Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Juneći perkelt

Odlično je to što sam osvijestila koju ulogu u kvaliteti života igra hrana koju unosimo i koliko je važno unositi određene namirnice i koliko sam promijenila prehranu, pa manje jedem mesa, a više povrće, pa ne koristim bijelo brašno nego samo ona integralna, ne jedem slatkiše, puno vježbam, dosta se krećem, pijem mnogo tekućine, trudim se ne brinuti previše...
I slažem se ja sa svim tim, ali je to sve toliko svježe i toliko drugačije da sve što želim sada uraditi je pojesti dobar juneći perkelt. Ali onako, onaj pravi, bez integralnih dodataka nego onako kako sile i mađarski kuhari zapovijedaju.

Potrebno: 1 kg junetine / 300 g crnog luka / 3 čena češnjaka /  ½ dl ulja / 2 lovorova lista / žličica soli / žličica papra / 2 žlice paprike / 150 g slanine / 2 dl kiselog vrhnja / 150 g krem sira / 4 žlice maslinovog ulja / veza peršinovog lista / pakiranje rezanaca.

Postupak: Luk sitno isjeckati i staviti na ulje da se prži. Kada luk omekša, dodati mu juneće meso narezano na kockice, začiniti ga i pržiti dok ne dobije tanku koricu. Preliti meso vodom i ostaviti da se krčka dok ne omekša. Pred kraj dodati začinske paprike.
Rezance skuhati, pa ih pomiješati sa slaninicom prethodno proprženom na malo ulja, vrhnjem i sirom, pa sve posuti peršinom. 
Dodatak: U prilikama kao što je ova, kada mi se jede pravi dobar juneći perkelt, volim umijesiti sama rezance i za to mi je potrebno 300 g brašna, 3 jaja i žličica soli. 
Uz ovakvo jelo volim popiti čašu dobrog crvenog vina. Dobar tek!
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika