Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Obrazovanje na hrvatskom jeziku u Srbiji

Nastava na daljinu 

S obzirom na izvanredno stanje u državi, učenici od 16. ožujka nemaju nastavu u školama, te sate prate putem televizijskih programa. Iako se nastava odvija i na Hrvatskoj radioteleviziji i putem Radioteleviziji Srbije, za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji obje televizije djelomice ispunjavaju potrebu. Naime, nastava koja se emitira na trećem programu HRT-a se ne poklapa u potpunosti s nastavnim planom i programom Srbije, po kojem učenici cjelovite nastave rade. Kada je u pitanju emitiranje na RTS-u, jasno je da je sve na srpskom jeziku, te se pojmovi itekako razlikuju, osobito kod viših razreda. Stoga je u utorak, 17. ožujka, predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal održala sastanke s aktivima učitelja, nastavnika i profesora koji rade u cjelovitoj nastavi na hrvatskom jeziku. Po njenim riječima, cilj ovoga sastanka je provođenje nastave na daljinu za učenike cjelovite nastave. Na sastancima su dogovoreni daljnji koraci po pitanju snimanja satova iz određenih predmeta, te na koji način će se provoditi komunikacija nastavnika, učenika i roditelja. Također, dogovorena je izravna komunikacija uposlenika u nastavi na hrvatskom jeziku s dužnosnicima HNV-a, ravnateljima škola i resornim Ministarstvom, a sve u cilju kako bi djeca što manje gubila od gradiva. 
Po riječima Margarete Uršal, od ponedjeljka će se na Radio-televiziji Vojvodine emitirati nastava hrvatskog jezika od 5. do 8. razreda osnovne škole, dok će nižim razredima biti snimljeni sati i proslijeđeni u zatvorene grupe, kojima mogu pristupiti samo učenici i roditelji. Srednjoškolci će nastavu imati preko Google učionice. 
Ovo je velika novina, kako za nastavnike i učitelje, tako i za djecu, pa i roditelje koji ipak moraju kontrolirati prate li djeca program koji im je namijenjen. »Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji pružit će logističku i djelomice produkcijsku potporu u pripremanju nastave na daljinu na hrvatskom jeziku«, poručila je Uršal i pozvala roditelje da prate upute svojih škola, odnosno razrednika, kao i informacije koje će biti objavljivane putem medija i Facebook stranice Hrvatskog nacionalnog vijeća (Hrvatsko nacionalno vijeće – obrazovanje). 
Ž. V. 

HNV: Rad u uvjetima 
izvanrednog stanja

Sukladno mjerama Vlade Republike Srbije radi sprječavanja pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, svi sastanci i događanja u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji su otkazani. U slučaju potrebe, ured Vijeća kontaktirati na broj telefona: 064/6590820. Sastanak neće moći biti upriličen bez prethodne najave.
Nastava na daljinu na hrvatskom jeziku će u najskorijem roku biti uspostavljena. U tijeku su sve potrebne pripreme, a detaljne informacije bit će na internet i Facebook stranici Vijeća, navode iz HNV-a.


Cro-Fond: Skrb za starije tijekom izvanredne situacije

Hrvatsko nacionalno vijeće preko svoje Fondacije za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji Cro-Fond u uvjetima izvanredne situacije kada je ograničeno kretanje populacije starije od 65 godina nudi pomoć u nabavkama neophodnih potrepština (hrane, lijekova i ostalo). Svatko zainteresiran može se javiti na telefon 064 6590 633.


Stojiljković: Moratorij
na radni status

Predsjednik sindikata UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da treba uvesti moratorij na radni status radnika bar na 90 dana dok traje izvanredno stanje.
»Kada se proglasi izvanredno stanje, najvažnije je misliti na sigurnost ljudi, u ovom slučaju u zdravstvu, carini i javnim poduzećima jer su oni najizloženiji epidemiji«, rekao je Stojiljković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije poslije izvanredne sjednice Socijalno-ekonomskog savjeta (SES).
Drugo najvažnije pitanje je, prema njegovim riječima, opća sigurnost građana i izrada projekcija o posljedicama na ekonomiju i formiranje kompenzacijskih fondova za pomoć onim granama privrede koje su već ugrožene.
Istakao je da društvo treba pokazati da je solidarno i da poslodavci ne daju otkaze radnicima zbog nedostatka posla već poslije deset dana od početka epidemije.
»Predlažem da se donese moratorij na tri mjeseca na radni status zaposlenih. Ako kriza potraje duže, tada treba razgovarati o statusu zaposlenih i što je održivo rješenje«, rekao je Stojiljković.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović rekao je da postoji realna opasnost da će radnici snositi sankcije epidemije koronavirusa. »Rad od kuće je uzeo veliku razmjeru i ti ljudi trebaju biti plaćeni, a ugovore onih koji rade na određeno vrijeme treba produžiti da ne bi jurili novi posao u izvanrednom stanju«, rekao je Orbović. Dodao je da država mora pomoći gospodarstvu da se vrati u prvobitno stanje.
 

Rad Konzularnog odjela
Veleposlanstva RH u Beogradu

Sukladno uputama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a s ciljem provedbe mjera zaštita od zaraze virusom COVID19 (korona virus), Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu (Kneza Miloša 82) će od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, konzularne stranke i ostale posjetitelje primati isključivo po prethodnoj najavi (crocons.beograd@mvep.hr, tel.: +381 11 3679140, dežurni telefon: +381 63 485757) i uz procjenu žurnosti, navodi se u dopisu iz Veleposlanstva u Beogradu.


Milanović zahvalio HNV-u 
na čestitci

Novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović uputio je zahvalu za čestitku koju mu je u povodu izbora na tu dužnost uputila predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić, u ime Vijeća i osobno. 
»Vjerujem kako ću opravdati dobiveno povjerenje i da ću ustrajnim radom i zalaganjem u obnašanju predsjedničkih dužnosti pridonijeti ostvarivanju zajedničkih ciljeva u korist građana i na dobrobit Republike Hrvatske. Koristim prigodu zahvaliti Vam na Vašem doprinosu pri ostvarivanju prava Hrvata u Republici Srbiji i uvjeravam Vas da ću, ja osobno i nadležne institucije Republike Hrvatske, u razdoblju koje je pred nama činiti sve za dobrobit svih pripadnika hrvatske zajednice koji žive u Republici Srbiji. Želim, Vama osobno i Hrvatskom nacionalnom vijeću, mnogo uspjeha u daljnjem radu«, navodi se u dopisu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.
H. R.
 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika