Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Hrvatska riječ, ZKVH i Preprek na Sajmu knjiga 

NOVI SAD – NIU Hrvatska riječ i ZKVH iz Subotice i HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada predstavit će svoja najnovija izdanja na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Novom Sadu. 
Predstavljanje NIU Hrvatska riječ i ZKVH-a bit će održano danas (petak, 6. ožujka) na središnjoj sajamskoj bini, s početkom u 14 sati. NIU Hrvatska riječ predstavit će knjige Mala Katica Katarine Firanj i Nepodnošljiva lakoća umiranja Franje Kašika, a ZKVH će predstaviti novi dvobroj časopisa za književnost i umjetnost Nova riječ.        
HKUPD Stanislav Preprek se predstavlja u nedjelju, 8. ožujka, također na središnjoj sajamskoj bini s početkom u 14 sati. Oni će predstaviti zbirku kratkih priča Preprekova jesen 2019. kao i knjigu pjesama na čakavskom narječju A, ča Mladena Franje Nikšića.
Predstavljanje ovih nakladnika je organizirano uz potporu resornih tajništava AP Vojvodine, na čijem štandu će se, među ostalim, moći vidjeti i različite knjige i publikacije iz hrvatske manjinske zajednice. Manifestacija se održava na Novosadskom sajmu, a ulaz je besplatan.

Predstavljanje monografije i topoteke u Beregu

BEREG – ZKVH organizira predstavljanje monografije Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca u utorak, 10. ožujka, s početkom u 18 sati u Šokačkoj kući u Beregu. Domaćin je HKPD Silvije Strahimir Kranjčević.
Knjiga je plod terenskog etnološkog istraživanja šokačkih Hrvata koje su obavili studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić uz organizacijsku podršku ZKVH-a. 
Nazočnima će također, uz poziv na suradnju, biti predstavljen projekt virtualne arhivske zbirke Baština Hrvata u Srbiji na međunarodnoj suradničkoj digitalnoj platformi Topoteka (https://hrvatisrbija.topoteka.net/). Riječ je o projektu ZKVH-a, koji, u suradnji s ICARUS-om, provodi u cilju prikupljanja različite vrste arhivske građe, ponajprije fotografija iz obiteljskih zbirki koje svjedoče o baštini Hrvata u Srbiji.
(ZKVH)


Ansambl Hajo u Lisinskom

ZAGREB – Ansambl Hajo iz Subotice nastupit će na koncertu Starogradske pjesme u Lisinskom koji će biti održan u srijedu, 11. ožujka, u toj poznatoj zagrebačkoj dvorani. Oni će skupa s violinistom Emilom Gabrićem Paganinijem (koji je također podrijetlom iz Subotice) biti pratnja najboljem pjevaču starogradske pjesme u Hrvatskoj Zdravku Bugarinu. Uz to, predstavit će se i samostalno s nekoliko pjesama. Gosti koncerta bit će i Vera Svoboda, Marčela Frančesko, Adam Končić i Krunoslav Kićo Slabinac. 
»Otputujmo zajedno u davno prošla vremena, kada su se ljubavna pisma pažljivo pisala perom i tintom, te nakon dugog putovanja stigla voljenoj osobi«, riječi su kojima se najavljuje ovaj koncert. 

Monografija o somborskoj župi

SOMBOR – Monografija Spomenica Župe Presvetog Trojstva u Somboru, čiji su autori svećenici Stjepan Beretić, Gábor Drobina i Josip Pekanović, bit će predstavljena idućeg mjeseca, 4. travnja, u somborskoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva (Trg cara Lazara 2). Nakladnici ove knjige, koja je nastala o spomen 250 godina izgradnje somborske barokne ljepotice, su Rimokatolička župa Presveto Trojstvo iz Sombora i Katoličko društvo Ivan Antunović iz Subotice. Tiskana je u zasebnim izdanjima na hrvatskom i mađarskom jeziku na 251 stranici. Autor fotografija je Gábor Drobina, kapelan na službi u ovoj župi.
M. T.

Prijave za izbor najljepše Hrvatice u nošnji

TOMISLAVGRAD/ZAGREB – 7. Revija tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske bit će održana 3. srpnja u Tomislavgradu, BiH. Na dosadašnjim revijama i izboru sudjelovale su predstavnice hrvatskih zajednica iz svijeta, pa tako i iz Srbije. Cilj ovoga programa jest susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture. Djevojke, natjecateljice za najljepšu, moraju biti u dobi od 18 do 32 godine. Ukoliko želite sudjelovati na ovoj manifestaciji, zatražite pozivno pismo ili više informacija na mail: folklor@matis.hr. 
Smotru organiziraju Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u BiH Stećak i Hrvatska matica iseljenika. 
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika