Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

HRT-ova emisija o bunjevačkoj ikavici

SUBOTICA – Bilješke o jeziku je petnaestominutna emisija Hrvatske televizije koja se emitira srijedom na Trećemu programu HRT-a oko 21 sat. Emisija se bavi različitim temama iz jezikoslovlja, a ovoga tjedna ekipa emisije boravila je u Subotici i Tavankutu gdje je snimila materijal za emisiju posvećenu ikavskom govoru bunjevačkih Hrvata. Ekipu smo zatekli na setu u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata.
»U emisiji se dosta bavimo dijalektima, te sam oduvijek htjela doći u ovaj kraj i snimiti emisiju o bunjevačkoj ikavici. Bit će riječi i o ovom kraju, povijesti ovdašnjih Hrvata, običajima. Sugovornici su nam poznavatelji ovoga govora, književnici koji stvaraju na ovom govoru, stariji i mlađi govornici...«, kaže urednica i scenaristica emisije Marija Vuković-Siriščević.
Emisija o ikavici bi trebala biti emitirana za otprilike mjesec dana. Bilješke o jeziku mogu se pratiti i s pomoću HRT-ove multimedijske platforme HRTi.

Promocija Seminara bunjevačkog stvaralaštva u Zagrebu

ZAGREB – U prostorijama Hrvatskog sabora kulture (HSK) u Zagrebu prošloga tjedna predstavljen je program IX. Seminara bunjevačkog stvaralaštva, koji će, u organizaciji mjesnog HKPD-a Matija Gubec, od 13. do 18. srpnja 2020. biti održan u Tavankutu. Hrvatski sabor kulture je krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj.
Program seminara predstavio je pokretač seminara i tajnik HKPD-a Matija Gubec Ivica Dulić koji je pozvao sve prisutne da i ove godine dođu u mjesto »di sunce grli Bačku« i upoznaju tradicijsku kulturu bunjevačkih Hrvata što će prenijeti u svoje sredine i na scenu.
Stručna suradnica za plesnu kulturu HSK-a Valentina Dačnik kaže kako je suradnja s HKPD-om Matija Gubec, kao članicom Sabora izvan granica Hrvatske, započela 2016. u vidu organiziranog dolaska zainteresiranih polaznika iz Hrvatske na Seminar. Suradnju podupire i Ministarstvo kulture RH koje podmiruje trošak školarine za polaznike dok HSK na ovaj način potiče rad na istraživanju, očuvanju i prezentaciji tradicijskih baština i vještina Hrvata Bunjevaca te tako pridonosi novoj, ali i poboljšanoj prezentaciji starijih programa KUD-ova u Hrvatskoj. 
Sljedeća promocija Seminara bunjevačkog stvaralaštva bit će održana u petak, 27. ožujka, u Novoj Gradiški, u organizaciji HKUU Trenk.
I. D.

Kajić i dalje na čelu udruge Okrugić

ZEMUN – Na izbornoj skupštini ZHZ-a Ilija Okrugić, koja je održana prošloga tjedna u Zemunu, za predsjednika Društva ponovno je izabran mr. Branko Kajić. Dopredsjednik ostaje vlč. Jozo Duspara, dok je za tajnicu izabrana Silvana Herceg. Za članove Upravnog odbora su izabrani Silvana Herceg, Aleksandra Ignjatić, Zvonko Sajfert, Nevenka Cebalo i Jagoda Antonović. Mihovil Alilm, Kristina Vučić i Zvonimir Rajković su izabrani za članove Nadzornog odbora. Na skupštini je bilo riječi i o radu Društva u protekle dvije godine, izmjenama i dopunama Statuta, te o programu i planu rada Društva za 2020. i 2021. godinu.
S. D.

Prijam za suradnike Godišnjaka i Nove riječi

SUBOTICA – U povodu izlaska Godišnjaka za znanstvena istraživanja i časopisa Nova riječ za 2019. godinu u ZKVH-u je u ponedjeljak priređen prijam za suradnike dviju publikacija.
Glavni i odgovorni urednik dviju publikacija Tomislav Žigmanov predstavio je ukratko sadržaje novih brojeva, te podsjetio na važnost praćenja suvremene produkcije ali i iščitavanja baštine ovdašnjih Hrvata u područjima znanosti, kulture i književnosti. Istaknuo je veliki broj suradnika iz zemlje, ali i Hrvatske i Mađarske, koji su uključeni u rad na dvama publikacijama te pozvao mlađe autore da se intenzivnije uključe u ove projekte. 

Gostovanje monodrame 
Komušanje mozga

BEOGRAD – Monodrama Komušanje mozga dramskog prvaka varaždinskog HNK-a Stojana Matavulja gostovat će sutra (subota, 14. ožujka) u Beogradu, u UK Stari grad. Organizator je Hrvatski kulturni centar Beograd. Početak je u 20 sati, a ulaz je besplatan. 

Korizmeni koncert u Bajmaku 

BAJMAK – U crkvi sv. Petra i Pavla u Bajmaku će iduće subote, 21. ožujka, biti održan koncert pučkih korizmenih popijevki pod nazivom Potop suza, oči rone koji je priredio prof. Ivica Ivanković.
Nastupit će KUD Kupljenovo iz Kupljenova i KUD Pojatno iz Pojatna kod Zaprešića, uz pratnju orguljaša Marija Kambića. Na programu će se naći popijevke iz cijele Hrvatske, s posebnim naglaskom na panonski repertoar. Koncert će biti dobrotvornog karaktera za kupnju novih električnih orgulja za crkvu, budući da su stare dotrajale, a restauracija je izuzetno skupa. Želja organizatora je da nove orgulje zasviraju za Uskrs. Koncert organizira bajmačka župa u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem i Udrugom Pasionska baština iz Hrvatske. Početak je u 18 sati. 
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika