Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina
Protutnjali kroz Stare Banovce

STARI BANOVCI – Nogometaši Bačke 1901 na otvorenju proljetne polusezone, bez velikog naprezanja, na svoj konto su upisali nove bodove i učvrstili poziciju doprvaka. Domaćini, fenjeraš Dunav, uspjeli su izvući samo koliko-toliko snošljiv poraz od 0:3 (0:1). Subotičani su opravdali ulogu favorita i načeli mrežu domaćeg vratara prekrasnim zgoditkom Vujoševića već u 7. minuti. Nakon odmora gosti su krenuli malo žustrije i već u 53. i 57. minuti Glišović i Lazić su postavili konačni rezultat. U narednom kolu Bačka 1901 će, kao izrazit favorit, na svojem travnjaku dočekati dofenjeraša, ekipu Hajduka 1912 iz Kule.

U Sombor se vratili pjevajući

PERLEZ – Pred tristotinjak gledatelja u Perlezu nogometaši Radničkog 1912 su minimalcem osvojili nova tri boda i tako se zadržali u gornjoj polovici ljestvice. Domaćini, Vojvodina 1928 i pored fanatične borbenosti, na teškom, vrlo raskvašenom travnjaku, uspjeli su izvući samo častan poraz od 0:1 (0:0). Iako su veći dio utakmice imali loptu u posjedu, gosti su nadmoć realizirali tek u 78. minuti. Jedna naoko bezopasna akcija završila je centriranom loptom, Dimitrić ju je glavom proslijedio prema vratima domaćina. Točku na »i« stavio je vratar Perležana, kojem je teška i skliska bubamara prošla kroz ruke i zatresla mrežu. U posljednjih desetak minuta domaćini su napadali, stvorili su i jedan zicer, međutim, vratar Somboraca Pavasović bio je na visini zadaće. U narednom kolu Radnički 1912 će ugostiti ekipu četvrtoplasiranog Vršca.

Vojvođanska liga Sjever
Lider želi zadržati poziciju

ČONOPLJA – Lider Vojvođanske lige Sjever, Sloga iz Čonoplje, u nastavak prvenstva je ušla sukladno željama čelništva. Na svojem travnjaku, pred tristotinjak navijača, svladali su najbližeg rivala za poziciju koja izravno vodi u I. ligu, ekipu ČSK iz Čelareva, rezultatom 2:1 (1:1). Čonopljance je u prednost doveo Makar u 10. minuti, međutim, gosti su poravnali svega četiri minute kasnije. U narednih sat vremena gosti su se uspješno branili, a kad je već podjela plijena bila na pomolu, vispreni Matijević je u 77. minuti iskoristio grešku gostujućeg vratara i svojoj ekipi donio tri boda, koja im u ovom trenutku vrijede bar dvostruko. Lider je ovom pobjedom uvećao svoju prednost u odnosu na najbliže rivale, Stari grad, ČSK i OFK Mladost Apa, na gotovo nedostižnih 12 bodova. Čonopljanci će u narednom kolu gostovati u Turiji, kod dofenjeraša Mladosti. 

Bez rješenja za Kerekeša

CRVENKA – U prvom proljetnom kolu, na gostovanju u Crvenki, ekipa Tavankuta je i pored vrlo solidne igre, na bodovni konto ubilježila ništicu. Domaćini su, zahvaljujući snalažljivosti brzonogog Kerekeša, zabilježili sigurnu pobjedu od 2:0 (1:0). Mreža Tavankućana prvi put se zatresla u 21. minuti. Loptu odbijenu od vratnice primio je u gužvi Kerekeš i oštrim udarcem pogodio suprotni kut vratara Gabrića. U nastavku se igralo dinamično, a domaćini su podvostručili prednost u 52. minuti novim pogotkom Kerekeša nakon solo prodora. I nakon ovog zgoditka gosti su imali nekoliko zicera, međutim, napadači nisu uspjeli zatresti mrežu domaćina. U narednom kolu Tavankućani će pred svojim navijačima dočekati posljednjeplasiranu ekipu Radničkog iz Sombora. 

Neodlučno u derbiju začelja

PRIGREVICA – Na startu proljetne polusezone nogometaši Radničkog iz Sombora u derbiju začelja u Prigrevici su ugostili Mladost iz Turije. Rivali su pred svega stotinjak gledatelja podijelili plijen rezultatom 2:2 (1:1). Iako su odigrali solidno, neiskusni Somborci su prepustili bod znatno iskusnijim gostima. Turijci su već u 5. minuti došli u prednost. Domaćini su nakon primljenog pogotka zaigrali vrlo angažirano, pa su poravnali u 20. minuti pogotkom Erdeija. Nakon odmora Somborci su zaigrali konkretnije, pa su već u 51. minuti pogotkom Pavina preokrenuli rezultat. Imali su još nekoliko odlično izrađenih prigoda, udarci su poglavito završavali izvan okvira vrata. Gosti su u 81. minuti kaznili promašaje Somboraca iz jedinog ozbiljnog napada u drugom poluvremenu. Radnički će u narednom kolu gostovati u Tavankutu.

Svakom po bod

VRBAS – U derbiju prvog proljetnog kola, odigranom u Vrbasu pred osamdesetak gledatelja, domaći OFK Vrbas i OFK Mladost Apa iz Apatina podijelili su bodove rezultatom 2:2 (0:1). U obostrano otvorenoj igri gosti su već u 14. minuti došli u prednost zgoditkom mladog Miškovića. Domaćini su preokrenuli rezultat pogocima u 52. i 67. minuti, a samo šest minuta kasnije Apatinci su poravnali pogotkom Pešića i osvojenim bodom se zadržali u krugu momčadi pri vrhu ljestvice. U narednom kolu u Apatinu će gostovati šestoplasirana Mladost iz Bačkog Petrovca.

Područna nogometna liga Sombor 
ŽAK čuva fenjer

BAČ – Iako je na otvorenju proljetne polusezone u Baču gostovao fenjeraš, somborski ŽAK, stotinjak ljubitelja nogometa uživalo je u vrlo dinamičnoj igri i tri prelijepa zgoditka. Na njihovu radost, dva su završila iza leđa vratara gostiju, a onaj najljepši, Sazdanićev, poput projektila se zabio u mrežu domaćeg vratara. U narednom kolu Tvrđava će dočekati Budućnost iz Mladenova, a u derbiju začelja u Somboru će fenjeraš ŽAK ugostiti dofenjeraša Kulpina iz istoimenog mjesta.

Područna nogometna liga Subotica

ĐURĐIN – Na otvorenju proljetne polusezone Đurđinčani su na svojem travnjaku, u derbiju kola, svladali četvrtoplasiranog Obilića iz Zmajeva rezultatom 4:2 (3:1). U narednom kolu, u novom derbiju, Đurđin će gostovati kod petoplasirane Sente.

Potop Bajmačana u Lovćencu

LOVĆENAC – U prvom proljetnom kolu Radnički 1905 iz Bajmaka zabilježio je katastrofalni poraz od 5:0 (4:0) i pao na 10. mjesto prvenstvene ljestvice. Prigodu za popravni imat će u narednom kolu, kad će ugostiti dvanaestoplasiranog Proletera iz Ravnog Sela. 
Ivan Andrašić 

Korona

Aktualan, kakav je od svog nastanka, i pogled ovoga tjedna se jednostavno mora dotaknuti pošasti koronavirusa koja je trenutačno zavladala našim planetom. COVID-19 se svakodnevno sve više širi pa su zbog mjera prevencije i zaštite suspendirana masovna okupljanja i brojne sportske manifestacije. Primjerice u Italiji su igrani prvenstveni susreti bez prisustva gledatelja, dok je u SAD-u otkazan teniski turnir iz Masters serije, Indian Wells, a prema najavama neće se igrati ni turniri u Miamiju, Monte Carlu i Rimu.
Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen je u Zagrebu, ali su stvari pod kontrolom pa je protekloga vikenda ipak održan kvalifikacijski susret Davisova kupa. Hrvatska je rutinirano svladala Indiju s 3:1 i izborila mjesto među 24 selekcije koje će se natjecati na završnom turniru u Madridu (koncem studenoga).
Još uvijek pred publikom odigrani su i susreti 26. kola 1. HNL, a čar neizvjesnosti u borbi za drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije Lige prvaka dosegnuo je svoju kulminaciju. Naime, prvo je Rijeka na svojoj Rujevici svladala Hajduka (2:0) i preskočila ga na tablici, a potom je Lokomotiva gostujućom pobjedom protiv Gorice (3:1) skočila na treću poziciju. Situacija se posve zakomplicirala, jer su sada sve tri momčadi koje pretendiraju na vicešampionsko mjesto razdvojene na bod razlike (Rijeka 47, Lokomotiva 46, Hajduk 45). Gotovo slična situacija je i na začelju gdje su bodovno izjednačeni posljednjeplasirani Varaždin i Inter (17 bodova), dok je u nešto boljoj poziciji Istra (19).
Kako će izgledati prvenstvena tablica elitnog hrvatskog nogometnoga razreda ostaje nam vidjeti u narednim tjednima, baš kao što s nepoznanicom očekujemo rasplet situacije oko koronavirusa. Jer u ovom trenutku nitko na svijetu ne može sa sigurnošću tvrditi dokle će se COVID-19 širiti i na koji način će njegova daljnja ekspanzija utjecati na nesmetano odvijanje planiranih sportskih događanja. Jer u vrlo bliskoj nam budućnosti trebalo bi se održati Europsko prvenstvo u nogometu i Olimpijske igre.
Što reći na koncu nego: puno zdravlja!
D. P. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika