Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zagreb – Novi Sad – Subotica

Članovi Udruge Studenti Cetinske krajine iz Zagreba, njih 55, proteklog vikenda posjetili su Hrvate koji žive na području Novoga Sada i Subotice. Domaćini na ovom njihovom putovanju bili su asistentica u obrazovanju Hrvatskog nacionalnog vijeća Nataša Stipančević, predsjednik mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Marin Piuković, povjerenik mladeži DSHV-a Podružnice Subotica Ninoslav Radak i u ime Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata doktorand Hrvatskog katoličkog sveučilišta Vladimir Nimčević. 
Udruga Studenti Cetinske krajine, osnovana je 2005. godine s ciljem očuvanja i promocije kulturnih i povijesnih vrijednosti Cetinske krajine, te pomaganja sadašnjim i budućim studentima njihovog kraja. Udruga, čiji je predsjednik Petar Šušnjar, djeluje u Zagrebu, a okuplja studente koji dolaze iz Cetinske krajine.
»Suradnja i prijateljstvo s Hrvatima iz Vojvodine traje osam godina, a ove godine posjetili smo Hrvate u Novom Sadu, Petrovaradinu i Subotici. U Novome Sadu obišli smo katedralu Imena Marijina, Petrovaradinsku tvrđavu i rodnu kuću bana Josipa Jelačića, te ostale znamenitosti. U Subotici smo obišli Veliku vijećnicu Gradske kuće, katedralu, Sinagogu i središte Grada. Ovom prigodom od srca zahvaljujemo Hrvatskom nacionalnom vijeću, te ostalim institucijama i udrugama Hrvata u Vojvodini te se radujemo nastavku suradnje«, kaže potpredsjednik Kluba Sinjana iz Zagreba Ivan Bota, koji je ujedno i član gostujuće udruge. 
Tijekom ovog kratkog druženja mladež DSHV-a uspjela je u toplom i prijateljskom okruženju sa studentima iz Cetinske krajine razmijeniti iskustvo kao i upoznati ih s djelovanjem ovdašnjih Hrvata. »Nakon ovoga susreta u Studentima Cetinske krajine vidimo pouzdane partnere koji su pokazali interes za nas. Konkretna stvar koja je dogovorena je da su naši studenti koji studiraju u Hrvatskoj slobodni otići u prostorije udruge Studenti Cetinske krajine i biti sudionici njihovih programa. Prvi naredni susret s našim prijateljima bit će u svibnju na Susretu Hrvatske katoličke mladeži kada ćemo posjetiti i njihovu udrugu«, kaže predsjednik mladeži DSHV-a Marin Piuković. 
Ovdašnji mladi goste su upoznali s kulturom, obrazovanjem i poviješću Hrvata u Vojvodini, ali i ukazali na teškoće s kojima se susreću u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava i konstantnim pritiscima na zajednicu Hrvata. 
N. St.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika