih mandata, što je inače međunarodna preuzeta obveza Srbije. Na taj bismo način, kao Srbi u Hrvatskoj, bili u prilici samostalnim nastupom izboriti vlastito političko zastupstvo. Glede toga ću reći kako mi je žao što su spomenute promjene prošle nedovoljno zabilježene od javnosti u hrvatskoj zajednici, te posve neregistrirane od Hrvatske.
Koje mjesto imaju kandidati DSHV-a na republičkim i pokrajinskim izborima, i prema procjenama (dosadašnjim) mogu li ući u republičku i pokrajinsku skupštinu?
Kao član Vojvođanskog fronta, mi smo na republičkoj razini pristupili savezu pod nazivom Ujedinjena demokratska Srbija, koju još čine organizacija Srbija 21, Stranka moderne Srbije i Građanski demokratski forum. Lista ove koalicije je predana Republičkoj izbornoj komisiji prije proglašenja izvanrednog stanja i ona je prihvaćena kao sedma. Prvo ime na listi kandidata Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini – je moje ime kao predsjednika stranke i nalazi se na visokom šestom mjestu podnijete liste, što, ukoliko lista dobije podršku više od 3% građana Srbije izašlih na izbore, osigurava zastupničko mjesto. Na izbornoj listi Ujedinjena demokratska Srbija DSHV ima još 5 kandidata, koji su na tzv. neprolaznim mjestima, no ukoliko prvi kandidat DSHV-a unutar liste odustane ili zbog drugih razloga ne bude u mogućnosti biti zastupnik njega zamjenjuje drugi na listi, a to je Renata Kuruc. Na listi su još i Klaudija Klopotan, Zdenka Osterman, Marijana Čović i Marin Piuković. Na pokrajinskoj razini DSHV izlazi u okviru koalicije »Vojvođanski front – ujedinjeni za demokratsku Srbiju«, koju čine, osim DSHV-a, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zajedno za Vojvodinu, Vojvođanska partija, Crnogorska partija i Demokratski blok. I ova izborna lista predana je Pokrajinskoj izbornoj komisiji i kao valjana proglašena je kao peta. Prvi na listi uime DSHV-a je Mirko Ostrogonac, koji se nalazi na 19. mjestu, a druga na listi je Snežana Periškić. Vjerujemo kako i ovo mjesto može biti sigurno, ukoliko ova koalicija osvoji rezultate koje donose sadašnja istraživanja javnog mnijenja.
U kojim gradovima, mjestima DSHV izlazi na izbore kao dio koalicije (na listi), a u kojim mjestima ne i zašto?
DSHV kao dio koalicije, a na temelju potpisanih sporazuma, kani izaći na izborima u Subotici, Somboru, Baču, Zrenjaninu i Pančevu. Izborne liste su predane u Baču, Pančevu i Zrenjaninu, a u preostala dva mjesta nije još prikupljen dovoljan broj potpisa podrške građana. Kandidati DSHV-a na listama koalicija gdje nismo uspjeli potpisati sporazum su u Novom Sadu i Beočinu, a u vremenu nakon prestanka izvanrednog stanja radit ćemo da DSHV izađe na izbore i u Apatinu, te nekoliko mjesta u Srijemu.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika