Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Plenković ponovno predsjednik HDZ-a

Andrej Plenković uvjerljivo je opet izabran za predsjednika HDZ-a, a Tomo Medved s velikom je razlikom postao zamjenik predsjednika stranke, pokazuju to neslužbeni rezultati koje je objavilo Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a. Glasovanju je pristupilo 73.466 članica i članova HDZ-a. Plenković je dobio 57.810 glasova (79%), a njegov protukandidat Miro Kovač 15.582 (21%). 
Medved, kandidat za zamjenika predsjednika iz Plenkovićeva tima Odvažno za Hrvatsku, dobio je 51.211 glasova (71%), a Ivan Penava iz Kovačeva tima Opcija za promjene 21.186 (29%).
Za potpredsjednike stranke izabrani su svi kandidati Plenkovićeva tima – Oleg Butković s 44.572 glasa, Ivan Anušić (41.609), Branko Bačić (38.898) i Zdravka Bušić (34.265).
Davor Ivo Stier osvojio je, prema privremenim i neslužbenim rezultatima, 23.427 glasova, Milijan Brkić 19.343, a Tomislav Tolušić 18.899. Slijede kandidati izvan timova Hrvoje Tomasović (8.477) i Ivan Kujundžić (7.604). 
Nakon objave rezultata, izjavu za medije dao je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković: »Zahvaljujem članicama i članovima HDZ-a, koji su poslali vrlo jasnu poruku kakvu stranku žele. Svih šestero kandidata našeg tima izravno je izabrano u najuže vodstvo. Imamo ozbiljan program i postignuća iza sebe. Dijelimo iste vrijednosti, isti smjer razvoja i HDZ-a i Hrvatske. HDZ je stranka desnog centra, na poziciji na kojoj upravo i treba biti. S ovako velikim političkim legitimitetom i povjerenjem članstva koje smo zadobili, uvjeren sam da će rejting HDZ-a rasti i da ćemo, jedinstveni, pobijediti na parlamentarnim izborima. U međuvremenu, naša Vlada već večeras nastavlja s aktivnostima radi suzbijanja epidemije koronavirusa«.
Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a Plenković je rekao kako su odlučili da se za tajnika HDZ-a za odnose s političkim strankama imenuje Tomislav Čuljak, a za tajnika za gospodarska pitanja Darko Horvat. Umjesto Milijana Brkića za potpredsjednika Hrvatskog sabora predložit će Antu Sanadera, a Miru Kovača zamijenit će na mjestu predsjednika Odbora za vanjsku politiku.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika