Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kuće uz Segedinski put

S lijeve strane Segedinskog puta, gledano u pravcu Palića, danas se nalazi Kertvaroš, jedno od tri subotička naselja nastala prije stotinu godina, kada se grad počeo širiti »s druge strane pruge«. U svim starim kartama područje današnjeg naselja s lijepim kućama i vrtovima nazivano je Segedinskim ili Palićkim vinogradima, s malo izgrađenih kuća. Niz građanskih kuća zanimljivih fasada uz put podignut je, ipak, znatno prije nastanka Kertvaroša, još na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće. To dokazuju sačuvani projekti u Povijesnom arhivu, među kojima su ovdje izdvojena dva, iz 1899. godine (za zainteresirane za uvid u ove zanimljive dokumente navodim signaturu gornjeg projekta: F2.ep.eng.0.14/1899). U projektima se vidi položaj ovih kuća u odnosu na Segedinski put. 
Stariji Subotičani sjećaju se niza prizemnih kuća uz put ka Paliću, ali potraga za fotografijama iz vremena dok su još postojale za sada nije dala rezultate. Danas je izgled tog kraja, tj. niza objekata uz put, u potpunosti izmijenjen. Ostale su stare zgrade samo na početku puta, a potom slijedi dugi niz novijih objekata, građenih u sedmom desetljeću prošlog stoljeća i kasnije: Ekonomski fakultet, Studentski restoran, dvije devetokatnice, poslovni centar, višekatne stambene zgrade… 
Iako u vrijeme projektiranja kuće dr. Vladislava Manojlovića (gornja fotografija) objekti po svemu sudeći u ovom kraju još nisu bili numerirani, te se takav podatak ne navodi u dokumentaciji, pouzdano je kasnije nosila broj 9. Oštećena je u bombardiranju u jesen 1944. godine, kada su nastale posljedice na još nekim objektima u susjedstvu.
Nastavljamo traganje za fotogafijama ovog dijela Subotice u prošlosti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika