Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skupa možemo bolje i više

U utorak, 3. ožujka, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici održana su dva radna sastanka na kom su teme bile izvannastavne aktivnosti za ovu kalendarsku godinu, te upis djece u prve razrede cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, kao i na predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. 
Na oba sastanka prisustvovali su predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednica Odbora za obrazovanje Margareta Uršal, asistentica u obrazovanju Nataša Stipančević, te predstavnici prosvjetnih radnika, roditelja, medija, Udruge Naša djeca, dok su se drugom sastanku pridružili i narodni zastupnik Skupštine Srbije i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin. 

Izvannastavne aktivnosti 

Na sastanku, koji je bio vezan za izvannastavne aktivnosti, Margareta Uršal je predstavila sve destinacije koje su ove godine u ponudi, a ima ih ukupno 23. Tako će učenici, bilo da pohađaju cjelovitu nastavu ili izučavaju spomenuti predmet, u svakom uzrastu moći negdje putovati. Ove kalendarske godine moći će se putovati na sljedeće destinacije: Vukovar – Zagreb – Split, Bratislavu, Zagreb – Samobor, Žrnovnica – Split, Novi Vinodolski, Bruška – Benkovac, Zagreb, Cres, Prvić, Osijek – Vukovar, Ilok, Monoštor, Petrovaradin – Srijemska Mitrovica, Rijeka, Biograd na Moru, Đakovo, Čakovec i Orahovica. U ponudi su se našle i neke nove destinacije u odnosu na prošle godine, a također su uključeni i novi programi, kao i niži razredi osnovnih škola. Na sastanku je bilo riječi i o kriterijima i uvjetima tko kamo može ići, kao i koji je okvirni broj učenika za određenu destinaciju, te kako se učenici mogu prijaviti i na koji način uplatiti dio koji roditelji sufinanciraju. »Ovim sastankom željeli smo okupiti širu strukturu kako bismo prezentirali i razgovarali o tome što smo pripremili u području izvannastavnih aktivnosti. Poslušali smo i mišljenja ljudi koji su na terenu, njihove eventualne nedoumice s kojima se susreću, te smo usuglasili kriterije. Za sve ove destinacije roditelji plaćaju samo dio cijene, a ostalo snosi Hrvatsko nacionalno vijeće, zahvaljujući donacijama i ljudima dobre volje iz Hrvatske koji nam pomažu«, kaže Uršal i dodaje: »Važno nam je da sve ove informacije stignu do roditelja, jer je bilo slučajeva da roditelji nisu dobili informacije na vrijeme i samim time se nisu mogli odazvati na ove aktivnosti. Pred nama je sada izrada programa za svaku destinaciju, koja će onda biti poslana ravnateljima škola, te učiteljima i nastavnicima koji će to proslijediti roditeljima.«

Upis u prve razrede

Upis u prve razrede osnovne škole započinje 1. travnja i traje do 31. svibnja, a roditelji i u narednoj školskoj godini imaju pravo upisati svoju djecu na cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, kao i na premet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u onim školama gdje nema cjelovite nastave. 
»Započeli smo s pripremama za upis djece u cjelovitu nastavu, ali od ove godine i za izborni premet. S terena smo dobili informaciju da neke škole nisu provele ankete koje početkom školske godine svim školama pošalje Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice s izgovorom da se onda mora tiskati puno anketa. Škole su u obvezi tu anketu i provesti«, kaže Uršal. 
Prezentirana je dosadašnja praksa, te presjek koliko djece ima u hrvatskim odjelima. Donesen je zaključak kako će se tijekom ovoga mjeseca intenzivno raditi na upisu budućih prvaša u cjelovitu nastavu, a u narednom mjesecu će akcent biti stavljen na upis djece ne predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. »Ove godine smo promijenili praksu, jer želimo uključiti više ljudi, želimo poslati poruku da može i drugačije, te da se svi upoznamo s problematikom na terenu, da djelujemo skupa i budemo jedni drugima potpora. Na ovakav način možemo sagledati određene probleme iz različitih kutova, te samim time biti i učinkovitiji«, kaže Uršal. 
Na ovome sastanku formirane su manje skupine koje će raditi na izradi plakata i flajera za upis, kao i onih koji će provoditi dogovoreno na terenu.  
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika