Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tisuće kilometara radi hokeja

Na nedavno održanom hokejaškom turniru Oleg Peškov u Lipecku u Rusiji, za HK Partizan igrao je i Slaven Pećerić 


Sport koji je u Subotici zauzeo visoko mjesto na ljestvici, osobito zimskih sportova, je zasigurno hokej. Veliki broj djece, kako dječaka tako i djevojčica, uživa u ovome sportu, no nažalost vrlo kratko. Naime, u Subotici se u ovome ledenom sportu može uživati samo dva i pol do tri mjeseca, što stvara dodatne probleme roditeljima čija djeca žele trenirati i usavršavati se.  
Upravo iz tih razloga naši hokejaši odlaze dalje. Jedan od njih je i Slaven Pećerić, koji je na nedavno održanom hokejaškom turniru Oleg Peškov u Lipecku u Rusiji igrao za HK Partizan, a njegova priča počinje još 2010. godine kada je prvi put zaigrao hokej. 

S opremom preko granice 

Još kao mali, sa svega tri godine Slaven je stao na led s hokejaškom palicom u ruci i od tada ljubav prema hokeju ne prestaje. Vrlo brzo pokazao se kao izuzetno talentiran igrač, a imao je veliku podršku svoga starijeg brata Petra, koji je već bio iskusan na ledu i također jedan od najboljih igrača hokeja u starijoj kategoriji u HK Spartak u Subotici. 
Nedostatak leda i nemogućnosti treniranja braću Pećerić odveli su preko gradnice u susjednu Mađarsku. 
»Obojica su počeli trenirati u Spartaku i imali su sjajne trenere i odličnu ekipu, ali vremenski jako kratko. Vole hokej i bilo nam je žao da ne mogu duže trenirati, te smo se odlučili krenuti dalje. Problem je jer u Subotici leda ima dva i pol, najviše tri mjeseca, a u Mađarskoj 11 mjeseci, kao i to što starija djeca ovdje nemaju mogućnosti sudjelovanja na prvenstvima, te smo počeli nositi Petra u Segedin, a onda samim tim kasnije i Slavena«, kaže mama Marijana. 
Slaven dvije godine trenira u HK Szeged Goodwill farm. Treninge imaju svakoga dana osim petkom, a vikendom su utakmice. Pitanje koje se samo po sebi nametnulo: kako putuju? 
»Organizirali smo se nas četiri obitelji, te se dogovaramo tko će kad nositi djecu na trening. Nije lako, naporno je, ali oni to vole i žele i onda je sve lakše, pa makar to bilo i čekanje satima na granici, što se također zna dogoditi«, objašnjava Marijana Pećerić. 
O tome koliko su kilometara prešli radi hokeja, kažu, nitko nije pisao. 

Put u Rusiju

Rad, treninzi i odricanje su se i ovoga puta isplatili, te je tako Slaven pozvan da skupa s Arminom Dobom, Davidom Kuntićem i Vasilijem Vučinićem iz Subotice zaigra s hokejašima Partizana na spomenutom turniru u Rusiji. 
Slaven, koji je inače učenik 6.4. razreda, hrvatskog odjela u OŠ Matko Vuković u Subotici do sada je osvojio brojne nagrade, priznanja, prva mjesta na turnirima i utakmicama, te, kako je i sam rekao, njegovu sobu krasi više od 50 medalja, a osim toga dva puta je bio i proglašen za hokejaša godine. 
HK Partizan je za ovaj turnir pravio selekciju te je, s obzirom na to da nemaju dovoljno igrača u tom uzrastu (od 12 do 14 godina) pozvao i igrače drugih matičnih klubova u Srbiji, među kojima je i Spartak.  
»Kad sam bio mlađi, igrao sam na Partizanovom turniru Mirko Holbus u Beogradu i 2015. godine sam proglašen za najboljeg igrača, pa vjerujem da su me upamtili. Put u Rusiju je bio dugačak, ali je to jedno nezaboravno i veliko iskustvo. Igrali smo s jako dobrim timovima, s vršnjacima iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije. U prijateljskoj utakmici smo čak i pobijedili domaćine s 10:3. U toj utakmici sam dao dva gola, a ukupno na ovome turniru tri. Prvi puta sam igrao pred tolikom publikom, u takvoj dvorani sa svjetlima i glazbom, što je doprinijelo da se osjećam kao zvijezda«, kaže Slaven. 
U razgovoru s njim saznali smo i da mu je ovo bio prvi put da leti avionom, te da su kako bi sudjelovali na ovome turniru prešli oko 2.500 km. 
Osim HK Partizan iz Srbije, i domaćina HK Lipeck, na turniru Oleg Peškov, koji je održan od 22. do 24. veljače u Lipecku, sudjelovali su i HK Donjeck (Ukrajina), HC Shakhtjor Soligorsk (Bjelorusija), i klubovi iz Rusije: HK Dinamo iz Kazanja, HC Belgorod, HC Rossija, HK Tajfun iz Stavropolja. 
»Bilo je dosta teško igrati, jer su jako dobri igrači. Igra u Rusiji nije baš kao kod nas, puno je grublja i nema odmah isključenja, pa nam je trebalo da se priviknemo na taj način igre. S obzirom na jaku konkurenciju zadovoljni smo rezultatom«, kaže Pećerić. 
Partizanovi hokejaši plasirali su se na šesto mjesto, ali puno važnije od rezultata je to što su imali priliku nešto novo iskusiti, naučiti, vidjeti i doživjeti, a to će im svima ostati u lijepom sjećanju. 
Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika